2024.gada 16. maijs

Edijs, Edvīns

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2024.gada 29.aprīlī

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2024.gada 29.aprīlī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

AS "Latvenergo" uzsācis gatavošanos Pļaviņu hidroelektrostacijas rezerves pārgāznes būvniecībai Aizkrauklē. Rezerves pārgāznes izbūve palielinās Pļaviņu HES drošumu un ir sabiedrības un valsts enerģētiskās drošības projekts. "Latvenergo" norāda, ka Pļaviņu HES ir sava maksimālā ūdens caurlaides robeža, bet Daugavas ūdens pietecei ir potenciāls to pārspēt, tāpēc viens no topošās rezerves pārgāznes uzdevumiem ir nodrošināt Pļaviņu HES papildu ūdens caurlaidības spēju vismaz 4 tūkstoši kubikmetru sekundē ar iespējami augstāko uzstādījuma līmeni. Tāpat ir būtiski samazināt Pļaviņu HES aizsprosta pārrāvuma risku iespējamās avārijas situācijās un nodrošināt palu ūdens novadīšanu, lai novērstu nepieciešamību tos pārvadīt pāri Pļaviņu HES būvei, radot tai papildu slodzi un nevēlamas vibrācijas. Šajā gadā plānots atsākt rezerves pārgāznes projektēšanu, aktualizējot un papildinot izstrādāto dokumentāciju, lai 2026.gadā varētu uzsākt pirmos būvdarbus, bet projektu pilnībā pabeigt plānots 2030.gadā.

Braucot garām Aizkraukles lielajai norādei Enerģētiķu un Dārza ielas krustojumā, cilvēki ievērojuši rosību. Izcirsti krūmi, attīrīts laukums, novilktas lentes, darbojas smagā tehnika un novietots liels konteiners. Šajā vietā top biedrības “RC Rots Team” radio vadāmo mašīnu trase. Tā būs unikāla trase ar mākslīgo zālāja segumu, kurā jau maijā notiks pirmās sacensības. Trase top 0,6 hektārus lielā zemes gabalā, ko biedrībai uz desmit gadiem iznomājusi Aizkraukles novada pašvaldība. Iepriekš biedrība sacensības rīkoja trasē Jaunceltnes ielā 20. Teritoriju uz nenoteiktu laiku lietošanā biedrībai bija iedevis īpašnieks, šobrīd zeme ir izlikta pārdošanā. Lai turpinātu popularizēt radio vadāmo mašīnu sporta veidu, biedrība pieņēma lēmumu izveidot jaunu, pastāvīgu vietu, jo cik ilgi varētu palikt Jaunceltnes ielā, prognozēt nevarēja.

10. un 11. maijā Koknesē ar dažādām lustēm un aktivitātēm norisināsies tradicionālie Sama modināšanas svētki. 10. maijā pulksten 17.30 ikviens tiek aicināts doties aktīvā un skaistām ainavām piepildītā piedzīvojumā ‒ pārgājienā apkārt Rīteru karjeram “Ej modināt Kokneses Samu!”. Sestdien, 11. maijā, svētku rosība sāksies jau dzestrā rīta agrumā, jo no pulksten 8. Kokneses parkā, Blaumaņa un Parka ielās norisināsies pavasara gadatirgus, radošās darbnīcas un atrakcijas. Kokneses parkā ar dažādām aktivitātēm būs apdzīvots katrs stūrītis. Kokneses viduslaiku pilsdrupās būs pieejams moku kambaris, apskatāms virtuālais stends, notiks vizināšanās ar kuģīšiem un katamarāniem pa Daugavu un Pērsi. Visas dienas garumā paredzētas daudzas un dažādas aktivitātes. Pulksten 19.00 Kokneses Kultūras centrā Kokneses amatierteātris gaidīs ikvienu interesentu uz izrādes “Īre un trīs olas” pirmizrādi. Vakara noslēgumā Kokneses estrādē pirmo sezonas zaļumballi spēlēs grupa “Netīšām blice”. Balles laikā tiks apbalvotas labākās un izveicīgākās autoorientēšanās sacensību komandas.

Turpinām ziņas

Preiļu novada Salas sākumskolu no 1.septembra pievienos Riebiņu vidusskolai, ceturtdien nolēma Preiļu novada dome. Pēc domē paustā, izskatot jautājumu par Preiļu novada Salas sākumskolas reorganizāciju, konstatēts, ka sākumskolā 2023./2024. mācību gadā mācās 26 audzēkņi. Trīs gadu laikā skolas audzēkņu skaits samazinājies par 34 audzēkņiem. Savukārt Pelēču pamatskola no 1.septembra tiks pievienota Preiļu 1.pamatskolai. Domes sēdē, izskatot jautājumu par Preiļu novada Pelēču pamatskolas reorganizāciju, konstatēts, ka pamatskolā 2023./2024.mācību gadā mācās 60 audzēkņi, turklāt triju gadu laikā skolas audzēkņu skaits samazinājies par 20 audzēkņiem.

Ministru kabinetā apstiprināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Varakļānu novadu apvienot ar Madonas novadu. Grozījumi vēl jāpieņem Saeimā. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu Varakļānu novada pašvaldībai konsultatīvos nolūkos līdz 2021.gada 1.oktobrim bija jāorganizē publiskā apspriešana par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai. Organizētās aptaujas rezultāti parādīja, ka gadījumā, ja administratīvi teritoriālās reformas gaitā tiks lemts par Varakļānu novada apvienošanu, iedzīvotāju absolūtais vairākums vēlētos, lai tas būtu Madonas novads. Varakļānu novads ir vienīgā pašvaldība, kuras apvienošana ar kādu no kaimiņu novadiem bija palicis neatrisināts jautājums.

Un vēl

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts astoņām mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 18 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta piecām mežacūkām Dobeles novadā, tajā skaitā četrām mežacūkām Naudītes pagastā un vienai mežacūkai Īles pagastā. Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts divām mežacūkām Jēkabpils novada Salas pagastā un vienai mežacūkai Madonas novada Ļaudonas pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts 523 mežacūkām 24 novadu 79 pagastos.

Atstājiet komentāru