2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 9.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 9.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada pašvaldībai ir iecere izveidot aktīvās atpūtas parku Neretas ciemā,  piesaistot finansējumu no Eiropas Savienības fondu atbalsta programmas. Priekšizpēte tiek veikta ar mērķi iegūt sabiedrības viedokli par aktīvā atpūtas parka izveidi un sagatavot projekta pieteikumu pieejamajam ES fondu atbalstam Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. Gadam. Projekta mērķis ‒ daudzfunkcionāla, klimata pārmaiņām pielāgota aktīvās atpūtas parka izveide, uzlabojot dzīves vides kvalitāti un veicinot ilgtspējīgus mikromobilitātes paradumus. Mērķgrupa ‒ Neretas ciema iedzīvotāji un tūristi neatkarīgi no dzimuma, vecuma un sociālās piederības. Rakstiskus priekšlikumus lūdz iesniegt līdz 19. Aprīlim pašvaldībā. 

Lai saņemtu pilsētas finanšu stabilizēšanai nepieciešamo Valsts kases aizdevumu, Rēzeknē vēlreiz grozīs budžetu. Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksejs Stecs un pašvaldības budžeta plānošanas speciālisti Finanšu ministrijā ir tikušies ar Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgo komisiju, lai apspriestu nosacījumus, kas Rēzeknes pašvaldībai ir jāizpilda, lai saņemtu stabilizācijas aizdevumu - 4,03 miljonus eiro. Visvairāk laika finanšu stabilizācijas komisijas sēdē tika veltīts jautājumiem, kas saistīti ar Rēzeknes pašvaldības 2024.gada budžetu. Viens no galvenajiem tematiem, par kuru no Rēzeknes pašvaldības tika pieprasīti precizējumi un skaidrojumi, bija budžeta korekcija, pārdalot no iedzīvotāju ienākuma nodokļa gūtos ieņēmumus, kur iegūtā summa pārsniedz prognozēto, lai saglabātu domes darbiniekiem piecu dienu darba nedēļu, pēc sanāksmes paudis Stecs.

Nesen no Talsu novada domes priekšsēdētājas amata kritusī deputāte Eva Kārkliņa rosina rojēniešus diskutēt par Rojas atdalīšanu no Talsu novada. Kā aģentūrai LETA apliecināja Kārkliņa, šodien pēcpusdienā Rojas pagasta pārvaldē notiks tikšanās ar iedzīvotājiem, lai diskutētu par to, kā Rojai atdalīties no Talsu novada, jo rojēnieši neredzot izaugsmi Talsu novadā. Kārkliņa vadīja Talsu novadu no 2022.gada novembra līdz šī gada februārim. Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija virzīs grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, lai Madonas novadam pievienotu Varakļānu novadu. Izmantojot likuma atvēršanu, virkne Saeimas un reģionālo politiķu ir apņēmušies rosināt arī citas izmaiņas likumā, lai mēģinātu grozīt novadu robežas, kādas tika izveidotas uz iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām.

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 39 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 61 mežacūkai, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Tajā skaitā saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta desmit mežacūkām Aizkraukles novada Aiviekstes pagastā un divām mežacūkām Jēkabpils novadā- vienai mežacūkai Sēlpils pagastā un vienai mežacūkai Viesītes pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts jau 485 mežacūkām 23 novadu 77 pagastos.

Lielajā Baltezerā iecerēts traucēt kormorānu jeb jūras kraukļu ligzdošanai uz salām, tuvējās pašvaldības informējusi Dabas aizsardzības pārvalde. Saskaņā ar pārvaldes informāciju, sešas Lielā Baltezera salas jeb dabas liegums "Lielā Baltezera salas" atrodas Eiropas nozīmes aizsargājamā dabas teritorijā "Natura 2000". Liepu salā un pārējās salās kormorānu dēļ bojā iet dabas vērtības, bet ezera piekrastē esošo māju iedzīvotāji regulāri sūdzas par putnu radītajām neērtībām un uz salām bojā ejošajiem kokiem. Lai nezaudētu dabas lieguma dabas vērtības, samazinātu jūraskraukļu radīto traucējumu arī iedzīvotājiem, konsultējoties ar ornitologiem, Ādažu un Ropažu pašvaldībām un citām ieinteresētajām pusēm, Dabas aizsardzības pārvalde pieņēmusi lēmumu ļaut no 1.aprīļa līdz 31.jūlijam veikt jūraskraukļu regulāru traucēšanu. Neveicot šīs darbības pavasarī, neesot iespējams saglabāt "Natura 2000" teritorijas dabas vērtības, kuru aizsardzībai tā izveidota.

Un vēl

Daugavpils Kultūras pilī 3.maijā notiks latviešu skatuviskās dejas koncertuzvedums "Dod roku, māmiņ!". Koncertuzvedums ir stāsts par jaunas meitas nonākšanu sievas godā, brīdi, kad jādodas prom no dzimtajām mājām, pirmo iepazīšanos ar jauno saimi, māsas un brāļa attiecībām un vienu no svarīgākajiem notikumiem dzīvē - vedībām. Uzvedumā piedalīsies Rīgas kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" deju ansamblis "Daiļrade", Daugavpils Vienības nama Latviešu un latgaliešu kultūras centra Deju ansamblis "Laismeņa" un Vidējās paaudzes deju kolektīvs "Laismeņa", Bērnu deju kolektīvs "Pienupīte" un Līgatnes Kultūras nama Vidējās paaudzes deju kolektīvs "Zeperi". Latviešu skatuviskās dejas koncertuzvedums "Dūd rūku, mameņ!" ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 4.kursa bakalaura programmas abiturientes Patrīcijas Zemnieces diplomdarba eksāmens. 

Atstājiet komentāru