2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Noslēdzas projekts „Ūdenssaimniecības attīstība Jēkabpilī, III kārta"

Noslēdzas projekts „Ūdenssaimniecības attīstība Jēkabpilī, III kārta"

2014.gada augustā pabeigti būvdarbi, kas uzsākti 2012.gadā projekta „Ūdenssaimniecības attīstība Jēkabpilī, III kārta (identifikācijas Nr. 3DP/3.5.1.1.0/12/IPIA/VARAM/002)" ietvaros. Projekts īstenots, lai nodrošinātu ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu pieejamību atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām par virszemes ūdeņu un gruntsūdeņu aizsardzību un to kvalitātes uzlabošanu (Eiropas Padomes direktīva 91/271/EEC Par pilsētu notekūdeņu attīrīšanu (OJ L 135, 30.05.91.), kas papildināta ar Direktīvu 98/15/EC (OJ L 67, 07.03.98.).
 
 
Projekta kopējās izmaksas ir 2 925 520,11 EUR (neskaitot PVN 21%). Projektu finansēja Eiropas Savienības Kohēzijas fonds, valsts, pašvaldība un SIA „Jēkabpils ūdens".
 
 
Projekta ietvaros izpildīti 2 būvniecības līgumi un 2 būvuzraudzības līgumi:
 
 
1) 28.09.2012. līgums Nr. JŪ/2012/01 „Ūdensvada un kanalizācijas tīklu projektēšana un būvniecība Jēkabpilī", līguma summa 2070216,21 EUR (neskaitot PVN 21%). Līguma ietvaros izbūvēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli:
 
 
1,55 km ūdensvads
9,28 km kanalizācija
0,17 km kanalizācijas spiedvads
1 kanalizācijas sūknētava
 
2) 04.11.2013. līgums Nr. JŪ/2013/01 „Ūdensvada un kanalizācijas tīklu projektēšana un būvniecība Jēkabpilī, papildus darbi", līguma summa bez pievienotās vērtības nodokļa 796 557,79 EUR (neskaitot PVN 21%). Līguma ietvaros izbūvēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli:
 
1,07 km ūdensvads
2,67 km kanalizācijas
 
3) 28.09.2014. līgums Nr. JŪ/2012/02 „Būvuzraudzības un inženiera pakalpojumi ūdensvada un kanalizācijas tīklu būvniecībai Jēkabpilī", līguma summa 38984,98 EUR (neskaitot PVN 21%),
 
4) 05.11.2013. līgums Nr. JŪ/2013/02 02 „Būvuzraudzības un inženiera pakalpojumi ūdensvada un kanalizācijas tīklu būvniecībai Jēkabpilī, papildus darbi", līguma summa bez pievienotās vērtības nodokļa 19761,13 EUR (neskaitot PVN 21%).
 
Ņemot vērā to, ka būvniecības līgums satur Starptautiskās Inženierkonsultantu Federācijas „Iekārtu piegādes un projektēšanas - būvniecības darbu līguma noteikumi elektriskajiem un mehāniskajiem darbiem, būvniecības un inženierdarbiem, kuru projektēšanu veic uzņēmējs" noteikumus, faktiskais projekta rezultāts pēc līgumu pabeigšanas ir:
 
1) ūdensvada tīklu garums palielinājies par 2,64 km, kas ir par 150 m vairāk nekā plānots projektā (sākotnēji 2,49 m), tai skaitā, līdz īpašuma robežām uzbūvēti 110 jauni ūdensvada pievadi ielās: Augļu, G.F.Stendera, Puķu, Meliorācijas, Klints, Liepu, Staburaga, Dīķu, Pērses, Pļaujas, Grīna, Ganību, Zīlānu, Sakas un Vītolu.
 
2) kanalizācijas tīklu garums palielinājies par 11,96 km, kas ir par 470 vairāk nekā plānots projektā (sākotnēji 11,49 km), tai skaitā, līdz īpašuma robežām izbūvēti 459 jauni kanalizācijas izvadi ielās: Nākotnes, Viesītes, Atpūtas, Jēkaba, Sila, Biržu, Egļu, Graudu, Robežu, Brīvības, Ūdens, Līkā, Gulbju, Dārznieku, L.Paegles, Puķu, A.Pormaļa, Dzintara, Rūpniecības, Jaunā, Liepu, Klints, Meliorācijas, Dignājas, Ziemeļu, Putnu, Ķiršu, Krasta, Pērses, Mednieku, Jāņa, Staburaga, Straumes, Sēlijas, Grīna, Pļaujas, Ganību, Siguldas, Kokneses, Dīķu, Cēsu, J.Akurātera, Zīlānu, Sakas, Vītolu.
 
 
3) Atpūtas ielā izbūvēts kanalizācijas spiedvads 176 m, kas ir par 56 m garāks nekā plānots projektā, un jauna kanalizācijas sūkņu stacija (2 kW, ražība 6-8 l/s).
 
 
Projektā izvirzītie mērķi – ūdensapgādes kvalitātes uzlabošana un ūdensapgādes pakalpojumu pieejamības nodrošināšana, kā arī notekūdeņu savākšanas kvalitātes un notekūdeņu savākšanas pakalpojumu pieejamības nodrošināšana, ir sasniegti. Ūdensapgādes pakalpojumu pieejamība ir nodrošināta papildus 308 iedzīvotājiem (98% no kopējā iedzīvotāju skaita aglomerācijā) un kanalizācijas pakalpojumu pieejamība 1589 iedzīvotājiem (100% no kopējā iedzīvotāju skaita aglomerācijā). Ņemot vērā to, ka 100% kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšana aglomerācijā izmantojot centralizēto kanalizācijas sistēmu, saskaņā ar Tehniski ekonomisko pamatojumu, ir nelietderīga, piemēram, mazs iedzīvotāju blīvums, dzīvojamo māju apbūves īpatnības, infrastruktūra u.c. faktori, rādītājā iekļautas arī individuālās izsmeļamās bedres.
 
 
Vidi, kurā dzīvojam un dzīvos mūsu nākamās paaudzes, veidojam mēs paši. Noslēdzot šo projektu, SIA „Jēkabpils ūdens" aicina iedzīvotājus būt tālredzīgiem un saprotošiem, un nevilcināties ar lēmumu pieslēgties jaunizbūvētajiem tīkliem. Dzeramais ūdens ūdensvada tīklā atbilst Eiropas Savienības direktīvai 98/83/EK – Dzeramā ūdens kvalitāte prasībām un Ministru kabineta noteikumiem Nr.235 Par dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām, monitoringu un kontroles kārtību, kas salīdzinājumā ar grodu akās dzeramo ūdeni ir veselībai drošāks, jo regulāri tiek kontrolēts. Savukārt, likvidējot izsmeļamās bedres, veicināsim kvalitatīvu dzīves vidi sev, saviem bērniem, tuviniekiem un kaimiņiem. Notekūdeņi no izsmeļamajām bedrēm (kuras nereti izbūvētas neatbilstoši būvnormatīviem un nav hermētiskas) nonāk atpakaļ gruntī un tālāk mūsu dzeramā ūdens grodu akās, kuras atrodas pārdesmit metrus no turpat izbūvētās kaimiņa izsmeļamās bedres. Jau tuvākajā laikā privātmāju īpašniekiem, kuru īpašumos ir izsmeļamās bedres, būs pienākums slēgt līgumu par kanalizācijas izvešanu un nepieciešamības gadījumā kontroles institūcijām uzrādīt dokumentus, kas apliecinās izvešanas biežumu un samaksu. Līdzīgi, kā tas ir ar sausajiem atkritumiem. Izvērtējiet, vai izsmeļamo bedru uzturēšana un apsaimniekošana ilgtermiņā būs ekonomiski izdevīga? Jo vairāk mājsaimniecību pieslēgsies centralizētajai kanalizācijai, jo lielāki būs vides kvalitātes uzlabojumi un vidē novadītā piesārņojuma samazinājums. Rūpēsimies par savu un cita veselību jau šodien!
 
 
Personas, kurām pieder nekustamais īpašums, bet kuras līdz šim izmanto individuālos risinājumus ūdens ieguvei un/vai kanalizācijas savākšanai, aicinām vērsties SIA „Jēkabpils ūdens", Jaunā ielā 60, tālrunis 65232622, lai risinātu ar pieslēgumu saistītus jautājumus un rastu abpusēji izdevīgu variantu pievadu izbūvei, piemēram, sadalot maksājumu par pievadu izbūvi un nosakot ilgāku atmaksas termiņu, ja pievada izbūvi būsiet pieteicis veikt mums.
 
 
Tāpat gaidīsim iedzīvotājus ar ierosinājumiem un jautājumiem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu uzlabošanai.
 
 
Informāciju sagatavoja SIA „Jēkabpils ūdens"
Dokumentu pārvaldības daļas vadītāja/juriskonsulte I.Ozoliņa
65232622, info@jekabpilsudens.lv

Atstājiet komentāru