2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 26.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 26.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ar militārā poligona "Sēlija" būvēšanu tiek stiprināta militārā klātbūtne Latgales reģionā, uzsver aizsardzības ministrs Andris Sprūds, divu dienu vizītē apmeklējot Latgali un Aizkraukles novadu. Vizītes laikā pagājušās nedēļas nogalē ministrs tikās ar vietējo pašvaldību iedzīvotājiem un amatpersonām, kā arī Nacionālo bruņoto spēku reģionālo vienību pārstāvjiem. Aizsardzības ministrs tikās ar Aizkraukles, Daugavpils un Augšdaugavas novada pārstāvjiem, lai pārrunātu civilās aizsardzības plānus, pašvaldību lomu krīzes situāciju pārvarēšanā, kā arī militārā poligona "Sēlija" izveides gaitu.
Ministrs atklāja Latgales reģionālo semināru par visaptverošu valsts aizsardzību, lai sekmētu sabiedrības iesaisti valsts aizsardzībā. Tāpat ministrs viesojās Daugavpils Universitātē un Daugavpils valstspilsētas vidusskolā, kā arī tikās ar Latgales reģiona nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Sprūds vizītē apmeklēja Zemessardzes bataljonus un poligonu "Meža Mackeviči".

Tikmēr Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa uzsver, ka Valsts un pašvaldības iestādēm ir jāuzklausa vietējo iedzīvotāju iebildumi saistībā ar Sēlijas militārā poligona infrastruktūras attīstību. Viņa piektdien tikās ar satiksmes ministru Kasparu Briškenu, lai pārrunātu Sēlijas militārā poligona un tam pieguļošās infrastruktūras pielnveidošanu. Saeimas priekšsēdētāja aģentūrai LETA pauda, ka atzinīgi vērtē koalīcijas spēju sadarboties ar visām iesaistītajām pusēm, par piemēru minot skolu tīkla reformu, kur pie sarunu galda kopā sēžas gan ministri, gan reģionu pārstāvji. Mieriņas ieskatā, ir nepieciešama līdzīga diskusija ar iedzīvotājiem par militārā transporta pārvietošanos pa vietējās nozīmes un reģionālajiem ceļiem, kas jau šobrīd esot neapmierinošā stāvoklī. Mieriņa satiksmes ministram norādīja, ka Sēlijas poligona infrastruktūra jāattīsta kompleksi - sadarbībā ar Iekšlietu ministriju.

Zemgalē tapuši pieci video ceļveži par tūrismu pierobežā. Katrs video veltīts savai tēmai, kur var iepazīt Zemgales lepnumu - pilis un muižas, vietējo garšu baudījumu, pirts rituālu un labsajūtas iespējas, piedzīvojumus ģimenēm ar bērniem, kā arī lielāko tūrisma objektu apkopojumu. Video,  iepazīstina arī ar Gārsenes pili, Tadenavu, Krustpils pili un Sēlijas laivām, kā arī citām interesantām vietām un objektiem Zemgalē. Video tapuši projektā "Uzņēmējdarbība Zemgalē". Projekta kopējais budžets ir 969 tūkstoši 256 eiro.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada domes sēdē deputāti skatīja jautājumu par Seces pagasta pirmsskolas izglītības iestādes “Vasariņa” pievienošanu Seces pamatskolai. Pēc Seces pamatskolas direktores Sarmas Stugles un Seces pagasta pakalpojumu centra vadītājas Gundegas Vēveres iniciatīvas sākts esošās situācijas novērtējums par iespēju apvienot abas izglītības iestādes. Gan skola, gan bērnudārzs atrodas līdzās un šobrīd vienoti izmanto siltumapgādes, ēdināšanas un pašvaldības pārvadājumu pakalpojumus. Tiek nor ;adīts, ka konsolidācija vienā izglītības iestādē radītu iespēju nodrošināt jaunus izglītības pakalpojumus, piemēram, pagarinātās dienas grupu līdz darbdienas beigām, paplašinātu interešu izglītības programmu piedāvājumu, kā arī būtu iespēja funkcionāli veiksmīgāk izmantot pedagogu resursus gadījumos, kad savstarpēji jāaizvieto promesoši pedagogi. 15 domniekiem balsojot par, vienam atturoties, lēmums tika pieņemts. Bērnudārza “Vasariņa” likvidācijas process jāpabeidz līdz šī gada 31. augustam.

Februāris tūrismā ir klusākais mēnesis, bet jau vairākas nedēļas daudzu ceļi ved uz Kuldīgu, kur apmeklētājiem ir atvērts skatu tornis, no kura paveras skats uz UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto vecpilsētu un Ventas ieleju. Tornim ir neparasts izskats – tas ir slīps. Skatu tornis, kas ar savu slīpumu it kā tiecas pretim Ventai un Kuldīgas vecpilsētai. Lai nokļūtu līdz tā augšējai platformai, kāpiens ir vairāk nekā 20 metri. Ja nu tik augstu neizdodas uzkāpt, pavisam dažādos līmeņos ir astoņas platformas, no kurām paveras skats uz Kuldīgas vecpilsētu, Ventas ieleju, seno ķieģeļu tiltu un no pašas augšas arī uz rumbu. Tornis diennakts tumšajā laikā ir arī apgaismots. Šobrīd gan taupības dēļ pēc pulksten 23 gaismas tiek izslēgtas. No šīs vietas var doties arī trijos veselības maršrutos. Projekts īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu. 

Un vēl

Marta sākumā Bauskā notiks Plūdoņa jubilejas pasākumi. 8.martā Bauskas rātsnamā notiks populārzinātniska konference "Vilim Plūdonim - 150", kurā Bauskas un Rīgas muzeju darbinieki, kā arī zinātnieki, kultūras darbinieki un skolotāji atklās Vili Plūdoni kā personību, stāstīs par viņa dzīvi un daiļradi. 9.martā, dzejnieka dzimšanas dienā, būs piemiņas brīdis dzejnieka atdusas vietā Plūdoņa kapos. Pēc tam notiks atjaunotās "Lejenieku" dzīvojamās mājas un tās interjera ekspozīcijas atklāšana.

Atstājiet komentāru