2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 23.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 23.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Martā Aizkraukles novada pašvaldība rīkos jaunā teritorijas plānojuma apspriešanas sanāksmes novada pārvaldēs. Pašlaik teritorijas izmantošanu un tās nosacījumus novadā regulē seši pieejas ziņā atšķirīgi bijušo novadu teritorijas plānojumi - Aizkraukles, Kokneses, Pļaviņu, Jaunjelgavas, Skrīveru un Neretas novada, skaidro pašvaldībā. Tā kā vairāki no šiem plānojumiem ir tapuši pirms desmit un vairāk gadiem, tos nepieciešams izvērtēt un aktualizēt, izstrādājot vienotus attīstības nosacījumus visai novada teritorijai. Lai pārrunātu un uzklausītu viedokļus par iespējamiem risinājumiem, strādājot pie teritorijas plānojuma teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem un visa novada funkcionālo zonējumu, sanāksmes tiks organizētas katrā novada pārvaldē. Sanāksmes notiks 5.martā Neretas apvienības pārvaldē un Jaunjelgavas apvienības pārvaldē, 20.martā Skrīveru pagasta pārvaldē un Aizkraukles novada domē, bet 27.martā Kokneses apvienības pārvaldē un Pļaviņu apvienības pārvaldē.

Marta sākumā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Malnavas koledžā notiks Latgales tradicionālo kultūru un lauksaimniecības forums "Esi i dori". Forumā tiks pārrunātas lauksaimniecības nozarē aktuālās tēmas, kā arī speciālisti atbildēs uz nozares pārstāvju jautājumiem, veicinot savstarpējo diskusiju. Cita starpā pasākumā tiks diskutēts par laukaugu pētījumiem ilgtspējīgai saimniekošanai, notiks uzņēmēju apmaiņa ar pieredzes stāstiem, būs prezentācijas par permakultūru attīstīšanu piemājas saimniecībā, kā arī tiks runāts par lauksaimniekiem pieejamo atbalstu. Forums notiks 8.martā. Pasākumā iespējams piedalīties gan klātienē, gan attālināti. Dalība ir bez maksas.

Turpinām ziņas

No šī gada sākuma pieaudzis pirmsskolas izglītības pedagogu atalgojums, tomēr atsevišķās pašvaldībās bērnudārzu audzinātājām samazina slodzes. Līvānu novadā šāds domes lēmums pārsteidzis 26 skolotājas, kas norādīja, ka viņas netika brīdinātas un jūtas nenovērtētas. Savukārt pašvaldībā uzsver, ka tik lielas algas, kādas tagad būtu jāizmaksā pirmsskolas pedagogiem, Līvānos saņem retais. Arodbiedrība šādu pašvaldību rīcību nosoda, taču finansējumu aicina meklēt valstij. Vai nu ekonomija, vai nu kvalitatīva pirmsskolas izglītība, – tā norādījušas Līvānu novada bērnudārza "Rūķītis" audzinātājas, kurām pašvaldība samazinās darba slodzi. Skolotājas par to uzzinājušas nevis no darba devējas, bet sociālajos tīklos. Lai gan lēmums jau pieņemts, joprojām viņām nav skaidrs, ko tas nozīmēs, vai būs jāstrādā mazāk stundu. Savukārt Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle norāda, ka pirmsskolas pedagogu alga šokē, jo ir lielāka kā vairumam citu darbinieku.  Runa ir par tūkstoš 526 eiro lielu algu, kas jāmaksā saskaņā ar grozījumiem likumā. 

Latvijas Izglītības un zinatnes darbinieku arodbiedrība par līdzīgiem lēmumiem kā Līvānos esot dzirdējusi apmēram no sešām pašvaldībām. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga norāda, ka samazināt darba slodzi, kas, protams, ietekmē arī atalgojumu, ir nekorekti. Vanaga norāda, ja runā par izglītības kvalitāti, individualizēto pieeju, šāds lēmums ir tieši par slikti bērnam. Arodbiedrībā uzskata, ka pirmsskolu pedagogu algas būtu jāmaksā no valsts budžeta. Pašvaldības gan jau šobrīd nemaksā algas visiem bērnudārzu pedagogiem, tiem, kas māca par pieciem gadiem jaunākus bērnus. Līvānu skolotājas vērtē, ka viņu darba prestižs tiek grauts, ja domes vadība uzskata, ka var maksāt zemākas algas. Līvānu novada domē skaidro, ka slodzes samazināšana nozīmēs, ka audzinātājām būs jāstrādā mazāk stundu. Tas skars apmēram 30 skolotājas.

Tikai trīs pašvaldības plāno iesniegt pieprasījumus budžeta un finanšu vadības kredīta saņemšanai. Tas Finanšu ministrijas ieskatā liecina, ka finanšu situācija kopumā pašvaldībās ir vērtējama kā stabila. Vienlaikus gan jānorāda, ka daudzās vietvarās šogad būs būtiski taupības pasākumi, tajā skaitā samazinātas algas, darbinieku skaits, paaugstināti tarifi un citi. Finanšu ministrijā informē, ka pieprasījumus kredītiem plāno iesniegt Balvu, Līvānu un Valkas pašvaldības. 

Un vēl

No ceturtdienas, 22.februāra Līvānu novadā ieviesti transporta masas ierobežojumi. Uz laiku nolemts slēgt kustību uz pagasta nozīmes autoceļiem Jersikas, Rožupes, Rudzātu, Sutru un Turku pagastā transportlīdzekļiem, kuru kopējā masa ir lielāka par 3,5, piecām, septiņām, astoņām vai 10 tonnām, atkarībā no autoceļa stāvokļa. Vairāk informācijas var iegūt, zvanot Līvānu novada pašvaldības ceļu inženierim uz tālruņa numuru: 26 567 415 vai arī vēršoties attiecīgajā pagasta pārvaldē.

Atstājiet komentāru