2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 22.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 22.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien un rīt aizsardzības ministrs Andris Sprūds darba vizītē apmeklēs Latgales reģionu un Aizkraukles novadu, lai tiktos ar vietējo pašvaldību iedzīvotājiem un amatpersonām, kā arī Nacionālo bruņoto spēku reģionālo vienību pārstāvjiem. Vizītes laikā aizsardzības ministrs tiksies ar Aizkraukles un Daugavpils pašvaldību pārstāvjiem, lai pārrunātu civilās aizsardzības plānus, pašvaldību lomu krīzes situāciju pārvarēšanā, kā arī militārā poligona "Sēlija" izveides gaitu.

Savukāt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš ceturtdien darba vizītē apmeklēs militāro bāzi Lielvārdē. Plānots, ka darba vizītes laikā Kalniņš ar Gaisa spēku komandieri pulkvedi Viesturu Masuli pārrunās spēju attīstības projektu un uzdevumu izpildes gaitu, valsts aizsardzības dienesta karavīru apmācības norisi, kā arī iepazīsies ar bāzes gatavību pārņemt NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju, kamēr norisinās remontdarbi Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari. Tāpat Lielvārdē NBS komandieris apmeklēs arī Nodrošinājuma pavēlniecības 2.reģionālo nodrošinājuma centru, tiekoties ar vienības komandieri majoru Alanu Andruli un tās karavīriem.

Augšdaugavas novada pašvaldības 2024.gada budžets būs par 4,5 miljoniem mazāks nekā pērn. Pašvaldības konsolidētā budžeta ieņēmumi ir plānoti 38,9 miljoni eiro, kas ir par 4,5 miljoniem mazāk nekā 2023.gadā, kad ieņēmumi bija 43,4 miljoni eiro. Lielākās pozīcijas ienākumos ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis - 12,75 miljoni eiro, transferti no valsts budžeta - 10,26 miljoni eiro, pašvaldību izlīdzināšanas fonds - 8,86 miljoni eiro, nekustamā īpašuma nodoklis - 1,63 miljoni eiro, ieņēmumi no pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem - 1,44 miljoni eiro un transferti projektu īstenošanai - 1,14 miljoni eiro. Izdevumi savukārt plānoti 47,4 miljoni eiro. Izdevumu pārsniegumu pār ieņēmumiem plānots segt no pašvaldības rīcībā esošajiem naudas līdzekļu atlikumiem gada sākumā.

Likumā noteiktajā termiņā - 21.februārī - nepieņemot bezdeficīta budžetu, Rēzeknes dome nesaņems piecu miljonu eiro finanšu stabilizācijas aizdevumu, norāda Finanšu ministrijas pārstāvji. Tāpat Valsts kase apturēs visu iepriekš Rēzeknes pašvaldības ņemto kredītu izmaksas pašvaldībai. Finanšu ministrija arī informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kurai būs jāvērtē pašvaldības rīcībspēja. Pašvaldību likums paredz, ka Saeima ar likumu var atlaist domi, ja tā atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, saistošus starptautiskos tiesību aktus, likumus vai Ministru kabineta noteikumus, nepilda tiesas spriedumus vai nenodrošina pašvaldības administrācijas darbības tiesiskumu, vai pieļauj savā vai pašvaldības administrācijas darbībā būtiskus minēto normatīvo aktu pārkāpumus.

Turpinām ziņas

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis kopā ar pašvaldības, uzņēmumu un iedzīvotāju pārstāvjiem devies kārtējā palīdzības braucienā uz Ukrainu. Šoreiz uz turieni tiek nogādātas 17 automašīnas, ko ziedojusi Ogres novada pašvaldība, uzņēmēji un iedzīvotāji, to vidū arī viena kravas automašīna. Ukraiņiem tās ir īpaši nepieciešamas, jo skarbā realitāte ir tāda, ka autotransports frontē izdzīvo no divām nedēļām līdz pāris mēnešiem. Humānās palīdzības sūtījumā ietilpst arī pārtikas preces, ugunsdzēšamie aparāti, lietotas riepas, iedzīvotāju adītas zeķes, karavīriem nepieciešamais aprīkojums un citas uzņēmēju un iedzīvotāju sarūpētas lietas. Ukrainas aizstāvjiem tika nogādātas arī ierakumu sveces, ko izgatavojuši Ogres novada Sociālā dienesta Specializēto darbnīcu dalībnieki, kā arī Tomes un Rembates pagastu aktīvie iedzīvotāji.

Noslēdzoties 10 mēnešus ilgiem būvdarbiem, uzņēmuma “Latvijas valsts meži” Viesītes iecirknī ekspluatācijā ir nodots jauns meža autoceļš “Kūdreņu ceļš”. Zemās augsnes nestspējas dēļ 1,7 kilometrus garā autoceļa būvniecībā izmantots īpašs risinājums – baļķu klātne. Kokmateriāli meža autoceļa būvniecībai tika nodrošināti no uzņēmuma saimnieciskās darbības. Meža autoceļa būvniecību veica SIA “Baustelle”. 

Un vēl

Līdz ar pavasari strauji tuvojas arī aktīvā lauksaimniecības sezona, kas nozīmē pastiprinātu traktortehnikas izmantošanu tautsaimniecībā. Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra no marta dosies veikt valsts tehnisko apskati traktortehnikai maksimāli tuvu tās atrašanās vietai. Traktortehnikas un tās piekabes ikgadējā valsts tehniskā apskate tiek veikta pēc iepriekš saplānota izbraukuma grafika vai arī individuāli, kas īpaši ērti ir tiem saimniekiem, kuriem tehniskā apskate ir jāiet vairākām vienībām vai arī kopā ar kaimiņa vienībām. Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras mājaslapā var iepazīties ar izziņotajām izbraukuma grafika vietām. Ikvienā no vietām uz apskati var ierasties jebkura traktortehnikas vienība tehniskās apskates veikšanai.

Atstājiet komentāru