2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Uzsver nepieciešamību pēc ES reģionu atšķirību samazināšanas

Uzsver nepieciešamību pēc ES reģionu atšķirību samazināšanas

ES reģionu attīstībā nepieciešams turpmāks attīstības redzējums un kopīga stratēģiska plānošana, lai samazinātu atšķirības starp savienības pašvaldībām, teikts ziņojumā, kas piektdien skatīts Eiropas Reģionu komitejā (RK), kuras darbā piedalās arūi Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

 

RK plenārsesijā piektdien skatīja atzinumu par ES Teritoriālās attīstības programmas 2020 īstenošanas uzlabošanu.

 

Ziņotājs Mareks Vožņaks, Lielpolijas vojevodistes priekšsēdētājs, plenārsesijā akcentēja, ka ES Teritoriālās attīstības programmas mērķis bija stratēģiski attīstīt ES reģionus.

 

"Tā ir vienīgā pieeja, kas ļautu apvienoti mūsu iedzīvotāju vēlmes. Teritoriālais aspekts ir jāņem vērā katru reizi pieņemot politiskos lēmumus. Aicinām ieviest uzticamus un izmērāmus indikatorus, lai varētu izmērīt kā notiek teritoriālā attīstība. Uzskatām, ka varētu papildināt stratēģiskos mērķis ar reģionāliem mērķiem," pauda Vožniaks.

 

Lielpolijas vojevodistes priekšsēdētājs arī uzsvēra, ka jāveido saiknes starp reģioniem dažādos līmeņos – gan valstiskā, gan arī starptautiskā. Vožņaks aicināja sagatavot arī plašāku dokumentu par šo tēmu, jo RK mērķis esot atvērta un policentriska Eiropa.

 

Debatēs RK locekļi norādīja, ka diskusija par turpmāku ES reģionu lomu un atšķirību samazināšana starp tiem ir atzinīgi vērtējama.

 

Atzinumā uzsvērts, ka visai ES teritorijai ir vajadzīga kopīga stratēģiska plānošana, kuras pamatā ir vispārējs turpmākās attīstības redzējums, kas tādējādi varētu nodrošināt ES politisko pasākumu labāku koordinēšanu.

 

Ziņojumā ES Teritoriālās attīstības programmā aicina izstrādāt politisku pieeju, kas veicinātu funkcionālu reģionu izveidi gan vienas valsts ietvaros, gan pārrobežu līmenī, jo funkcionāli apgabali ietver gan pilsētu, gan lauku teritorijas un tie ir nozīmīgi attīstībai nepieciešamās kritiskās masas saglabāšanā, kā arī neaizsargātības pret ārējiem satricinājumiem samazināšanā.

 

Ziņojuma autori arī norāda, ka sociālā atstumtība ģeogrāfiski koncentrējas gan pilsētu un priekšpilsētu rajonos, gan arī lauku apgabalos, aicina vairāk koncentrēt ES rīcībpolitiku un finansējumu, lai veidotu efektīvus un rezultatīvus savienojumus starp pilsētu un reģioniem.

 

RK plenārsēdē arī uzsvēra, ka ES Teritoriālās attīstības programma vairākus gadus bija pazudusi no politiskās skatuves, taču pašreizējā trio prezidentūra – Itālija, Latvija un Luksemburga – sākusi izrādīt interesi par šo jautājumu.

 

Briselē 16.un 17.aprīlī norisinās RK kārtējā plenārsēde. Latvijas delegāciju RK plenārsēdē vada Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Komitejas darbā piedalās arī Jēkabpils pilsētas mērs Leonīds Salcevičs. Atzinums sagatavots un RK plenārsēdē tika skatīts pēc ES Padomē prezidējošās valsts Latvijas pieprasījuma.

 

RK ir asambleja, kurā darbojas visu 28 ES dalībvalstu vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvji. Ziņojums pieņemts ar balsu vairākumu.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Foto: Visit Jēkabpils/Facebook

Atstājiet komentāru