2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Izdota papildus tirāža Strūves suvenīrmonētai

Izdota papildus tirāža Strūves suvenīrmonētai

Atzīmējot Strūves ģeodēziskā loka UNESCO pasaules mantojumā desmito gadadienu, Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir izdevusi papildus Strūves monētas tirāžu ar jaunu vizuālo noformējumu.


Pirmo reizi Strūves monēta tika izdota 2012. gada maijā, tajā attēlots Strūves meridiāna loks. Šis unikālais objekts kā kultūrvēsturisks mantojums 2005.gadā tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.


Laikā no 1816. līdz 1855. gadam astronoms un ģeodēzists Frīdrihs Georgs Vilhelms Strūve veica mērījumus no Ziemeļu Ledus okeāna līdz pat Melnās jūras piekrastei, ar mērķi noteikt Zemes izmēru un formu. Šodien 34 autentiskie Strūves meridiāna loka punkti šķērso desmit valstu teritorijas. Viens no šādiem punktiem atrodas arī Jēkabpilī. Tas tika uzmērīts un nostiprināts 1826.gadā.


Strūves monēta ir Nacionālā mantojuma kolekcijas suvenīrmonēta. Tās izveides mērķis Latvijā ir aptvert ievērojamākās vietas, celtnes un notikumus, izcilākos vēstures un kultūras pieminekļus un objektus.


Suvenīrmonētu gan jaunajā, gan 2012. gada izdotajā vizuālajā noformējumā iespējams iegādāties Jēkabpils Tūrisma informācijas centrā, Brīvības ielā 140/142, Jēkabpilī. Jaunā noformējuma Strūves monētas cena – 4,49 eiro, iepriekšējās – 4,27 eiro.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Serkova
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru