2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 13.martā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 13.martā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

7. martā Rīgā, Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”  norisinājās biedrības “Building Design and construction council” ikgadējā konkursa “Latvijas Būvniecības Gada balva 2023”  apbalvojumu pasniegšanas ceremonija. Konkursam tika iesniegti 145 pieteikumi 10 nominācijās un šogad nominācijā “Restaurācija” godpilno pirmo vietu ieguva Preiļu pils fasāde. Preiļu pils restaurācija ir iedzīvotāju ilgus gadus lolots sapnis, kuru aizsāka kādreizējais Preiļu novada domes priekšsēdētājs Jānis Eglītis.  2004.-2005. gadā tika īstenots ES programmas  Phare 2000 projekts, kura ietvaros tika izstrādāts tehniskais projekts Preiļu pils un parka rekonstrukcijai. 

Savukārt iepriekšējās Preiļu novada domes priekšsēdētājas Marutas Plivdas vadībā tika pieņemts domes lēmums ņemt aizdevumu Valsts kasē Preiļu pils 1. kārtas būvdarbu uzsākšanai un 2016.-2017. gadā tika veikti Preiļu pils atjaunošanas 1. kārtas 1. un 2. etapa būvdarbi. 2018. gadā realizēts “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” projekts “Rīteiropas vērtības” – Preiļu pils 2. kārtas atjaunošana.

Pavisam nesen noslēdzās divu projektu realizācija - ERAF atbalstītā projektā “Preiļu pils 1. stāva atjaunošana komercdarbības attīstības nodrošināšanai” paredzētie būvdarbi un Latvijas Lietuvas pārrobežu programmas projekts “Amatu prasmes tūrisma telpā – 5D interaktīvās izstādes par amatniecību izveide Preiļu pilī. 2024.–2025. gadā plānots realizēt projektu “Preiļu pils un Utenas muižas vēsturiskā ceļa digitalizācija tūrisma pakalpojumu attīstības veicināšanai kultūras mantojuma objektos Latvijā un Lietuvā” Latvijas-Lietuvas programmā 2021.-2027. gadam. Kā arī 2024. gadā plānots aizņēmums prioritārā projekta “Preiļu pils būvdarbu 3. kārta” īstenošanai, atjaunojot pils 2. un 3. stāva telpas.

Turpinām ar citām aktualitātēm

Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvalde izsludinājusi pieteikšanos trīs amatiem -  Preiļu Kultūras nama vadītājs, Aglonas, Rušonas Kultūras nama un Aizkalnes Tautas nama vadītājs un Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja vietnieks. Ar amatu pienākumiem, prasībām pretendentiem un konkursu nolikumiem var iepazīties mājaslapā preili.lv sadaļā Vakances.  Attiecīgās vakances pieteikumu jeb motivācijas vēstuli ar dzīves aprakstu jeb CV, izglītību apliecinošu dokumentu kopijām un vīziju par Preiļu muižas kompleksa un parka teritorijas attīstības iespējām vai vīziju par Preiļu Kultūras nama darbību tuvākajos divos gados iespējams nosūtīt elektroniski uz e-pasta adresi kulturas.parvalde@preili.lv vai pa pastu, norādot adresātu – Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvalde, Raiņa bulvāris 28, Preiļi, Preiļu novads, LV-5301 līdz 25. marta plkst. 17.00. Tālrunis uzziņām: 28001177.

Preiļu novadā šobrīd notiek darbs pie Preiļu novada pašvaldības izglītības ekosistēmas attīstības stratēģijas 2024.-2028. gadam izstrādes, kas ietver esošo izglītības pakalpojumu izvērtējumu. Tā gaitā, no šī gada 31. janvāra līdz 16. februārim, tika organizēta izglītībā iesaistīto pušu – izglītojamo, to vecāku un pedagogu – tiešsaistes aptauja par apmierinātību ar izglītības pakalpojumiem un mācību vidi Preiļu novada izglītības iestādēs. Aptaujā piedalījās 547 Preiļu novada 4.-12. klašu skolēni, 797 izglītojamo vecāki vai likumiskie pārstāvji un 219 pedagogi. 

Apkopojot gūtos datus, secināts, ka 77 % aptaujāto 4.-12. klašu skolēnu apstiprina, ka lepojas ar savu skolu. 71 % aptaujāto 4.-12. klašu skolēnu norāda, ka skolā kopumā jūtas labi. Aptaujas rezultāti parāda, ka 90 % Preiļu novada izglītojamo vecāku ir apmierināti ar izglītības iestāžu darbu. 97 % pirmsskolēnu un 87 % skolēnu vecāku norāda, ka bērni savā izglītības iestādē kopumā jūtas labi. Bērnu, kuri Preiļu novadā saņem pirmsskolas izglītības pakalpojumus, vecāki pauž ļoti augstu apmierinātību ar izglītības kvalitāti: 97 % vecāku ir apmierināti ar pirmsskolas izglītības kvalitāti kopumā. 

Līdzīgi kā pirmsskolas vecuma bērnu vecāki, arī Preiļu novada skolēnu vecāki kopumā pauž apmierinātību ar izglītības pakalpojumu kvalitāti. 93 % aptaujāto skolēnu vecāki ir apmierināti ar izglītības pakalpojumu kvalitāti un 89 % – ar pedagogu profesionalitāti. 95 % aptaujāto pedagogu norāda, ka kopumā ir apmierināti ar darba vidi un apstākļiem savā izglītības iestādē un 94 % pedagogu ieteiktu savu izglītības iestādi kā darba vietu citiem pedagogiem.

Un vēl

Viduslatgales pārnovadu fonds uzsācis labdarības akcijas “Piepildīt sapni” 2024. gada sezonu, aicinot iesaistīties labvēļus, atbalstītājus un ziedotājus. Labdarības akcija “Piepildīt sapni” tiek rīkota jau vienpadsmito gadu. Pagājušajā gadā labdarības akcijas laikā izdevās savākt ap 5 tūkstošiem eiro un iepriecināt bērnus, palīdzot sasniegt kāroto. Šogad akcijā piedalās deviņi bērni no Preiļu novada un seši bērni no Līvānu novada. Vairumam bērnu ir diagnosticēti autiskā spektra traucējumi, diagnozes, kas saistītas ar garīgās attīstības traucējumiem, augšanas grūtībām. Mūzikas nodarbības, futbola spēles treniņi, divritenis, planšete, silto smilšu nodarbības, ABA terapija, mēbeles mācībām – tie ir daži no šī gada bērnu ar īpašām vajadzībām sapņiem un viņu vecāku vēlmēm. Bērnu sapņu īstenošanai ziedojumi tiks vākti visu pavasari un vasaru. Akcija noslēgsies ar pasākumu augustā, kur tiks pulcināti visi akcijā iesaistītie bērni un viņu ģimenes.

Plašāka informācija par bērnu un viņu vecāku sapņiem, kā arī par ziedošanas iespējām pieejama preili.lv. Labdarības akcijas organizēšanu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Atstājiet komentāru