2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē par izmaiņām ēku būvniecības procesā

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē par izmaiņām ēku būvniecības procesā

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē, ka 2014. gada 1. oktobrī stājās spēkā jaunais Būvniecības likums un ar tiem saistītie Ministru kabineta noteikumi Nr.500 „Vispārīgie būvnoteikumi".
 

Jaunais būvniecības procesa regulējums paredz, ka būvniecības ieceres ierosinātājs (iepriekš Pasūtītājs) ar ideju par būves būvniecību vairs negriežas Pašvaldībā saņemt Plānošanas un arhitektūras uzdevumu (PAU), bet gan pie būvspeciālista (sertificēta projektētāja), kurš izstrādā būvprojektu minimālā sastāvā, atbilstoši Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem un vispārīgajiem būvnormatīviem. Pēc saņemto dokumentu izskatīšanas Būvvalde viena mēneša laikā izdod būvatļauja, kurā norāda projektēšanas nosacījumus detalizētai projekta izstrādāšanai un nosacījumus būvdarbu uzsākšanai. Par katra šā nosacījuma izpildi pasūtītājam būs nepieciešams saņemt atbilstošu Būvvaldes atzīmi.
 

Būvdarbus drīkstēs uzsākt pēc tam, kad būvatļaujā tiks izdarīta atzīme par tajā ietverto nosacījumu (projektēšanai un būvdarbiem) izpildi un būvatļauja būs kļuvusi neapstrīdama.
 

Jaunais būvniecības process paredz pieņemt vienu lēmumu – izsniegt būvatļauju (līdzšinējo trīs lēmumu – Plānošanas un arhitektūras uzdevuma izsniegšana, būvprojekta akcepts, būvatļaujas izdošana – vietā), līdz pasūtītājam ir tiesības uzsākt būvdarbus.
 

Būvniecības ierosinātājam, pamatojoties uz iepriekš jau izsniegtu PAU, būs tiesības turpināt uzsākto būvniecības procesu (izstrādāt skiču projektu, tehnisko projektu).
 

Saņemt būvatļauju atbilstoši jaunajam būvniecības procesa regulējumam būs atļauts šādu agrāk izsniegtu dokumentu derīguma termiņa laikā:
 

Plānošanas un arhitektūras uzdevums (derīguma termiņš 2 vai 4 gadi);
tehniskais projekts (akceptētā tehniskā projekta, izvērstā skiču projekta, nulles cikla tehniskā projekta derīguma termiņš – 2 gadi).
Lai saņemtu būvatļauju gadījumos, kad būvniecības ierosinātājam ir izsniegts Plānošanas un arhitektūras uzdevums, Būvvaldē būs jāiesniedz:
speciālajos noteikumos noteikto iesniegumu (veidlapu);
atbilstošās būvju grupas speciālajos būvnoteikumos noteiktos dokumentus,
pēc kā Būvvalde izsniegs būvatļauju, kurā projektēšanas nosacījumos tiks norādītas jau iepriekš Plānošanas un arhitektūras uzdevumā noteiktās prasības, savukārt būvdarbu uzsākšanas nosacījumi tiks norādīti no jauna.


Ja līdz 2014. gada 1. oktobrim ir izsniegta būvatļauja, saņemt būvatļauju ar nosacījumiem nebūs nepieciešams.


Ēku būvniecības process un nepieciešamās veidlapas ir ievietotas mājaslapā www.jekabpils.lv, sadaļā Būvniecība.
 
 
Informāciju sagatavoja:
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
būvvaldes referente
Inga Līce-Vilciņa

Atstājiet komentāru