2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 26.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 26.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novadā lemšana par vidusskolu iespējamu reorganizāciju atlikta uz vēlāku laiku. Aizkraukles novadā pašlaik darbojas sešas vidusskolas. Pamatskolas novadā ir lielas, bet pēc pamatskolas daudzi bērni pamet novadu, lai apgūtu profesiju. Aizkraukles novadam tuvu ir Jēkabpils, Ogre ar profesionālo izglītību, Rīga labākos skolēnus pārvilina. Uz profesionālajām skolām dodas tie jaunieši, kuri pēc četriem gadiem jau ir gatavi iet darba tirgū. Turklāt profesionālajām vidusskolām ir sava specifika - viņi var piedāvāt stipendijas. Tikai trešdaļa no visiem aptaujas dalībniekiem izteikusi vēlmi mācīties kādā no Aizkraukles novada vidējās izglītības iestādēm. Aptuveni 15% izteica vēlmi mācīties kādā no Ogres novada profesionālajām un vidējās izglītības iestādēm. Par mācību turpināšanu kādā no Jēkabpils novada izglītības iestādēm domā 7% aptaujāto jauniešu. Liels ir arī to 9.klašu skolēnu īpatsvars, kuri vēl nav izlēmuši, kur turpināt mācības. 

Madonas slimnīca pagājušo gadu noslēgusi ar 33 tūkstoši 739 eiro zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija. Madonas slimnīca ir trešā līmeņa daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīca, kas sniedz ambulatoros un stacionāros ārstniecības pakalpojumus, nodrošinot speciālistu diennakts dežūras ķirurģiskajā, internās medicīnas, pediatrijas, ginekoloģijas, dzemdību un radioloģijas profilos. Papildus neatliekamās palīdzības sniegšanai slimnīca nodrošina pakalpojumus neiroloģijas un traumatoloģijas-ortopēdijas profilos un hronisko slimību ārstēšanā. Iestādes apgrozījums 2023.gadā sasniedzis 12,96 miljonus eiro, kas ir par 3% vairāk nekā 2022.gadā, kad tas sasniedza 12,56 miljonus eiro. Slimnīca noslēgusi gadu ar zaudējumiem, vienlaikus tai ir pozitīva naudas plūsma un tās finansiālais stāvoklis uzskatāms par stabilu, teikts slimnīcas pagājušā gada pārskata vadības ziņojumā. 

Viļānos par 3,55 miljoniem eiro uzcelta jauna sporta halle, kurā tikšot atbalstītas dažādas sporta disciplīnas - no volejbola un florbola līdz vieglatlētikai un tautas sportam. Sporta halles būvniecība Viļānos tika uzsākta 2022.gadā. Projekta galvenais mērķis esot "nodrošināt augstu izglītības pakalpojuma kvalitāti Viļānu vidusskolas un Rēzeknes novada Sporta skolas audzēkņiem, kā arī veicināt novada iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu". Jaunā sporta halle izmaksāja 3 miljoni 553 tūkstoši  630 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Šo summu veido gan būvniecības izmaksas, gan inventāra iegāde. 

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 42 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 100 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Tajā skaitā aslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta 14 mežacūkām Jēkabpils novadā, - 13 mežacūkām Sēlpils pagastā un vienai mežacūkai Viesītes pagastā, kā arī astoņām mežacūkām Augšdaugavas novada Dvietes pagastā. Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts septiņām mežacūkām Madonas novadā, tajā skaitā sešām mežacūkām Kalsnavas pagastā un vienai mežacūkai Mārcienas pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts 385 mežacūkām 23 novadu 70 pagastos.

Durbē esošajā jūras ērgļu ligzdā, kuras norises Latvijas Dabas fonds translē videotiešraidē, sestdienas, 23.marta, pēcpusdienā ir izdēta šosezon pirmā ola. Salīdzinot ar diviem iepriekšējiem gadiem, šopavasar pirmā ola izdēta krietni vēlāk. Piemēram, pērn pirmā olā tika izdēta 8.martā, bet 2022.gadā - 15.martā. Šogad ligzdas saimniecei Mildai un viņas jaunajam partnerim ar gredzenu H 492 jeb H kungam nācās uzbūvēt jaunu ligzdu, jo iepriekšējā ligzda nogāzās pagājušā gada rudens vētrā. Kopš 19.februāra līdz 23.martam abi putni ligzdu ir uzbūvējuši no 917 dažāda izmēra zariem. Lielākais būvnieks bija H kungs, kurš ligzdā ievijis 739 zarus, kamēr Milda 178 zarus, liecina "Dabasdati.lv" forumā veiktā uzskaite. 

Un vēl

Kopienu sadarbības tīkls "Sēlijas salas" aicina Sēlijas bibliotekārus un ikvienu interesentu pievienoties tiešsaistes apmācībām par pilsonisko līdzdalību "Līdzdalības punkti - bibliotēkas". Dalība bez maksas. Pasākums notiks trešdien 27. martā pulksten vienos dienā. Programmā vairāki aktuāli jautājumi - Iedzīvotāju padomju izveide, Sabiedrības līdzdalības iniciatīvas un Bibliotēka kā kopienas līdzdalības centrs. Plašāk par pasākumu var lasīt, kā arī pieslēgšanās saiti atrast portālā Radio1.lv.

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru