2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

29.maijā sākas iepriekšējā nobalsošana pašvaldību vēlēšanās

29.maijā sākas iepriekšējā nobalsošana pašvaldību vēlēšanās

No 29.maija līdz piektdienai, 31.maijam, dažas stundas dienā pašvaldību vēlēšanu iecirkņos būs iespējams nobalsot iepriekš. Šo iespēju var izmantot jebkurš vēlētājs, kurš kādu iemeslu dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu dienā, 1.jūnijā, stāsta Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Tāpat kā vēlēšanu dienā, arī iepriekšējās balsošanas dienās balsot jādodas uz to vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts. Citā iecirknī nobalsot nevarēs.

Iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi strādās - šodien no plkst.17 līdz 20, ceturtdien, 30.maijā, - no plkst.9 līdz 12, piektdien, 31.maijā, - no plkst.10 līdz 16.

Arī balsošana dzīvesvietā vēlētājiem, kuriem tāda nepieciešama veselības stāvokļa dēļ, jāpiesaka iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Šo iespēju vēlētāji var izmantot, ja vēlēšanu dienā atradīsies adresē, kas sasniedzama attiecīgajam vēlēšanu iecirknim. Pieteikt balsošanu vēlētāja iecirknī drīkst jebkura vēlētāja uzticības persona.

CVK atgādina, ka noskaidrot, kurā iecirknī jābalso pašvaldību vēlēšanās, vēlētāji var šā gada martā pa pastu izsūtītajos paziņojumos, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes tīmekļa vietnē "www.pmlp.gov.lv", Centrālās vēlēšanu komisijas tīmekļa vietnē "www.cvk.lv" vai zvanot uz CVK uzziņu tālruni 67049999.

Šajās vēlēšanās derīgas būs ne tikai pases, bet arī personas apliecība (eID).

Kopš 27.maija Latvijā darbu sāka 950 pašvaldību vēlēšanu iecirkņi. Laikā līdz vēlēšanām tajos iespējams iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību, kā arī pieteikt balsošanu dzīvesvietā tiem vēlētājiem, kuri veselības dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī.

Lai iedzīvotāji varētu sekot līdzi pašvaldību vēlēšanu norisei, CVK nodrošinās ziņu par vēlētāju aktivitāti un vēlēšanu rezultātiem pieejamību tīmekļa vietnē "www.pv2013.cvk.lv".

Tīmekļa vietne sāks darboties šodien vakarā pēc plkst.20, kad tajā tiks apkopotas pirmās ziņas par nobalsojušo skaitu iepriekšējā balsošanā. Ziņas par vēlētāju aktivitāti CVK apkopos arī pārējās iepriekšējās balsošanas dienās - 30.maijā un 31.maijā, un vēlēšanu dienā, 1.jūnijā.

Vēlēšanu dienā vēlētāju aktivitāte tiks mērīta plkst.8, plkst.12, plkst.16 un plkst.20. Šīs ziņas tīmeklī būs pieejamas ar pusstundas intervālu - ap plkst.8.30, plkst.12.30, plkst.16.30 un plkst.20.30. Savukārt kopējais vēlēšanās piedalījušos skaits, tostarp ziņas par vēlētāju atrašanās vietā nobalsojušiem vēlētājiem, tiks apkopots pēc iecirkņu slēgšanas plkst.22 un varētu būt zināms divu stundu laikā.

Sākot no plkst.24, CVK tīmekļa vietnē "www.pv2013.cvk.lv" varēs iepazīties arī ar pirmajiem pašvaldību vēlēšanu rezultātiem no mazākajiem iecirkņiem. Vēlēšanu rezultātu apkopošanai tīmeklī būs iespējams sekot līdzi visas vēlēšanu nakts garumā.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru