2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Aprit 10 gadi kopš Strūves ģeodēziskā loka punkts iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā

Aprit 10 gadi kopš Strūves ģeodēziskā loka punkts iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā

15.jūlijā apritēja 10 gadi, kopš 2005.gadā Dienvidāfrikā, Durbanas pilsētā, Pasaules mantojuma komitejas 29.sesijā tika pieņemts lēmums par unikāla objekta-Strūves ģeodēziskā loka iekļaušanu UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā.


Pasaules mantojuma aizsardzību ir ieguvuši un līdz šodienai saglabājušies tikai 34 raksturīgākie Strūves ģeodēziskā loka triangulācijas punkti, kuri izvietoti Norvēģijā, Somijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Moldovā un Latvijā. No Latvijā kādreiz uzmērītajiem 16 punktiem UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauti divi punkti – "Jēkabpils" punkts Strūves parkā un "Sestukalns" Ērgļu novadā.


Ģeodēzisko mērījumu un astronomisko novērojumu punkts "Jēkabpils" tika uzmērīts un nostiprināts dabā 1826.gadā. Strūves ģeodēziskā loka punktu no jauna nostiprināja un pārklāja ar piemiņas akmeni 1931.gadā, uzmērot Latvijas Republikas I klases triangulācijas tīklu.


Atzīmējot 10 gadus kopš Jēkabpils Strūves ģeodēziskā loka punkts iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā, Jēkabpilī šogad plānoti vairāki pasākumi:


Popularizējot UNESCO mantojumu pilsētā, Jēkabpils Vēstures muzejs ir sagatavojis ceļojošo izstādi „Strūves ģeodēziskā loka punkts „Jēkabpils””. Izstāde līdz šī gada augusta beigām ir apskatāma Krustpils pils vārtu tornī.


Ar Kultūras ministrijas finansiālo atbalstu Jēkabpils Vēstures muzejs veidos Strūves ģeodēziskā loka punkta patstāvīgo ekspozīciju.


Šī gada 17. un 18. septembrī Jelgavā un Jēkabpilī notiks starptautiska konference „Strūves ģeodēziskajam lokam UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – 10”.


Šīs vasaras laikā Vecpilsētas laukumā (Brīvības ielā 157) virs grāmatnīcas „Aisma” taps gleznojums ar F.G.V. Strūves portretu, kā arī Strūves parkā tiks uzstādīts jauns informatīvs stends.

 

2822 km garais Strūves ģeodēziskais loks, kas stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras, atgādina par 19.gs. sākumā starptautiski organizētajiem meridiāna loka uzmērīšanas darbiem, kurus organizēja astronoms un ģeodēzists F.V.G. Strūve. Tie būtiski ietekmēja zinātnes turpmāko attīstību un palīdzēja noteikt precīzu Zemes izmēru un formu.


Strūves ģeodēziskais loks ir unikāls 19.gadsimta objekts astronomijas un ģeodēzijas zinātnes attīstībā, kas apstiprināja I.ūtona hipotēzi, ka mūsu planēta ir saplacināta no poliem, un precizēja tās izmērus.


Loks tika mērīts no 1816.gada līdz 1855.gadam un nostiprināts dabā 1826. gadā. Mērīšanas darbus vadīja astronoms Frīdrihs Georgs Vilhelms Strūve (1793-1964).


Strūves astronomisko novērojumu punkts ir Latvijas valsts aizsargājamais kultūras piemineklis.

 

Informāciju sagatavoja:
Margita Liepiņa
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Atstājiet komentāru