2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Raščevskis: Jēkabpils būs ieguvēja no jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma

Raščevskis: Jēkabpils būs ieguvēja no jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sēdē šonedēļ konceptuāli atbalstīja jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) modeļa likumprojektu un nolēma parlamentā to virzīt steidzamības kārtā.

 

Lai jaunais PFI stātos spēkā jau 2016.gada 1.janvārī, tad Saeimai tas ir jāpieņem līdz šā gada 1.jūlijam, tāpēc rosināja to virzīt steidzamības kārtā un noteikt mēnesi ilgu priekšlikumu iesniegšanas termiņu līdz otrajam galīgajam lasījumam.

 

Arī Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš norādīja, ka pašvaldības šo modeli gaidījušas jau vairāk nekā desmit gadu, tāpēc to būtu jāievieš pēc iespējas ātrāk.

 

“Finanšu izlīdzināšana ir ļoti svarīga lieta pašvaldībām. Šis jaunais likums jau tika cilāts vairākus gadus, bet vienmēr nespēja par viņu vienoties. Skaidrs ka izlīdzināšanas mehānismam nepiekritīs visas pašvaldības. Izlīdzināšana ir – kad kādam tiek paņemts un kādam tiek iedots. Manā skatījumā Jēkabpils pilsētas pašvaldībai šis likumprojekts ir pieņemams, tāpat arī apkārtējiem novadiem. Jēkabpils pilsēta zināmā mērā būs ieguvēja, jo ap 2016. - 2017. gadu ap pus miljonu budžetā būs klāt. Pieļauju, ka neatbalstīs Pierīgas pašvaldības, kuras ir visbagātākās līdzekļu skaitā uz vienu iedzīvotāju ziņā,“ sacīja Jēkabpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis.

 

Viņš arī atzīst, ka likumprojekts nav brīnumnūjiņa, ka tagad kāds uz cita rēķina paliks bagāts un cits nabagāks. Tāpat arī tas arī neatrisinās lauku tukšošanās problēmas, kam nepieciešami citi instrumenti.

Atstājiet komentāru