2024.gada 11. maijs

Karmena, Manfreds, Milda

Jēkabpils slimnīcas atjaunotajā katlumājā uzstādīti saules kolektori (PAPILDINĀTA AR FOTO)

Jēkabpils slimnīcas atjaunotajā katlumājā uzstādīti saules kolektori (PAPILDINĀTA AR FOTO)

Piektdien, 30.maijā tika nodota ekspluatācijā Jēkabpils reģionālās slimnīcas atjaunotā katlumāja.
 
 
Katlumājas rekonstrukcijas gaitā tā pielāgota darbam ar šķeldu, līdz šim siltumenerģijas ražošanā tieka izmantota tikai dabasgāze. Tāpat katlumājā uzstādīti paneļi saules enerģijas izmantošanai jeb saules kolektori karstā ūdens sagatavošanā un rekonstruēta siltumtrase no katlumājas līdz slimnīcas ambulatorajai nodaļai.
 
 
SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" katlu mājā dabasgāzes apkures katlu nomaiņa uz šķeldas apkures katliem un saules kolektoru uzstādīšana nodrošinās siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu, nodrošinot pāreju no tehnoloģijām, kurās izmanto fosilos energoresursus, uz tehnoloģijām, kurās izmanto atjaunojamos energoresursus.. Projektā bija izvēlēta alternatīva ar viszemākajām izmaksām – zemākās ekspluatācijas izmaksas ar vislielāko enerģijas ekonomiju.
 
 
Aizvietotās enerģijas daudzums 3 400 907 kWh/gadā. Projekta kopējais izmērāmais mērķis: oglekļa dioksīda emisiju samazinājums attiecībā pret projektam pieprasīto finanšu instrumenta finansējumu.
 
 
Projekta "Jēkabpils reģionālās slimnīcas katlumājas rekonstrukcija" kopējās izmaksas ir 1 132 815 eiro, tai skaitā KPFI finansējums - 842 293 eiro.
 
 
Jau ziņots, ka aprīlī Jēkabpils domes sēdē pašvaldības deputāti nolēma ņemt Valsts kasē 290 522 eiro aizņēmumu Jēkabpils reģionālās slimnīcas katlumājas rekonstrukcijai.
 
 
Aizņēmums bija nepieciešams SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" pamatkapitāla palielināšanai, lai nodrošinātu Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) finansētā projekta "Jēkabpils reģionālās slimnīcas katlumājas rekonstrukcija" īstenošanu. Aizņēmumu plānots ņemt uz septiņiem gadiem ar Valsts kases noteikto procentu likmi, pamatsummas atlikto maksājumu sākt pēc viena gada. Kredīta atmaksu pašvaldība garantē ar savu budžetu.
 
 
Savukārt šī gada 6.martā Jēkabpils pilsētas dome pieņēma lēmumu sniegt galvojumu SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" un vērsās ar iesniegumu Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomē ar lūgumu atļaut sniegt galvojumu minētā projekta realizēšanai. Uz ko tika saņemta atbilde, ka likumā par valsts budžetu nav ietverts pašvaldības galvojumu mērķis - KPFI līdzfinansēto projektu īstenošana, tāpēc iesniegums par galvojuma sniegšanu noraidīts.
 
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tika saņemts Jēkabpils slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ivara Zvīdra iesniegums ar lūgumu atcelt minēto lēmumu un, lai nodrošinātu projekta īstenošanu, pieņemt lēmumu ieguldīt SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" pamatkapitālā 290 522 eiro, kas atbilst finansējuma saņēmēja daļai projektā - 161 249 eiro, un projekta neattiecināmajām izmaksām - 129 273 eiro.
 
 
SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība, kurā 100% tās kapitāldaļu pieder pašvaldībai.
 
Foto: Sadarbībā ar laikrakstu "Jaunais Vēstnesis"
 
 katlu1
 
katlu2
 
katlu3
 
katlu4
 
katlu5
 
katlu6
 
katlu7
 
katlu8
 
katlu9
 
katlu10
 
katlu11
 
katlu12

Atstājiet komentāru