2024.gada 11. maijs

Karmena, Manfreds, Milda

Jēkabpilieši šodien dos vārdu zoodārza jaundzimušajam lūsēnam

Jēkabpilieši šodien dos vārdu zoodārza jaundzimušajam lūsēnam

Šodien plkst.14 Rīgas zoodārza filiālē "Cīruļi" pie nesen dzimušā lūšu mazuļa viesosies pirmie ciemiņi no Jēkabpils un notiks vārda došana, portālu Radio1.lv informēja Jēkabpils pilsētas pasvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa.
 

Pirmās dāvanas lūsēns saņems no lūšu ģimenes aizbildņiem - Jēkabpils pilsētas, kuras ģerboni rotā Latvijas mežu kaķa attēls. Pirmo ciemiņu uzņemšana un vārda došana notiks pieklusinātā gaisotnē, lai netraucētu lūšu ģimenes ikdienu. Pasākuma laikā būs iespēja iepazīties ar lūšu ģimenes dzīvesstāstu, noslēpumiem un dienas režīmu.
 
 
Lūšiem Rīgas zoodārzā ir sena un vērā ņemama vēsture. Kad pēc ilga pārtraukuma 1933.gadā zoodārzs atkal atsāka darbu, viens no pirmajiem tā iemītniekiem bija tieši valsts prezidenta Alberta Kvieša dāvinātais lūsis Incis.
 
 
2011.gada 13.oktobrī Rīgas zoodārzs, gaidot simto jubileju, sev un apmeklētājiem uzdāvināja jaunu lūšu mītni, kuru tobrīd sāka apdzīvot jauns lūšu pāris - Kamēlija, kura dzimusi zoodārza filiālē "Cīruļi", un Rubīns, kurš ieklīdis kādas mājas pagalmā Smiltenes pusē. Šogad beidzot piedzīvots pāra ģimenes pieaugums, kas tika solīts trīs gadu laikā.
 
 
Lai jaundzimušajam nodrošinātu maksimālu mieru, par mazuli Latvijas "dižkaķu" ģimenē zoodārza darbinieki priecājās klusi, pacietīgi vērojot mātes un mazuļu uzvedību. Māte Kamēlija esot ļoti rūpīga mamma un slēpjot mazuli no darbinieku un apmeklētāju ciešākiem acu skatieniem.
 
 
Ziemeļu lūsis ir iekļauts apdraudēto dzīvnieku sarakstā. Rīgas Zooloģiskais dārzs jau vairāk nekā 20 gadus piedalās lūšu vairošanas un nebrīves populācijas menedžmenta programmā ESB - Eiropas ciltsgrāmata. Pēdējo desmit gadu laikā 14 zoodārza filiālē "Cīruļi" dzimušie lūsēni nosūtīti uz citiem zoodārziem un Polijas WWF vadītajam šīs sugas reintrodukcijas projektam Polijā.
 
 
Šobrīd Rīgas zoodārzā mīt divas lūšu ģimenes - pa vienai Rīgā un filiālē "Cīruļi". Kopš 2013.gada novembra par Rīgas Zooloģiskā dārza lūšu ģimenes draugiem, atbalstītājiem un aizbildņiem kļuva Jēkabpils pilsēta.
 
 
Lūši vēsturiski dzīvojuši plašā Eiropas daļā. Cilvēku darbības rezultātā 20.gadsimta vidū dzīvnieki gandrīz pilnībā izzuda. Eirāzijas lūsis iekļauts Vašingtonas konvencijā kā suga, kuras pastāvēšana var kļūt apdraudēta, ja netiks stingri kontrolēta šo dzīvnieku starptautiskā tirdzniecība. Tas iekļauts arī Bernes konvencijā. Eirāzijas lūšu nebrīves populācijas dati tiek reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā (ESB).

Komentāri (0-1/1)

  • Viesis
    02.07.2018 18:16
    Sauksim par Aivaru..:)

Atstājiet komentāru