2024.gada 16. maijs

Edijs, Edvīns

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 24.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 24.aprīlī

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Šonedēļ visā Latvijā norisināsies Lielā Talka jeb lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Arī šogad cītīgi talkosim gan Preiļu pilsētā, gan pagastos. Pilsētā iedzīvotāji aicināti talkot bijušās linu fabrikas teritorijā, Preiļu Brīvās skolas teritorijā un Andreja Upīša ielā 6B. 

Savukārt pagastos aicina talkot - Saunas pagasta pārvaldes un bijušās Prīkuļu skolas teritorijā; Moskvinas kapsētā; Galēnu muižas un parka teritorijā; Sīļukalna pagasta kapos; bijušās Dravnieku pamatskolas teritorijā; Riebiņu centrā; Silajāņu ciemata centrā; stadiona un Baltā krusta teritorijā (Vārkavas pagastā); brāļu Kovaļevsku piemiņas vietā (Vārkavas pagasta Zaķīšos); ceļa posmā Vārkava-Vecvārkava; teritorijā ap Strodu kapiem; Jasmuižas baznīcai piegulošā teritorijā; Geļenovas parka teritorijā; Gailīšu kapsētas teritorijā; Ārdavas muižas parkā; bijušā bērnudārza teritorijā (Pelēču pagastā); Jaunaglonas ciema apkārtnē; Aglonas estrādē, pludmalē un tai pieguļošā teritorijā.

Talkošanas vietu saraksts un detalizēta informācija par plānotajiem darbiem pieejama www.talkas.lv. Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar talku vadītājiem, kuru kontaktinformācija pieejama Lielās Talkas kartē vai ar Lielās Talkas koordinatoru Preiļu novadā Nauri Lazdu, tālr. 27862728; e-pasta adrese nauris.lazda@preili.lv

20. aprīlī SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” komanda devās palīgā talkot privātmāju iedzīvotājiem Preiļu pilsētā, savācot sakrājušos atkritumus. Tradicionālā privātmāju talka pulcēja iedzīvotājus, kuriem bija iespēja bez maksas atbrīvoties no dažādiem atkritumu veidiem, kuru savākšana ikdienā būtu maksas pakalpojums – lielgabarīta un dārza atkritumiem. Kopā atkritumu izvešanai tika pieteiktas 38 adreses. SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” atgādina, ka otrā talkas diena plānota 11. maijā. Lai piedalītos, jāveic iepriekšēja pieteikšanās SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Atkritumu apsaimniekošanas daļā, zvanot uz tālruni 29420721 vai rakstot e-pastu uz ps.atkritumi@preili.lv. 

Talkas norises galvenais nosacījums – māju iedzīvotājiem pašiem jāpiedalās talkā, palīdzot iekraut atkritumus, pretējā gadījumā ielu malās atstātie atkritumi netiks izvesti. Seniori un cilvēki, kuri veselības stāvokļa dēļ nespēs atkritumus iekraut piekabēs paši, tiek aicināti informēt par nepieciešamību palīdzēt zvanot. Gadījumos, ja māju iedzīvotājiem norādītajos datumos nav iespējams būt mājās, lūgums sazināties ar Atkritumu apsaimniekošanas daļu, piesakot atsevišķu izvešanu. Grafikā katrai ielai atvēlētas 30 minūtes, tādēļ, ja atkritumu ir sakrājies ļoti daudz, lai neaizkavētu talkas grafiku, SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” aicina sazināties ar Atkritumu apsaimniekošanas daļu un vienoties par atsevišķu izvešanu. Grafiks pieejams www.preilusaimnieks.lv

Turpinām aktualitātes

Turpinot atbalstīt tās ģimenes, kuras audzina bērnu ar invaliditāti, noslēdzoties deinstitucionalizācijas projektam, pašvaldībā tika pieņemts lēmums arī šogad segt izdevumus par vairākiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem – turklāt ne tikai tiem bērniem, kuri šos pakalpojumus bija sākuši saņemt projektā, bet jebkuram Preiļu novada pašvaldībā deklarētam bērnam ar invaliditāti. Arī šogad bērniem ar invaliditāti pieejams sociālās rehabilitācijas pakalpojums, kas ietver ergoterapijas pakalpojumu, audiologopēda pakalpojumu un ABA terapijas pakalpojumu, un kas paredzēts komunikācijas prasmju attīstīšanai, emocionālās labsajūtas uzlabošanai, dažādu traucējumu novērtēšanai, diagnostikai, korekcijai un rehabilitācijai.

Bērniem ar invaliditāti un viņu likumiskajiem pārstāvjiem ir pieejams sociālās rehabilitācijas pakalpojums (fizioterapeita individuālās nodarbības), kurš izveidots deinstitucionalizācijas infrastruktūras attīstības projektā. Tāpat arī, lai sniegtu atbalstu pirmreizējas invaliditātes noteikšanas gadījumā, bērnam un likumiskajam pārstāvim ir iespēja saņemt no valsts budžeta apmaksātu psihologa pakalpojumu – par vienu invaliditātes noteikšanas gadījumu personai un tās likumiskajam pārstāvim kopā ir iespēja saņemt desmit 45 minūšu konsultācijas. Papildu informācija pieejama www.preili.lv.

Un vēl

20. aprīlī Līvānos Preiļu novada sportisti guvuši vairākas medaļas ikgadējās Latvijas Sporta veterānu savienības rīkotajās sacensībās krosā un nūjošanā. 125 skrējēji un 62 nūjotāji no visas Latvijas vecumā no 30 līdz 90 gadiem 13 vecuma grupās cīnījās par medaļām. Skrējējiem atbilstoši vecuma grupai bija jāveic 2, 3 vai 5 km distance reljefotā Grīvas aktīvās atpūtas parkā. 

Preiļu komandas godu aizstāvēja un uz pjedestāla kāpa Leonīds Valdonis, izcīnot 2. vietu (3 km), Aivars Žugris – 3. vietu (3 km), Feoktists Pušņakovs – 1. vietu (2 km), Ilze Čamane – 2. vietu (3 km). Piektajā vietā ierindojās Natālija Krupina 5 km un Ilona Aizpuriete 3 km distancēs. Komandu vērtējumā Preiļu novads ir 10. vietā starp piecpadsmit pieteiktiem novadiem.

Viskuplākais starts bija nūjošanas sacensībā. Preiļu novadu pārstāvēja vienpadsmit sportisti: Linda Skutele, Annija Pušņakova, Ilona Aizpuriete, Digna Prodniece, Ingūna Barkevica, Monika Pušņakova, Aldis Trimalnieks, Āris Skutelis, Aivars Žugris, Leonīds Valdonis un Feoktists Pušņakovs. Sacensību pieredze, neatlaidība un īpašā Aglonas iedzīvotāju saliedētība ļāva iegūt otro vietu vienpadsmit komandu konkurencē. Ar rezultātiem var iepazīties Latvijas Sporta veterānu savienības mājaslapā.

Atstājiet komentāru