2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 15.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 15.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Veselības ministrs Hosams Abu Meri vakar Latgales reģionālās vizītes otrajā dienā apmeklēja Krāslavas, Preiļu un Līvānu slimnīcu, kā arī tikās ar Preiļu pensionāru biedrību un atbildēja uz jautājumiem par veselības aprūpes pieejamību un aktualitātēm nozarē. Krāslavas un Preiļu ir otrā līmeņa slimnīcas, ar kurām pārrunāti plānotie pakalpojuma profili atbilstoši informatīvajam ziņojumam par izmaiņām slimnīcu tīklā. Preiļu slimnīcas vadība un vietējās pašvaldības pārstāvji informēja par cilvēkresursu nodrošinājumu un sniegtajiem pakalpojumiem ārstniecības iestādē, kā arī izrādīja moderni pārbūvēto stacionāru. Abu Meri ar Preiļu slimnīcas vadību runāja par dzemdniecības pakalpojuma attīstību un metodiskā centra izveidi, bet ar darbiniekiem un Preiļu ģimenes ārstiem diskutēja par motivāciju jauniem ārstiem un digitalizācijas ieviešanu.

Veicinot uzņēmējdarbības attīstību Madonas novadā, tiek īstenoti dažādi pasākumi, uzņēmējdarbības infrastruktūras projekti, grantu konkursi, nodrošināta biznesa atbalsta organizāciju pakalpojumu pieejamība. Šogad Madonas novada pašvaldība īstenos 4 grantu konkursus novada uzņēmējiem: Biznesa ideju konkurss “Madona var labāk!”, grantu  konkurss  “Konkurētspējas, izaugsmes, pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana uzņēmumiem”,   konkurss  “Sertifikācijas un standartu ieviešana uzņēmumā” un projektā “Jauniešu karjeras izvēle un amata prasmju apguve” pašvaldība līdzfinansēs 40 darbavietas Madonas novada uzņēmumos, kas tiks piedāvātas vai izveidotas jauniešiem vasaras periodā.  Plašāk mājaslapā madona.lv.

Darbu sākusi pārceltuve pār Daugavu Līvāni-Dignāja. Pārceltuvi izmanto daudzi – gan lai nokļūtu uz darbu, mācībām vai citām darīšanām, gan arī apceļojot Latviju, jo prāmis pāri Daugavai ir īpaša eksotika. Pārceltuve oficiāli darbojas kopš 1992.gada un to iecienījuši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī tūristi. Pārceltuves kravnesība ir 30 tonnas, un vienā reizē pār upi iespējams pārcelt piecas vieglās automašīnas. Izmantojot prāmi, iespējams ietaupīt gan līdzekļus, gan laiku, ko nā¬kas pavadīt ceļā: braucot apkārt, kas ir 60 kilometri. Pārceltuves tālrunis – 26808760, bet darba laiks no septiņiem rītā līdz septiņiem vakarā.

Turpinām ziņas

24. martā Aizkraukles pilskalnā Daugavas krastā Skrīveros notiks Lībiešu mantojuma dienas pasākums ar folkloras kopu piedalīšanos. Lībiešu mantojums ir unikāla Latvijas vērtība – lībieši savulaik apdzīvojuši teju trešdaļu Latvijas un gadu tūkstošu laikā devuši nozīmīgu artavu latviešu valodas, Latvijas tautas un tās identitātes, Latvijas valsts un tās simbolu izveidē. 24. martā Aizkraukles novads jau otro gadu piedalīsies Lībiešu mantojuma dienā, godinot lībiešu devumu ‒ zaļi balti zilais lībiešu karogs plīvos Aizkraukles pilskalnā, uz kura atradušās seno lībiešu koka pilis un dzīvojuši lībieši jeb līvi. Viena no lībiešu tautas tradīcijām ir putnu modināšana, kas iezīmē gada sākumu un visa dzīvā atmošanos. Tāpēc aicina folkloras kopas un visus interesentus pasākuma dienā desmitos no rīta nākt uz pilskalnu, lai ar dziesmām un citām rituālām darbībām modinātu putnus un savam pagastam vai pilsētai vēlētu auglīgu gadu, čaklas meitas un labus puišus.

Lieldienās, no 30.marta līdz 1.aprīlim, Siguldā norisināsies astotais Šūpoļu festivāls. Šūpoļu festivāls tiks atklāts sestdien, 30.martā, ar tradicionālo Zaķu olimpisko skrējienu. Skrējiena un vienlaicīgi arī festivāla atklāšanas starts tiks dots vienos dienā Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā. Tradicionāli būs iespēja izšūpoties dažādās Siguldas šūpoļu festivāla meistaru radītajās šūpolēs, kā arī apskatīt mākslinieku veidotos vides objektus. Šogad festivāls pārsteigs arī ar vairākiem jaunumiem. Šūpoļu festivāla objekti tiks izvietoti galvenajos pilsētas laukumos - Siguldas dzelzceļa stacijas un Svētku laukumā, bet atsevišķi objekti atradīsies arī citās pilsētas un Siguldas novada teritorijās, kā arī iecienītākajās skatu vietās Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Īpašā šūpoļu ceļa karte būs pieejama digitāli "Sigulda aizrauj!" mobilajā lietotnē. 

Un vēl

Rīt, 16.martā pulksten sešos vakarā Viesītes kultūras centrā "Sēlija" notiks medību trofeju izstādes "Viesīte 2024" atklāšana. Pēc tam - atpūtas vakars medniekiem kopā ar grupu "Sikspārnis" no Lielvārdes. Izstāde būs aplūkojama katru darba dienu no pulksten deviņiem līdz pieciem pēcpusdienā. Trofeju izstāde būs apskatāma līdz 2. aprīlim. Šis pasākums medniekiem jau kļuvis par skaistu tradīciju un tiek organizēts reizi divos gados.

Atstājiet komentāru