2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Vēsturiskās koka apbūves ēkas Jēkabpilī, Brīvības ielā pie “Maxima XX” lielveikala nojauks

Vēsturiskās koka apbūves ēkas Jēkabpilī, Brīvības ielā pie “Maxima XX” lielveikala nojauks

Lielveikala "Maxima XX" būvniecība Jēkabpilī pilsētas vēsturiskajā centrā paredzēja atjaunot divas Brīvības ielas malā esošās vēsturiskās koka apbūves ēkas. Taču gada laikā pēc lielveikala uzcelšanas nekas nav izdarīts. Kā tiek risināts šis jautājumus, skaidrojām sarunā ar Jēkabpils domes Pilsētsaimniecības departamenta direktoru Raiti Sirmoviču.
 
 
"Pagājušajā nedēļā Jēkabpils pašvaldībā bija ieradies lielveikala "Maxima XX" pārstāvis. Viņš pašvaldības darbineikus iepazīstināja ar atzinumiem par šīm abām ēkām. Tie liecina, ka senās koka apbūves ēkas atjaunot nav racionāli, jo tās ir stipri bojātas. Tāpēc, visticamāk, abas ēkas nojauks un vietā būvēs līdzīgas, bet bez apkures. Tās būs paredzētas stumjamo ratiņu novietnei vai āra tirgotājiem. Taču pagaidām vēl kon krēts lēmums nav pieņemts," sacīja Raits Sirmovičs.
 
 
Viņš piebilda, ka "Maxima" pārstāvja sniegtie atzinumi par ēku stāvokli nodoti pašvaldības arhitektiem izvērtēšanai. Tāpat arī "Maxima" tiksies ar Kultūras ministrijas pieminekļu aizsardzības inspekciju, lai dabūtu atļauju šo ēku nojaukšanai.
 
 
Nākamā tikšanās Jēkabpils pilsētas pašvaldībai ar "Maxima" pārstāvjiem paredzēta jūlija sākumā. Raits Sirmovičs norādīja, ka "Maxima" pārstāvis paudis ieinteresētību pēc iespējas ātrāk sakārtot jautājumu ar senās koka apbūves ēkām.
 
 
Jau ziņots, ka lielveikalu atklājot, abas senās koka apbūves ēkas tika iepakotas plēvē, vienai no tām fasādi piesedz plēve uz kuras atainots ēkas durvju un logu izkārtojums. Patlaban, vēju plosītas tās daudzviet ir ieplaisājušas vai atrisušas, atseviškās vietās arī tīšām sagrieztas.

Komentāri (0-6/6)

  • Skumji
    02.07.2018 18:16
    Galvenais ir dabūt atļauju nojaukšanai. Pēc tam neko kvalitatīvu vietā nebūvēs, viņiem tas nav vajadzīgs. Vecās ēkas vietā ''Ratiņu būdiņa'', būvvalde un pilsētas arhitekte, vai Jums tas pašiem neliekas smieklīgi? Par pilsētas vadību es nebrīnos, viņiem jau sen vienalga un arī nekādas saprašanas nekad nav bijis, bet Jūs ''Speciālisti'', kur Jūsu profesionālā ētika.
  • aija
    02.07.2018 18:16
    PROTAMS,tas jau bija arī gaidāms.Maxima kā parasti spla,sola,lai tikai tiktu iekšā un tad skaisti pasūta.Būtu kāds vietējais ko gribējis nojaukt vai sakārtot.Jēkabpilī pat privātīpašumu tik viegli neļauj nojaukt bez saskaņošans vienkāršajam mirstīgajam,kāpnes vajag atjaunot retro stilā,jumtus utt.šeit atļauj visu,tikai skaisti jānoformulē un jānokārto.
  • A
    02.07.2018 18:16
    Laura:
    Gudri runāt, atjaunot veco arhitektūru! Atjaunos un ko tālāk? Tik daudz tukšu un neizmantotu telpu pilsētā. Lai atjaunotu ir jāzina priekš kam to darit, kas tur būs?

    Kas būs? Kafejnīcas ar āra terasi, suvenīru veikals, amatnieku darbnīca-salons utt
  • Laura
    02.07.2018 18:16
    Gudri runāt, atjaunot veco arhitektūru! Atjaunos un ko tālāk? Tik daudz tukšu un neizmantotu telpu pilsētā. Lai atjaunotu ir jāzina priekš kam to darit, kas tur būs?
  • Rasma
    02.07.2018 18:16
    Kad sāka celt Maksimas lielveikalu, tad šīs divas ēkas uzskatīja par vēsturiski nozīmīgām. Tagad , pēkšņi ,tās vairs nemaz nav tik nozīmīgas. Ļoti dīvaini... Laba nauda dara lielus brīnumus.Citu atbildi uz to negodu.
  • Pilsetniece
    02.07.2018 18:16
    Tas jau sen bija gaidāms. Tā taču ir Jēkabpils un Maxima. Solija atjaunot, bet tagad jau nojaukt, neciena vesturiskās ēkas. Uzreiz butu atjaunojuši nebūtu lielāku bojājumu. Vienkārši slēpjas negribēšana atjaunot.

Atstājiet komentāru