2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Jēkabpils dome neļaus visiem pašvaldības darbiniekiem runāt ar žurnālistiem

Jēkabpils dome neļaus visiem pašvaldības darbiniekiem runāt ar žurnālistiem

Jēkabpils dome apstiprinājusi nolikumu par informācijas sniegšanas kārtību, kurā stingri noteikts, kurš pašvaldības darbinieks drīkst runāt ar presi un sabiedrību un sniegt informāciju par pašvaldībā notiekošo un domes lēmumiem un, kurš to bez īpašas atļaujas nedrīkst.
 
Nolikums paredz, ka informāciju Presei par iestādes „Jēkabpils pilsētas pašvaldība" darbību sniedz Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki. Informāciju par citu pašvaldības iestāžu darbu sniedz attiecīgo iestāžu vadītāji, pilnvarotās (norīkotās) personas vai Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki. Bez Sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecības informāciju presei var sniegt domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, domes priekšsēdētāja vietnieki – Jānis Raščevskis un Aivars Kraps, izpilddirektors Guntars Gogulis, iestāžu vadītāji vai tam pilnvaroti (norīkoti) darbinieki.
 
Tas nozīmē, ka turpmāk presē, iespējams, vairs nenonāks nerecenzēta informācija no atbildīgās personas par viņa pārstāvēto jomu, jo bez īpašas atļaujas ar presi vairs nevarēs runāt, piemēram, Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs vai Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa vai arī Kultūras nodaļas vadītāja Inta Ūbele un citi nodaļu vadītāji, kas līdz šim ar preses starpniecību sniedza informāciju par savu jomu plašākai sabiedrībai.
 
Nolikums arī paredz, ka pašvaldības darbinieki paraksta apliecinājumu par informācijas nesniegšanu presei un sabiedrībai bez domes vadības vai sabiedrisko attiecību nodaļas akcepta.
 
Protams arī turpmāk presei būs iespēja saņemt informāciju no pašvaldības, bet tikai tās ceļš būs garāks un ilgāks un ne vienmēr būs iespēja iegūt atbildi operatīvi, jo vispirms jautājums tiks uzdots Sabiedrisko attiecību nodaļai, kas tālāk to nodos attiecīgajam speciālistam, kurš atbildi sniegs Sabiedrisko attiecību nodaļai un tā savukārt – presei.
 
Problēmas informācijas saņemšanā var radīt ne tikai iespējamais operativitātes trūkums, bet arī risks, ka konkrētais medijs var zaudēt oriģinilitāti, jo arī līdz šim ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad sabiedrisko attiecību nodaļai uzdots jautājums no viena medija atbildē tiek sagatavots, kā preses relīze visiem medijiem.
 
Šī nav pirmā reize, kad, pamatojoties uz likumdošanu Jēkabpils dome ierobežo pieeju informācijai vai informācijas sniegšanai. Pirms aptuveni diviem gadiem, 2012.gada jūlijā tika izdots Jēkabpils domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča mutisks rīkojums žurnālistiem liegt pieeju domes sēžu lēmumprojektiem pirms to pieņemšanas. Toreiz šis lēmums izsauca pretreakciju vietējo preses pārstāvju vidū un tapa atklāta vēstule, kas elektroniski tika izsūtīta ne tikai Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadībai un deputātiem, bet arī plašākai sabiedrībai – ziņu aģentūrām, Latvijas medijiem un Latvijas Žurnālistu asociācijai. Tas izraisīja plašas diskusijas mediju aprindās visā Latvijā un mutiskais rīkojums tika atcelts.
 
Pirms diviem gadiem Jēkabpils domei neizdevās mēģinājums liegt žurnālistiem operatīvu pieeju informācijai, jo tie ar skaļiem protestiem panāca, ka tiek sadzirdēti. Šoreiz prese tiešā veidā netiek ierobežota, bet ir rasta iespēja zināmus ierobežojumus noteikt no citas puses, proti, neļaujot ar žurnālistiem runāt pašvaldības darbiniekiem. Kā zināms darba ņēmējam ir saistoši darba devēja rīkojumi un tie nevar protestēt, ja gadījumā būtu šāda vēlme, kā to darīja masu mediju pārstāvji.
 
Piedāvājam Radio1.lv lasītājiem iepazīties ar Jēkabpils domes nolikumu par informācijas sniegšanas kārtību.
 

Nolikums par informācijas sniegšanas kārtību Jēkabpils pilsētas pašvaldībā

Izdots saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas

likums 10.panta piekto un septīto daļu,

Informācijas atklātības likuma 2.panta trešo daļu

I.Vispārīgie jautājumi

  1. Nolikums nosaka kārtību, kādā tiek sniegta informācija par Jēkabpils pilsētas pašvaldības, turpmāk tekstā Pašvaldība, darbību un kārtību, kādā tiek sniegta informācija, kas ir Pašvaldības rīcībā.

  2. Šis nolikums attiecas uz Pašvaldības iestādēm, Jēkabpils pilsētas domi un tās izveidotajām komitejām un komisijām.

  3. Pašvaldības informāciju iedala vispārpieejamā un ierobežotas pieejamības informācijā. Ierobežotas pieejamības informāciju izsniedz normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

  4. Informāciju, kurai nepieciešama papildu apstrāde normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā Pašvaldība sniedz par noteiktu maksu.

  5. Pašvaldības oficiālo viedokli var paust domes priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieki, izpilddirektors, iestāžu vadītāji, Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki vai tam pilnvarota (norīkota) persona.

  6. Jēkabpils pilsētas domes, tās izveidoto komiteju un komisiju oficiālo viedokli var paust domes priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieki, komitejas vai komisijas priekšsēdētājs vai vietnieks, Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieks vai tam pilnvarota (norīkota) persona.

  7. Pilnvarojumu (norīkojumu) darbiniekam izsaka mutiski vai rakstiski domes priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieki, izpilddirektors vai iestāžu vadītāji.

  8. Pašvaldības iestāžu darbinieki var paust viedokli preses un citu masu informācijas līdzekļos, turpmāk tekstā Prese, par jautājumiem, kas nepārsniedz attiecīgā darbinieka amata aprakstā noteikto pienākumu apmēru.

  9. Pašvaldības iestāžu darbiniekiem ārpus darba laika, izsakot viedokli Presei, par jautājumiem, kas saistīti ar Pašvaldības darbību, jāuzsver, ka tas ir personiskais viedoklis.

  10. Ja Pašvaldības iestāžu darbinieku izteikumi vai rīcība ir kaitējusi pašvaldības tēla veidošanai sabiedrībā vai darbinieks ir pārkāpis informācijas sniegšanas kārtību, darbiniekam var uzlikt Darba likumā noteiktos disciplinārsodus.

  11. Informācijas par Pašvaldības darbību un informācijas, kas ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīcībā sniegšanas kārtība ir noteikta arī citos Pašvaldības normatīvajos aktos.

  12. Iepazīties ar Jēkabpils pilsētas domes pieņemtajiem lēmumiem un aktuālajām norisēm Pašvaldībā var portālā www.jekabpils.lv, kā arī Sabiedrisko attiecību speciālistu administrētajos publiskajos Pašvaldības profilos (sociālie tīkli) internetā.

  13. Pašvaldība informāciju par savu darbību var ievietot sociālajos tīklos internetā. Informācijai izmantojamos sociālos tīklus nosaka izpilddirektors ar rīkojumu.

  14. Iestādes mājaslapā ievietojamo informācijas saturu un apmēru ievieto atbilstoši normatīvo aktu prasībām un iestādes vadītāja rīkojumiem.

  15. Informācijas atkalizmantošana notiek saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību.

II. Informācijas par Pašvaldības darbību sniegšanas kārtība

  1. Informāciju Presei par iestādes „Jēkabpils pilsētas pašvaldība” turpmāk tekstā Administrācija darbību sniedz Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki. Informāciju par citu pašvaldības iestāžu darbu sniedz attiecīgo iestāžu vadītāji, pilnvarotās (norīkotās) personas vai Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki.

  2. Administrācijas struktūrvienību un pašvaldības iestāžu vadītāji vai pilnvarota (norīkota) persona apkopo informāciju par nozīmīgiem notikumiem un pasākumiem kārtējai nedēļai un ne vēlāk kā līdz katras nedēļas pirmās darba dienas plkstn.12.00 elektroniski nosūta informāciju uz elektronisko pasta adresi: info@jekabpils.lv vai sniedz Sabiedrisko attiecību nodaļai informāciju sniedz telefoniski.

  3. Sabiedrisko attiecību nodaļas darbiniekiem ir tiesības no darbiniekiem pieprasīt informācijas detalizētāku izklāstu.

  4. Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki apkopo informāciju un to sniedz Preses pārstāvjiem. Pirms informācijas sniegšanas Presei par Administrācijas darbību vai pašvaldības iestāžu darbību par informācijas saturu informē domes priekšsēdētāju, priekšsēdētāja vietniekus vai izpilddirektoru.

  5. Ja Preses pārstāvji sazinās ar Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieku vai pilnvaroto (norīkoto) personu, tiem ir jāinformē Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāju par jautājuma būtību un Presei sniegtās atbildes saturu.

  6. Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki sociālajos tīklos izveido publisku Pašvaldības profilu. Izveidotajā profilā ievieto aktuālāko informāciju par Pašvaldību un sniedz atbildes uz uzdotajiem jautājumiem par Pašvaldību.

  7. Pašvaldības iestādes sociālajos tīklos var veidot atsevišķu publisko profilu par attiecīgo iestādi. Par sociālā tīkla izvēli un profilā ievietotās informācijas saturu atbild iestādes vadītājs.

  8. Sabiedrisko attiecību nodaļas darbiniekiem ir tiesības izvēlēties informācijas sniegšanas veidu.

  9. Bez Sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecības informāciju Presei var sniegt domes priekšsēdētājs, domes priekšsēdētāja vietnieki, izpilddirektors, iestāžu vadītāji vai tam pilnvaroti (norīkoti) darbinieki.

III. Pašvaldības rīcībā esošās vispārējās informācijas sniegšanas kārtība

  1. Informāciju, kas ir Administrācijas vai citu Pašvaldības iestāžu rīcībā sniedz šī nolikuma un citu normatīvo aktu noteiktajā kārtībā.

  2. Personas iesniegumus par informācijas pieprasīšanu Pašvaldībā iesniedz Vienas pieturas aģentūrā vai attiecīgajā Pašvaldības iestādē.

  3. Lēmumu vai sēžu protokolu izrakstu izsniegšanu nodrošina Vienas pieturas aģentūra un attiecīgo sēžu protokolētāji. Darbinieki, kuri ir saistīti ar lēmumu pieņemšanu attiecībā uz personām, sniedz informāciju par pieņemto lēmumu tikai personai, kura ir jautājuma ierosinātāja un citām personām, ja tiek tieši aizskartas to tiesības. Minētajām personām informāciju izsniedz uz viņu pieprasījuma, izņemot normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

  4. Informāciju fiziskām un juridiskām personām pēc domes priekšsēdētāja, domes priekšsēdētāja vietnieku vai izpilddirektora uzdevuma sniedz tās struktūrvienības, kuru rīcībā attiecīgā informācija atrodas.

  5. Pirms informācijas izsniegšanas darbinieks pārliecinās, vai minētajai informācijai nav noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss un vai tā nesatur fiziskas personas datus, kas nav izpaužami.

IV. Ierobežotas pieejamības informācijas izsniegšanas kārtība

  1. Ierobežotas pieejamības informāciju Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsniedz normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

  2. Ierobežotas pieejamības informāciju var pieprasīt un saņemt tikai rakstveidā.

  3. Lai saņemtu ierobežotas pieejamības informāciju, persona informācijas pieprasījumā papildus normatīvajos aktos noteiktajai informācijai norāda pieprasījuma pamatojumu un informācijas izmantošanas mērķi.

  4. Ierobežotas pieejamības informāciju izsniedz ar domes priekšsēdētāja atļauju.

  5. Saņemot ierobežotas pieejamības informāciju, persona ar parakstu apliecina, ka attiecīgo informāciju izmantos tikai pieprasījumā norādītajiem mērķiem (pielikums).

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs L.Salcevičs

 

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-4/4)

  • viva
    02.07.2018 18:16
    Tā rodas birokrātija...
  • Guntis S.
    02.07.2018 18:16
    Šis nu gan ir aizdomas rosinošs jaunievedums Domes darbībā. Ļoti nepatīkamas domas rosinošs jaunums. Tālāk no tautas, ko tad tas nozīmē?
  • SB
    02.07.2018 18:16
    Tīrais diktāts - recenzēta informācija. Kā var neuzticēties saviem nodaļu vadītājiem. Rodas jautājums - vai īstie ir pieņemti darbā, vai arī otrādi - vai īstie ir darba devēji? Kurš šei vēlas līdzināties Putinam?Un tas notiek demokrātiskā valstī. Domnieki, atjēdzieties!!!
  • he
    02.07.2018 18:16
    Laikam daudz slēpjams, ja sāk likt ierobežojumus.

Atstājiet komentāru