2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 29.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 29.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Tiesībsargs aicina iedzīvotājus piedalīties aptaujā un paust viedokli par izklaides trokšņa problēmas aktualitāti, izplatību un iespējamiem risinājumiem. Tiesībsargs aptaujā vēlas noskaidrot, vai un ar kādu izklaides troksni iedzīvotāji ir saskārušies dzīvesvietas tuvumā, vai tas ietekmē naktsmieru, vai cilvēki ir vērsušies pēc palīdzības gadījumos, kad izklaides troksnis ir pārāk traucējošs, kāds ir galvenais iemesls, kāpēc traucējoša izklaides trokšņa problēmu neizdodas atrisināt. Tiesībsargs Juris Jansons norāda, ka izklaides trokšņu problemātika nav tikai Rīgas problēma. Sūdzības ienākušas arī no Liepājas, Rēzeknes, Jūrmalas, Aizkraukles un Kurzemes piejūras ciemiem. 

Līdz 20.martam norisināsies Daugavpils lidlauka teritorijas attīstības ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējā apspriešana. Daugavpils lidlauka un piegulošās teritorijas Augšdaugavas novada Locikos attīstība ietver nožogojuma, lidostas pasažieru termināla, aviācijas degvielas rezervuāra, perona, tehnikas garāžas un ziemas reaģentu noliktavas, lidmašīnas apkalpošanas angāra, katlu mājas, lidostas administrācijas ēkas, ugunsdzēsības depo, servisa ceļa, ceļu, laukumu, perona, manevrēšanas ceļa, autostāvlaukuma un lidlauka skrejceļa būvniecību. Teritorijas kopējā platība 231,77 hektāri. Ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējās apspriešanas sanāksme notiks trešdien, 13.martā, trijos dienā Daugavpils pilsētas pašvaldības Domes sēžu zālē,  ar iespēju pieslēgties attālināti "Zoom" platformā. Ar sagatavotajiem materiāliem var iepazīties Daugavpils pilsētas un  Augšdaugavas novada pašvaldībā. 

Siguldas novads ir noslēdzis nomas līgumu ar ceļu būvniecības uzņēmumu SIA "CDDZ" par Inčukalna Medību pils nomu uz 30 gadiem. Pēc pašvaldībai sniegtās informācijas, uzņēmējs paredzējis Inčukalna Medību pili pēc tās atjaunošanas izmantot gan kāzu svinību, konferenču, dzejas lasījumu vakaru, māksliniecisku pasākumu, koncertu un fotosesiju rīkošanai, gan arī ekspozīcijas par ēkas vēsturi iekārtošanai. Lai ēkas interjeru padarītu apmeklētājiem pievilcīgāku, telpās plānots izvietot mākslas priekšmetus no privātām kolekcijām. Būs iespējama arī telpu iznomāšana.

Turpinām ziņas

Madonas bibliotēkā atklāts digitālo iespēju centrs “DIGITĒKA”. Tās mērķis ir veicināt sabiedrības interesi par digitālajām tehnoloģijām un nodrošināt bezmaksas piekļuvi digitālajām iespējām. Moderna bibliotēka vairs nav tikai grāmatu saņemšanas vieta, bet tā ir arī vieta, kur gūt daudzpusīgas zināšanas, un tās var gūt arī netradicionālākā veidā, piemēram, ar kinētisko viktorīnu palīdzību, radot interesi par novadpētniecību, vēsturi, literatūru, kultūru, informācijpratību, drošību internetā un citām svarīgām tēmām. Digitēka ir nodrošināta ar interaktīvu skārienjūtīgu monitoru, jaudīgu datoru, kinect, virtuālās realitātes brillēm un 3D printeri. Projekts “Iedvesmas bibliotēka” finansēts ar Madonas novada pašvaldības atbalstu. Apmeklētājiem savas durvis Digitēka vērs no 1. marta.

Jelgavas novada domes deputāti vakar nolēma iesniegt priekšlikumus grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likumā. Priekšlikumi paredz neapvienot Jelgavas novada pašvaldību ar Jelgavas valstspilsētas administratīvo teritoriju, kā arī no Jelgavas novada atdalīt bijušā Ozolnieku novada teritoriju. Pēc Jelgavas novada un Ozolnieku novada apvienošanas ir bijis ļauts novērtēt likumā ietvertā regulējuma darbību praksē. Tādēļ domes sēdē atbalstīts arī ierosinājums Saeimai iesniegt priekšlikumu, kas paredz no Jelgavas novada atdalīt bijušā Ozolnieku novada teritoriju.
 
Jau ziņots, ka vairumam pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma noslēdzās 2021. gadā. Tomēr vairāki lēmumi tika atlikti Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, norādot termiņus, līdz kuriem pašvaldībām jāapvienojas. 2021. gada administratīvi teritoriāla reforma Jelgavas novadam pievienoja Ozolnieku novadu, bet 2029. gadā administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums paredz pašreizējo Jelgavas novadu pievienot Jelgavas valstspilsētai. Tam nepiekrīt pašvaldība un iedzīvotāji.

Un vēl

Šogad Latvijā notiks “Mājas kafejnīcu dienu” ceturtā sezona ‒ kopumā 42 galamērķos. Aizkraukles novadā viesu uzņemšanai jāpiesakās līdz 30. aprīlim. Tās laikā saimniecību un māju pagalmi, lauku sētas un citas vietas, kas ikdienā nav saistītas ar uzņēmējdarbību un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārvēršas par improvizētām kafejnīcām. Aizkraukles novada teritorijā apmeklētājus “Mājas kafejnīcu dienās” uzņems divās nedēļas nogalēs. Vidusdaugavā ‒ Skrīveros, Aizkrauklē, Koknesē, Pļaviņās un to apkārtnē ‒ mājas kafejnīcu dienas notiks 20. un 21. jūlijā, Sēlijā ‒ Jaunjelgavā, Neretā un to apkārtnē ‒ 7. un 8. septembrī.

Atstājiet komentāru