2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Atklās  dizaina soliņu Jēkabpils sadraudzības pilsētai Mellei

Atklās dizaina soliņu Jēkabpils sadraudzības pilsētai Mellei

Jēkabpils pilsētas svētku ietvaros 12. jūlijā plkst. 13:00 uz Daugavas aizsargdambja iepretim Ostas ielai svinīgi tiks atklāts īpaša dizaina soliņš Jēkabpils pilsētas sadraudzības pilsētai Mellei Vācijā. Atklāšanā piedalīsies Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadība, viesi no Melles un citām Jēkabpils sadraudzības pilsētām.
 

Turpinot gājēju promenādes attīstību gar Daugavas krastu, Jēkabpils pilsētas pašvaldība ar biedrības „Daugavas Savienība" atbalstu, ir ieplānojusi ik gadu uzstādīt īpaša dizaina soliņus katrai no septiņām Jēkabpils pilsētas sadraudzības pašvaldībām ārvalstīs - Rokiškiem Lietuvā, Sokolov Podļaski un Červionka Leščina Polijā, Lidai Baltkrievijā, Surahani Azerbaidžānā, Mārdu Igaunijā un Mellei Vācijā. Šie soliņi ne tikai sniegs informāciju par Jēkabpils sadraudzības pilsētām, bet arī palielinās Daugavas aizsargdambja funkcionalitāti un pievilcību.
 

Šovasar kā pirmo iecerēts uzstādīt soliņu, kas veltīts vienai no pirmajām Jēkabpils sadraudzības pilsētām - Mellei Vācijā. Jēkabpils un Melles sadarbība aizsākās 1993.gadā, kad kopīgas intereses vienoja Vācu – baltiešu biedrību Mellē un Latviešu – vācu interesentu biedrību Jēkabpilī. Oficiāls sadraudzības līgums tika parakstīts 1998.gada 5.septembrī. 2013. gada vasarā Mellē tika atklāts Jēkabpils skvērs par godu abu pilsētu ilggadējai sadraudzībai.
 

Uz Daugavas aizsargdambja izvietotais soliņš gan vizuāli, gan asociatīvi iekļausies pašreizējā aizsargdambja infrastruktūrā. Uzstādot soliņu, tiks izveidota bruģēta platforma, uz kuras izvietots rūpnieciski ražots dizaina līnijas soliņš ar pulētu betona pamatni uz nerūsējošā tērauda konstrukcijas un koka sēdvirsmu ar atzveltni. Tiks izvietoti cinkoti metāla konstrukcijas stabi ar Melles attēlu apdruku. Informatīvā daļa saturēs informāciju par Melli četrās valodās – latviešu, krievu, angļu, vācu.
 

Soliņa dizainu izstrādāja Jēkabpils galvenā arhitekte Laura Krastiņa un arhitekts Oskars Elksnis. Pašvaldības finansējums dizaina soliņa izveidei un uzstādīšanai ir 3557 EUR kopā ar PVN, savukārt biedrības „Daugavas Savienība" līdzfinansējums veido 811 EUR.
 

Laura Afanasjeva,

Jēkabpils pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Atstājiet komentāru