2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 15.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 15.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jeb VARAM nodevusi saskaņošanai likumprojektu, kas paredz atlaist Rēzeknes domi un iecelt pagaidu administrāciju. Likumprojekta anotācijā uzskaitīts plašs juridiskais pamatojums domes atlaišanai. VARAM norāda, ka dome demonstrējusi sistemātisku nekompetenci un veikusi apzināti prettiesiskas darbības, kas saistītas ar pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādi, pieņemšanu un izpildi, kā arī 2024.gada budžeta izstrādi un pieņemšanu. VARAM piedāvā pašvaldībā iecelt pagaidu administrāciju. Tās vadītāja būtu Guna Puce, bet viņas vietnieki - Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektore Iveta Mietule un Augšdaugavas novada deputāts Jānis Belkovskis. Pagaidu administrācijas sastāvs izvēlēts, ņemot vērā viņu iepriekšējo pieredzi darbā valsts pārvaldē, reputāciju un izglītību. Viņi varēs savienot savus amatus ar esošajiem amatiem citās institūcijās.

Platformā "Mana balss" sākta parakstu vākšana par vairāku novadu atdalīšanu un neapvienošanu. Kā iniciatīvas autors norādīts Jānis Misiņš. Iniciatīvas autors aicina Saeimu atjaunot vairāku novadu administratīvās robežas, kādas tās bija līdz 2021.gada 30.jūnijam, proti, Babītes novadu atdalot no Mārupes novada, Carnikavas novadu atdalot no Ādažu novada, Garkalnes novadu atdalot no Ropažu novada, Ikšķiles novadu atdalot no Ogres novada, Kandavas novadu atdalot no Tukuma novada, Ozolnieku novadu atdalot no Jelgavas novada, Rojas novadu atdalot no Talsu novada. Tāpat tiek aicināts saglabāt Varakļānu novadu, to nepievienojot ne Madonas, ne Rēzeknes novadam, kā arī neapvienot Daugavpili ar Augšdaugavas novadu, Jelgavu ar Jelgavas novadu, Liepāju ar Dienvidkurzemes novadu un Ventspili ar Ventspils novadu. Misiņš aicina Saeimu izskatīt un ņemt vērā novadu, pagastu un pilsētu iedzīvotāju paustos viedokļus, tādējādi ievērojot Eiropas pašvaldību hartas normas un vietējo kopienu intereses.

Lai palīdzētu apgūt latgaliešu valodu, radīta mobilā lietotne "Vasals!". Lietotnē pieejamas četras spēles dažādiem latgaliešu valodas apguves līmeņiem. Interesenti var papildināt latgaliešu valodas vārdu krājumu, atpazīt populāras Latgales vietas, klausīties latgaliešu dziesmu vārdus vai apgūt rakstu valodu. Mobilā lietotne pieejama "Android" mobilajām ierīcēm.

Turpinām ziņas

Desmit pārgājienu ciklā, kas sāksies 5.maijā, varēs izzināt Latgales novadus. Kopumā paredzēts 10 izzinošu pārgājienu cikls, kurš pamatā ved pa Latvijas garāko gartaku - dabā marķēto "Ezertaku", kuras līkloči kopumā veido apmēram tūkstoš 107 kilometrus. Tajā skaitā pārgājieni notiks 1.jūnijā - Līvānu novadā; 20.jūlijā - Preiļu novadā; 10.augustā - Daugavpils un Augšdaugavas novados un 18.augustā - Augšdaugavas novadā. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad katrā no pārgājieniem gājējiem būs iespēja saņemt katram posmam individualizētu medaļu. Savukārt šī gada jaunums būs drukāts materiāls - Pārgājienu pase, ar kuru, izejot vismaz astoņus no desmit posmiem, pārgājienu cikla noslēgumā oktobrī būs iespēja pretendēt uz kādu no trim balvām ar dažādiem Latgales labumiem.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 12 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 39 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta sešām mežacūkām Madonas novadā, tajā skaitā trim mežacūkām Ļaudonas pagastā un trim mežacūkām Lazdonas pagastā, kā arī sešām mežacūkām Jēkabils novada Viesītes pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts jau 497 mežacūkām 23 novadu 77 pagastos.

Un vēl

Kokneses jauniešu biedrība “Solis” īsteno projektu “Solis pagātnē”, piedāvājot dažādas aktivitātes Sama modināšanas svētkos 10. un 11. maijā. Svētku laikā paredzēts, ka darbosies viduslaiku vēstures rekonstrukcijas klubs “Rodenpoys” no Ropažiem, kalēja darbnīca, karavīru telts ar inventāru un galda spēlēm, kā arī piedāvās šaušanu ar loku, šķēpmešanu, kaujas skrējienu ar iespēju ietērpties vieglā kājnieku bruņojumā, bruņu un ieroču stendā pielaikot bruņu elementus, viduslaiku lauka virtuvē - zupas degustāciju, bet mākslas darbnīcā iespēju izkrāsot viduslaiku miniatūras ar autentiskām krāsām. Svētkos prezentēs jauniešu biedrības “Solis” izgatavoto īpaši Koknesei veltītu viduslaiku stila spēli. Notiks arī sporta un citas aktivitātes.

Atstājiet komentāru