2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Noteikumi, kādām jābūt ēku numerācijas zīmēm Jēkabpilī

Noteikumi, kādām jābūt ēku numerācijas zīmēm Jēkabpilī

2012.gada 20.decembrī Jēkabpils pilsētas dome ir pieņēmusi Saistošos noteikumus (turpmāk – Noteikumi) Nr.36 „Saistošie noteikumi par ēku numerācijas zīmju un ielu (laukumu) nosaukuma norāžu izvietošanu Jēkabpils pilsētā".
 

Noteikumi nosaka ēku numerācijas zīmju un ielu (laukumu) nosaukuma norāžu (turpmāk – norādes) dizainu un izvietošanas kārtību. Par norāžu izvietošanu un uzturēšanu atbilstoši šiem Noteikumiem ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, vai dzīvokļu īpašnieku sabiedrības valde, ja ir izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība, vai daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks, ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības nav pārņemtas.
Saskaņā ar šiem Noteikumiem, norādēm jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem, tās nedrīkst būt sarūsējušas, deformētas vai citādi bojātas. Ar Noteikumiem ir noteikts, ka no 2015.gada 1.janvāra Jēkabpils pilsētā uz ēkām vairs nevarēs būt izvietotas norādes uz ziliem, zaļiem, sarkaniem u.tml. materiāliem vai kokā grebtas norādes - ēku numerācijas zīmes jāizgatavo no balta materiāla ar melniem uzrakstiem.
 

Uz ēkas numerācijas zīmes valsts valodā norādāma šāda informācija:

1. ielas (laukuma) nosaukums (pilni vārdi bez saīsinājuma),
2. numurs,
3. ēkas piederība:
3.1. konkretizējot īpašnieka personu, norāda ēkas īpašnieka vārda pirmo burtu un uzvārdu vai juridiskas personas nosaukumu atbilstoši ierakstam zemesgrāmatā;
3.2. nekonkretizējot īpašnieka personu, ēkas piederība norādāma kā privātīpašums, kopīpašums, pašvaldības īpašums vai valsts īpašums (skatīties pielikumā pievienotos ēkas numerācijas zīmju paraugus)


Noteikumi nosaka, ka ēkas numerācijas zīmei jābūt izvietotai uz ēkas fasādes no ielas puses, pie katras ēkas, kurai piešķirta adrese. Ja ēka atrodas tālāk no ielas – dārzā vai pagalmā, ēkas numerācijas zīme izvietojama uz žoga vai atsevišķa staba, kura dizains un izvietojums saskaņojams Jēkabpils pilsētas būvvaldē.


Jēkabpils pilsētā esošās ēku numerācijas zīmes, kas neatbilst Noteikumos norādītajām prasībām, un ielu (laukumu) nosaukumu norādes bijā jānomaina un jāizvieto atbilstoši prasībām līdz 2014.gada 31.decembrim.


Par ēku numerācijas zīmju nomaiņu iedzīvotāji vairākkārt tika informēti gan ar laikrakstu palīdzību, gan veidojot sižetu Vidusdaugavas TV, gan publicējot informāciju Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā. Iedzīvotājiem tika dots vesels gads – viss 2014.gads, lai sagatavotos un nomainītu ēku numerācijas zīmes, kas nav atbilstošas pielikumā redzamajiem paraugiem, tāpēc 2015.gadā Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektors jau uzsācis reidus, apsekojot centrālās ielas, konstatējot vairāk kā 30 pārkāpumus par ēkas numerācijas zīmēm.


Informējam, ka saskaņā ar Jēkabpils pilsētas domes 2013.gada 24.oktobra Saistošo noteikumu Nr.51 „Jēkabpils sabiedriskās kārtības noteikumi" 5.3 punktu - Par ēku numerācijas zīmju neizlikšanu uz ēkas (žoga vai atsevišķa staba) vai to neuzturēšanu kārtībā, vai neatbilstošu saistošajiem noteikumiem ēku numerācijas zīmju vai ielu nosaukuma norāžu izvietošanu - izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskām personām līdz 20 euro, juridiskām personām līdz 35 euro.


5.4 punktu - Par tādām pašām darbībām, kas minētas 5.3. apakšpunktā, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas - uzliek naudas sodu fiziskām personām no 7 euro līdz 35 euro, juridiskām personām no 15 euro līdz 70 euro.
 
Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektors aicina: „Ievērosim normatīvos aktus un sargāsim viens otru!"
 
Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektora
inspektore I.Ostrovska

Atstājiet komentāru