2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 4.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 4.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Virpuļviesuļa nodarīto postījumu kompensēšanai Preiļu pašvaldībai piešķirs 3 tūkstoši 335 eiro, to paredz tiesību aktu portālā saskaņošanai iesniegtais valdības rīkojuma projekts. Valdībā iesniegtā informācija liecina, ka 2023.gada 31.augustā virpuļviesulis nodarīja postījumus dzīvojamām mājām un saimniecības ēkām Aglonas pagastā. Preiļu novada pašvaldības kopējie izdevumi par iedzīvotājiem izmaksātajiem pabalstiem krīzes situācijā ir 6 tūkstoši 670 eiro. Pusi izdevumu segs pašvaldība, bet pusi - valsts.

Staigāšanas izaicinājumā "Miljoni soļu Latvijai!" kustīgākās pašvaldības titulu ieguvusi Varakļānu novada pašvaldība. Divus mēnešus 43 Latvijas pašvaldībās norisinājās SIF rīkotais staigāšanas izaicinājums "Miljoni soļu Latvijai!". Gandrīz 20 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju kopīgiem spēkiem nostaigājuši gandrīz 6 miljardus soļu jeb vairāk nekā 4 miljonus kilometru. Vērtējot komandu jeb pašvaldību rezultātus pēc aktīvo dalībnieku vidējā soļu skaita, par izaicinājuma "Miljoni soļu Latvijai" uzvarētāju un aktīvāko pašvaldību atzīta Varakļānu novada pašvaldība, kur izaicinājuma laikā 189 dalībnieki vidēji nostaigājuši 475 tūkstoši 658 soļus. Otro vietu ar 93 dalībniekiem un 411 tūkstoši 131 nostaigātiem soļiem ieguvusi Krāslavas novada pašvaldība. Trešo vietu ieņem Ogres novada pašvaldība, kurā 810 dalībnieki nostaigājuši 399 tūkstoši 649 soļus. 

Pavasara brīvlaikā, no 11. līdz 17.martam, Jūrmalā skolēniem tiks rīkotas ekskursijas un pārgājieni. Skolēniem būs iespēja doties dažādos piedzīvojumos, kopā ar Jaunsardzes instruktoriem apgūstot izdzīvošanas prasmes mežā, dodoties pārgājienos dabā ar purva kurpēm. Būs iespēja izzināt Jūrmalas arhitektūru un kūrorta vēsturi, apmeklēt Morberga muižu, izstaigāt pilsētu kopā ar profesionālu gidu, vēsturiskās Slokas papīrfabrikas teritoriju un uzkāpt Dubultu baznīcas tornī.
Viesojoties Jūrmalas uzņēmumos, ekskursiju nedēļā varēs iepazīt dažādas profesijas un vairāk uzzināt par uzņēmumu darbību. Skolēnus gaida iepazīšanās ar pavasara ziedu oāzi Bulduru siltumnīcās, ekskursijā ugunsdzēsības un glābšanas dienestā varēs ielūkoties ugunsdzēsēja profesijas ikdienā un apskatīt ugunsdzēsības tehniku un aprīkojumu, kā arī varēs uzzināt par Jūrmalas pludmales glābēju darbu, drošību uz ūdens un pirmās palīdzības sniegšanu. 

Turpinām ziņas

Ķekavā tiks aizliegs nakšņot publiskās vietās un ubagot, paredz sabiedriskais apspriešanai nodotie Sabiedriskās kārtības noteikumi. Saskaņā ar noteikumu projektu Ķekavas novadā būs aizliegts izmantot uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus laikā no pulksten 23 līdz 6. Publisku pasākumu laikā Ķekavas novada pašvaldība var noteikt citus ierobežojumus uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu izmantošanai. Ķekavas novada pilsētās un ciemu teritorijās publiskās vietās būs aizliegts ubagot, nakšņot, kurt ugunskurus ārpus šim nolūkam norādītām vietām, bez saskaņošanas ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju. Noteikumu ievērošanu kontrolēs pašvaldības policija.

Selekcionārs Jānis Rukšāns savā Facebook kontā raksta, ka sākoties saulainam laikam "Jaunrūjās" atkal uzziedējis "astotais pasaules brīnums" - pasaulē vienīgais koši rozā krokuss. To un vēl daudzus simtus citu pavasara vēstnešu atkal var skatīt Cēsu novada Raiskuma pagasta “Jaunrūjās” - 300 metru no Cēsu-Stalbes šosejas, ik dienu no 9 rītā līdz četriem pēcpusdienā. Vislabāk ziedus vērot saulainā dienā, kad tie atver savus ziedkausus.  Jau vēstīts, ka Jānis Rukšāns ir latviešu dārzkopis un selekcionārs, sabiedriskais darbinieks. Latvijas Zinātņu akadēmijas bioloģijas zinātņu goda doktors. Žurnāla "Dārzs un Drava" redaktors, izveidojis un aprakstījis 35 krokusu šķirnes, viņa sīpolpuķu audzētavā ir pasaulē lielākā krokusu kolekcija.

Un vēl

Sestdien glābēji kādam vīrietim palīdzējuši nokļūt krastā pēc staigāšanas pa vižņiem Daugavā, Pļaviņās. Sestdien ap pulksten puspieciem pēcpusdienā ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Pļaviņām, kur uz ledus vižņiem atradies cilvēks un kāpelējot pa ledus grēdām, devies uz upes vidu. Valsts policijas pārstāvji ar drona un skaļruņa palīdzību veica pārrunas ar cilvēku. Pārrunu rezultātā vīrietis devās uz krasta pusi, savukārt ugunsdzēsēji glābēji devās viņam pretī. Sasniedzot vīrieti, glābēji viņu nogādāja krastā un nodeva ātrās palīdzības mediķiem. 

Savukārt Jelgavas novadā sestdien dzēsts kūlas ugunsgrēks 1000 kvadrātmetru platībā. Sestdien dzēsts arī kūlas ugunsgrēks Iecavas novadā 200 kvadrātmetru platībā. Kopumā šogad dzēsti jau pieci pērnās zāles ugunsgrēki.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī rada būtisku kaitējumu dabai. Kūlas ugunsgrēku skaits, degšanas platības un aktivitāte katru gadu ir atkarīga no laikapstākļiem un cilvēku apziņas. Ja ir mitrs un silts pavasaris, tad ātri izaug jaunā zāle un līdz ar to kūlas ugunsgrēku “sezona” nav ilga. Savukārt, ja ilgstoši nav lietus un ir vēss vai silts, pērnā gada zāle kļūst aizvien sausāka, kūlas ugunsgrēku skaits un platības pieaug. Ugunsdzēsēji glābēji aicina iedzīvotājus nededzināt sauso zāli, neizraisīt kūlas ugunsgrēkus.

Atstājiet komentāru