2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 12.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 12.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pļaviņās, Daugavas ielā 50, sākta skeitparka konstrukciju demontāža. Ar laiku šajā vietā paredzēts būvēt jaunu. Aizkraukles novada pašvaldības Pļaviņu apvienības vadītājs Andris Ambainis informē, ka esošā skeitparka konstrukcijas nolietojušās un kļuvušas bīstamas apmeklētājiem. Tā kā sportisko aktivitāšu cienītāji neievēro izvietotos brīdinājumus un aizliegumu tur atrasties, nolemts labāk nojaukt nedrošo konstrukciju. Šī bijusi iecienīta bērnu un jauniešu atpūtas vieta. Ir jau izstrādāta tehniskā dokumentācija jauna skeitparka izveidei, bet nepieciešams finansējums. Pašvaldībai šobrīd tāda nav un Aizkraukles novada pašvaldības Attīstības nodaļā meklē iespējas piesaistīt projektu atbalstu. Jau ziņots, ka  skeitparks Pļaviņās tika izveidots 2011. gadā, biedrībai “Kopsolis” īstenojot projektu, kam finansējums gūts Lauku attīstības programmas “Leader” projektu konkursā. 

Konkursā "Darbīgās kopienas Latgalē - 2024" atbalsts piešķirts 11 iniciatīvām. Kopienu iniciatīvu konkurss "Darbīgās kopienas Latgalē" notiek trešo gadu. Šogad konkursam tika iesniegti 57 pieteikumi no visiem Latgales novadiem. Finansiāls atbalsts piešķirts 11 iniciatīvām. Atbalstītas biedrības "Saules stari Viļakai", Zilupes Jauniešu iniciatīvu grupas, biedrības "Latgaleite", Rēzeknes novada Dekšāres pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes un citas iniciatīvas. Konkursā atbalstītās iniciatīvas notiks Ludzas, Balvu, Preiļu, Rēzeknes, Krāslavas novados un Daugavpilī. Kopienu ideju īstenošana ir jau sākta, un tā turpināsies līdz 30.novembrim.

Latgales vēstniecībā "'Gors", sestdien, 13.aprīlī, izskanēs koncertuzvedums "Topi stipra, sirds", kas būs veltīts dzejnieces un dziesminieces Broņislavas Martuževas 100.jubilejai. Koncertuzveduma māksliniecisko koncepciju veido diriģente Aira Birziņa un aktrise Baiba Broka. Skanēs īpaši šim uzvedumam radīti jaundarbi - komponistu Jēkaba Jančevska, Valda Zilvera un Artura Maskata mūzika ar Martuževas dzeju. Programmā būs iekļautas arī pašas dzejnieces sacerētās dziesmas īpašos aranžējumos korim un instrumentālajai grupai. Dzejniece Martuževa ir iekšējās brīvības un gara spēka simbols, Nacionālās Pretošanās kustības dalībniece, represēta, izsūtīta uz Sibīriju, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. Martuževa ir vesela laikmeta leģenda, kuras dzeja nav atdalāma no viņas personības.

Turpinām ziņas

Atjaunots teritoriju saraksts, kurās nomedītās mežacūkas obligāti jāizmeklē uz Āfrikas cūku mēri, liecina  grozījumi valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojumā. Turpmāk laboratoriski jāizmeklē būs arī tās mežacūkas, kas nomedītas Aizkraukles novada Bebru un Iršu pagastā, Smiltenes novada Drustu pagastā un Talsu novada Strazdes pagastā. Tāpat laboratoriski turpmāk būs jāizmeklē nomedītās mežacūkas Tukuma novada Cēres un Pūres pagastā un Valkas novada Kārķu pagastā. Rīkojuma pielikums liecina, ka nomedītās mežacūkas obligāti jāizmeklē kopumā 33 novados un Rīgā.

Sestdien un svētdien Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza filiālē "Cīruļi" notiks putnu būrīšu darināšana "Dzeņa darbnīcā". Abās dienās no pulksten 12 līdz trijiem dienā ikviens "Cīruļu" apmeklētājs pieredzējušu meistaru virsuzraudzībā varēs iemācīties izgatavot pareizas konstrukcijas būrus zīlītēm, mušķērājiem un zvirbuļiem, kā arī mājas strazdiem. Turklāt pašu sanaglotos būrus varēs ņemt līdzi un izvietot putniem tīkamās vietās savu māju tuvumā. "Dzeņa darbnīcā" top arī neparastāka izmēra un formas putnu būri, lai demonstrētu mākslīgo ligzdvietu daudzveidību. Šī gada īpašā putna statusā būs mizložņa, kas ir neliels brūngans putns. Tas ir itin bieži sastopams, taču mazāk pamanāms, jo tērpts maskējošā krāsā un tādēļ grūti ieraugāms uz koka stumbra. Plānots uzbūvēt vairākas mušķērāju mākslīgās ligzvietas, kuras vēlāk tiks izvietotas gan zooloģiskajā dārzā, gan arī citās piemērotās vietās Latvijā.

Un vēl

11.maijā notiks desmitais Salaspils pilsētas pusmaratons. Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā piepildīs 5 kilometru, 10 kilometru, pusmaratona un bērnu distanču skrējēji. Kā jaunums paredzēts jūdzes skrējiens Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam. Viens no galvenajiem pasākuma mērķiem desmit gadu garumā bijis popularizēt skriešanu un rosināt interesi par veselīgu un sportistu dzīvesveidu. Reģistrēties "Ezerkauliņu" Salaspils pilsētas pusmaratonam var līdz 5.maijam. Paredzēts, ka katrs no dalībniekiem saņems pusmaratona piemiņas medaļu, ātrākajiem kopvērtējumā paredzētas arī naudas balvas.

Atstājiet komentāru