2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 2.maijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 2.maijā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

25. aprīlī Preiļu novada domes deputāti apstiprināja SIA “Dynamic University” izstrādāto Preiļu novada pašvaldības izglītības ekosistēmas attīstības stratēģijas 2024.-2028. gadam pirmo daļu “Esošās situācijas izvērtējums”. Šis dokuments ir visaptveroša Preiļu novada pašvaldības izglītības ekosistēmas izpēte, kurā noteiktas izglītības ekosistēmas vadošās un iesaistītās puses, apskatīts vispārējās, speciālās, interešu, profesionālās ievirzes un profesionālās izglītības, kā arī mūžizglītības un darba ar jaunatni piedāvājums Preiļu novadā, analizēti izglītības ekosistēmu raksturojoši un ietekmējoši rādītāji. Izvērtējums aptver laika periodu kopš 2021. gada administratīvi teritoriālās reformas ieviešanas līdz šodienai, proti 2021./2022.–2023./2024. mācību gadam. Preiļu novada pašvaldības izglītības ekosistēmas attīstības stratēģijas 2024.-2028. gadam pirmā daļa “Esošās situācijas izvērtējums” pieejama pašvaldības mājaslapas sadaļā “Izglītības ekosistēmas attīstības stratēģija”.
Preiļu novada pašvaldība informē par darba turpināšanu pie vienota Preiļu novada teritorijas plānojuma izstrādes. Spēkā esošie teritorijas plānojumi tika izstrādāti iepriekšējām, līdz 2021. gada 1. jūlijam pastāvošajām administratīvajām teritorijām, kas šobrīd apvienotas kopējā Preiļu novadā. Ņemot vērā šī dokumenta nozīmi, sarežģītību un nepieciešamību nodrošināt plašas līdzdalības iespējas, sākotnēji paredzēts līdz 2024. gada beigām izstrādāt jauno Preiļu novada teritorijas plānojumu. Izstrādes process sastāv no vairākiem posmiem, Plānojuma izstrāde šobrīd ir darbietilpīgākajā posmā, izvērtētas pilsētas un ciemu robežas, aktualizēti pašvaldības nozīmes kultūrvēsturiskie, dabas, ceļu, ielu, kapsētu un ūdenssaimniecības objektu saraksti. Tiek aktualizēts arī iesniegumu “Par funkcionālā zonējuma maiņu teritorijas plānojuma izstrādes ietvaros” iesniegšanas termiņš līdz šī gada 31. maijam. Papildu informācija preili.lv.

Turpinām aktualitātes 

Noslēgusies gadskārtējā Preiļu novada pašvaldības un Līvānu novada pašvaldības mazo grantu projektu konkursa vērtēšana. Mazo grantu projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi” šogad iesniegti 38 projektu pieteikumi, apstiprināti – 26 projekti. 18 projekti Preiļu novadā par kopējo finansējumu 11 tūkstoši 568 eiro un 8 projekti Līvānu novadā par 4 tūkstoši 797 eiro. Preiļu novadā varēja piešķirt finansējumu lielākam pretendentu skaitam kā plānots, jo ne visi iesniedzēji projektā paredzēja maksimālo atļauto finansējuma summu 700 eiro, kā arī bija naudas atlikums no pagājušā gada. Arī Līvānu novadā visi projekti neparedzēja maksimālo pieejamo finansējumu, tāpēc varēja apstiprināt vairāk pieteikumu, tomēr uz nākamo gadu paliks neiztērēti 102 eiro.

Projektus vērtēja komisija, kuras sastāvā bija četri Viduslatgales pārnovadu fonda uzraudzības padomes apstiprināti komisijas locekļi, projektus vērtēja arī katras pašvaldības pārstāvis. Vērtēšana notika pēc administratīvajiem, kvalitātes un finanšu kritērijiem, kuri uzskaitīti projektu konkursa nolikuma 32. un 34. punktos. Komisija ņēma vērā, lai finansējums tiktu piešķirts gan pilsētām, gan pagastiem, tomēr izšķiroša bija atbilstība vērtēšanas kritērijiem. 2024. gadā savas ieceres varēs īstenot 13 biedrības un 13 iedzīvotāju iniciatīvas grupas. Apstiprināto projektu saraksts pieejams preili.lv.

23. aprīlī starp Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un Preiļu novada pašvaldību tika noslēgta Vienošanās par Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda projekta “Atbalsta pasākumu cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšana Preiļu novadā” ieviešanu. Projekta mērķis ir nodrošināt atbalstu mājokļu pielāgošanai personām ar invaliditāti, kuras cieš no kustību traucējumiem, lai uzlabotu viņu nodarbinātības iespējas un pieejamību pakalpojumiem, tādējādi veicinot dzīves kvalitāti un cilvēktiesību ievērošanu. Projektā tiks sniegts atbalsts trīs Preiļu novada iedzīvotājiem. Saskaņā ar ergoterapeita un sertificēta būvspeciālista ieteikumiem un atzinumiem tiks veikta personu mājokļu ārējās vai iekšējās vides pielāgošana šo personu vajadzībām, tai skaitā tiks veikti būvniecības darbi vai vides pieejamības tehnoloģiju, iekārtu, aprīkojuma un cita materiāltehniskā nodrošinājuma iegāde, piegāde un montāža vides piekļūstamības nodrošināšanai. Papildu informācija www.preili.lv.

Un vēl

Izglītības un zinātnes ministrija informē, ka 23. aprīlī valdībā atbalstīts Ministru kabineta Apbalvošanas padomes priekšlikums par Ministru kabineta Atzinības rakstu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem valsts labā. Preiļu novada pašvaldība lepojas un sveic savus novadniekus, kuriem tiks pasniegti MK Atzinības raksti: Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājam Andrejam Zagorskim par ilggadēju un nozīmīgu ieguldījumu izglītības jomā; Latvijas Universitātes padomes loceklei Mārītei Seilei par ieguldījumu skolotāju atbalsta sistēmu veidošanā, metodisko materiālu izstrādē, STEM izglītības popularizēšanā un sadarbības veicināšanā starp vispārējās izglītības, augstākās izglītības un uzņēmējdarbības vidi.

Atstājiet komentāru