2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 14.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 14.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Skrīveru sociālās aprūpes centrs “Ziedugravas” saņēmis sūtījumu no Francijas — funkcionālās gultas un mēbeles. Šī ir kārtējā palīdzības krava Skrīveriem, kuru sarūpējusi starptautiskās asociācijas “AIMA” Francijas nodaļa. Mēbeles ņemtas no kāda pansionāta Francijā, kur lietotās mēbeles noraksta salīdzinoši ātri un tās vēl ir labā stāvoklī. Iepriekšējā krava no sadarbības partneriem pienāca 2022. gada septembrī. Arī tajā bija gultas. Lielākā to problēma ir elektriskie motori, kas paceļ vai nolaiž galvgali un kājgali. Kad motors sabojājas, gulta principā vairs nav lietojama. Tas ir iemesls, kādēļ salīdzinoši īsā laikā daļu no pirms pāris gadiem atvesto jāaizvieto ar jaunām. Izsmeltas arī uzkrātās rezerves. Lai ātrāk piegādātu jaunās, skrīverieši nokomplektēja pilnu kravu, nedalot to ar vēl kādiem saņēmējiem Latvijā. Kopējais kravas svars bija astoņas tonnas. Kopā ar 40 gultām tika piegādāti arī kvalitatīvi ratiņkrēsli, staiguļi, kā arī ikdienā ļoti nepieciešamie tualetes podu paaugstinājumi un podkrēsli. Kravā bija arī matrači, elektriskie masāžas krēsli un pat profesionāls friziera krēsls.

Divus mēnešus 43 Latvijas pašvaldībās norisinājās Sabiedrības integrācijas fonda rīkotais staigāšanas izaicinājums “Miljoni soļu Latvijai!”. Gandrīz 20 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju kopīgiem spēkiem nostaigājuši teju 6 miljardus soļu jeb vairāk nekā 4 miljonus kilometru. Par aktīvāko pašvaldību Zemgales plānošanas reģionā atzīta Bauskas novada pašvaldība. Savukārt, vērtējot komandas pēc dalībnieku skaita, Aizkraukles novada pašvaldība ar 383 dalībniekiem  bija piektā kuplākā. 

Kas ir murālis, kā to veidot, un ko ar to darīt tālāk? Vairāk nekā 400 jauniešu no visas Latvijas Jelgavas Mākslas skolā veidoja savus projektus, lai vēlāk, iespējams, tos redzētu kaut kur pilsētvidē. Jelgavas Mākslas skolas rīkotā vizuālās mākslas darbu konkursā "Murālis manā pilsētā" piedalījās 409 mākslas skolu audzēkņi. 17 labākie dažādās vecuma grupās saņēma apbalvojumu. Konkursa organizatori un žūrija norāda, ka bērnu idejas un redzējums viņus patīkami pārsteidzis. Šāda konkursa rīkošana esot pirmais solis, lai murāļi kļūtu par ierastāku mākslas izpausmes veidu arī pilsētvidē.

Turpinām ziņas

27.aprīlī madonā norisināsies ikgadējais Lielais stādu tirgus. Stādu tirgus Madonas pilsētas centrālajā laukumā jau ir kļuvis par jauku tradīciju un īstu pamudinājumu uzsākt praktiskus pavasara darbus piemājas dārzos vai laukos. 27. aprīlī, Saieta laukumā un tā apkārtnē būs iespēja iegādāties dažnedažādus stādus gan mājas un dārza krāšņumam, gan augļu un dārzeņu audzēšanai. Ja ir stādi, jābūt arī dārza instrumentiem un amatnieku izstrādājumiem, bet, lai pavasara darbiem pietiktu spēka un enerģijas, tirgus piedāvājumā būs arī apmeklētāju iecienītie lauku labumi no tuvākiem un tālākiem Latvijas novadiem. Šajā tirgū tirgoties Madonas novada pašvaldība aicina stādu audzētājus un tirgotājus, amatniekus, mājražotājus un uzņēmējus ar tikai pašu ražotu vai Latvijā audzētu produkciju, kā arī dārza preču un tehnikas tirgotājus.  

Iedvesmojoties no daudziem labiem piemēriem, biedrība "Zero Waste Latvija" aicina tos, kam patīk rosīties dārzā, doties uz dārza lietu maiņas punktiem. Maiņas punkti ērti atrodami vienuviet – kartē lietovelreiz.lv. Sēklas, stādi, gumi, sīpoli, telpaugi, augsne, komposts, puķupodi un dažādi dārza piederumi ir lietas, ar kurām iedzīvotāji mainās un dalās. Dārza lietu maiņas punkti izveidojušies bibliotēkās, tirdziņos un citās apmeklētās vietās, tie jau darbojas Līvānos, Kolkā, Alūksnē, Valmierā un citur. Sēklu maiņas tradīciju Latvijā rosinājusi Latvijas Permakultūras biedrība, bet šobrīd ar augiem un dārza aksesuāriem cilvēki mainās arī dažādās grupās sociālajos medijos. Biedrība "Zero Waste Latvija" cer, ka ar iniciatīvu apvienot visas vietas kartē un aicinājumu veidot arī jaunas dārza lietu maiņa gūs vēl lielāku vērienu. 

Un vēl

4. maijā Latvijā pirmo reizi notiks SUP airēšanas maratons, kas tā satura un formas dēļ būs unikāls pasākums ne tikai Latvijā, bet pat Ziemeļeiropā. “SUP King Marathon – Salaca 100” starts tiks dots agrā 4. maija rītā Vecatē - vietā, kur Salaca iztek no Burtnieku ezera. Airēšanas maršruts vedīs pa Salacas upi līdz pat tās ietekai Baltijas jūrā. 100 km distance dalībniekiem būs jāpieveic 24 stundu laikā. Pasākumā jau šobrīd savu dalību aptiprinājuši airētāji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, bet interesi izrādījuši arī no citām valstīm. Organizatori plāno, ka SUP izaicinājumā piedalīsies vairāk nekā 100 airētāji. 

Atstājiet komentāru