2024.gada 16. maijs

Edijs, Edvīns

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 17.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 17.aprīlī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

No 16. līdz 30. aprīļa pulksten 9 Preiļu novada pašvaldība aicina ikvienu Preiļu novada iedzīvotāju, kurš sasniedzis 16 gadu vecumu un ir deklarēts Preiļu novadā, piedalīties balsojumā par sabiedrības līdzdalības budžeta projektu ideju konkursā atbalstītajiem projektiem. Saskaņā ar konkursa nolikumu, balsošana tiek organizēta ar aplikāciju Lemejs.lv atbilstoši autorizācijas noteikumiem, kā arī manuāli pagastu pārvaldēs un pilsētā. Elektroniskās balsošanas instrukcija, balsošanas grafiks Preiļu novada pagastu pārvaldēs un Preiļu pilsētā, kā arī projektu apraksti pieejami preili.lv. Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūdz sazināties ar organizatoriem, zvanot uz tālruni 26636243 vai rakstot uz e-pastu dome@preili.lv.
 
Piektdien, 19. aprīlī, pulksten 13. Preiļu novada pašvaldība aicina novada uzņēmējus uz savstarpējas iepazīšanās un pieredzes apmaiņas pasākumu - tīklošanos, kur būs iespēja nodibināt jaunus kontaktus un veidot jaunas sadarbības. Šoreiz interesentus uzņems Ārdavas muižas saimniece Maija Krasnā. Tikšanās laikā būs iespēja iedvesmoties, satikt līdzīgi domājošos un radīt jaunas idejas. Pasākuma mērķauditorija – vietējie Preiļu novada uzņēmēji, t. sk. tūrisma pārstāvji, mājražotāji, amatnieki, sociālie uzņēmēji, saimnieciskās darbības veicēji u. c. Pieteikšanās veidlapa pieejama preili.lv.
 
Patērētājiem aizvien nozīmīgāk ir kļuvis uzturā lietot vietēju un drošu pārtiku, kā arī būt informētiem par pārtikas izcelsmi un kvalitāti. Īsās piegādes ķēdes ir risinājums, kas spēj nodrošināt ražotājiem iespējas nogādāt preci patērētājiem, bet patērētājiem – iegādāties kvalitatīvu vietējo produktu. Preiļu novada pašvaldība vēlas popularizēt vietējo produkciju, veicināt kooperāciju, rast iespēju ražotājiem iesaistīties īsās piegādes ķēdēs, lai Preiļu novada iedzīvotāji tiktu nodrošināti ar kvalitatīvu un drošu pārtiku bērnudārzos, skolās, pansionātos, slimnīcā un citās iestādēs. Pašvaldība aicina atsaukties bioloģisko dārzeņu audzētājus, kuri būtu gatavi šogad izaudzēt un piegādāt nepieciešamos apjomus, aizpildot anketu, kas pieejama preili.lv. Ar visiem, kuri pieteiksies, par apjomiem un termiņiem pašvaldības pārstāvis sazināsies individuāli.

Turpinām aktualitātes
 
Preiļu novada pašvaldība gatavo pieteikumu Nodarbinātības valsts aģentūras pasākumam “Nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs”. Pasākuma mērķis ir veicināt skolēnu īslaicīgu nodarbinātību vasaras brīvlaikā valsts līdzfinansētās darba vietās, nodrošinot skolēniem iespēju iegūt prasmes, iemaņas un pirmo darba pieredzi. Pasākuma dalībnieki ir skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Šogad Preiļu novada pašvaldība plāno piedāvāt 67 vakances ar 0,5 slodzi dažādās pašvaldības iestādēs. Daļa iestāžu vadītāju izvēlējušies paši sameklēt sev darbiniekus un 37 vakances jau ir aizpildītas, bet citas iestādes vēlas rīkot pretendentu atlasi, lai izvēlētos motivētākos jauniešus sev par darbiniekiem, ir izsludinātās 30 brīvās vakances. Pašvaldība vērš uzmanību, ka Latvijas darba tirgū tiek praktizētas abas šīs pieejas, un jauniešiem svarīgi iegūt praktisku pieredzi, veidojot CV, motivācijas vēstuli vai piedaloties darba pārrunās. Pieteikties pie pašvaldības darba devējiem var līdz 2. maijam, ar vakanču sarakstu var iepazīties pašvaldības mājaslapā preili.lv.
 
Preiļu novada pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos jauniešu iniciatīvu projektu konkursam “Paplašini robežas! - 2024”. Projektu konkursa mērķis ir veicināt jauniešu līdzdalību sev svarīgu jautājumu risināšanā. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir no 15. aprīļa līdz 15. maijam. Projektu īstenošanas laiks – no 1. jūlija līdz 31. oktobrim. Projektu īstenošanai paredzētais finansējums ir tūkstoš eiro. Maksimālais finansējums vienam projektam ir 250 eiro. Projekta pieteicējs – jauniešu iniciatīvas grupa.

Projektu konkursa finansējuma tematiskie virzieni ir sabiedriski pieejamas teritorijas sakopšana un aktīvās atpūtas vietu veidošana; sadraudzības, saliedēšanās, lokālpatriotisma un pilsoniskuma apziņas veicināšanas pasākumi; neformālās izglītības, veselīga dzīvesveida, kultūras un sporta pasākumi vai lietderīga brīvā laika pavadīšana bērniem un jauniešiem. 22. aprīlī piecos pēcpusdienā aicina interesentus piedalīties tiešsaistes seminārā par projektu konkursa nosacījumiem. Plašāka informācija un pieteikuma anketa pieejama preili.lv.

Un vēl
 
2024. gadā ar Kultūras ministrijas atbalstu visos Latvijas novados tiek rīkoti semināri senioriem, lai veicinātu medijpratību, mazinātu dezinformācijas radītos riskus un veicinātu kritisku, atbildīgu attieksmi pret publiskajā telpā pieejamo informāciju. Īpaša sadaļa paredzēta arī krāpniecības gadījumiem, ar mērķi iepazīstināt seniorus ar iespējamiem draudiem un krāpnieku izpausmēm, spēt tos laicīgi noteikt, pasargāt sevi un savus tuviniekus. 25. aprīlī no pulksten 10. līdz 15. Preiļu Kultūras namā notiks medijpratības darbnīca “Saproti informāciju!”, kuru vadīs Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs. 

Papildu informācija un pieteikšanās: Ineta Liepniece, e-pasta adrese ineta.liepniece@preili.lv, tālrunis 26636243.

Atstājiet komentāru