2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 19.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 19.februārī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Likumprojekts par Varakļānu novada un Madonas novada apvienošanos Saeimā būtu jāpieņem līdz Jāņiem jeb vismaz aptuveni gadu pirms 2025.gada pašvaldību vēlēšanām. Pašlaik gan vēl nav zināms, vai šāda likumprojekta pieņemšanai būs visas koalīcijas atbalsts. Saeimas Valsts pārvaldes komisijas vadītājs Oļegs Burovs norāda, ka bijis vizītē abos novados un ka Varakļānu iedzīvotāji, pašvaldības dome atbalsta pievienošanos Madonas novadam. Arī Madonas novads atbalstot Varakļānu novada pievienošanos. Tāpat arī  saņēmta apstiprinoša atbilde, ka pēc Varakļānu novada pievienošanās Madonas novads atbalstīs Latgales, latgaliešu pieejas, tradīciju uzturēšanu Varakļānu novada pašreizējā teritorijā, tajā skaitā, kultūras un izglītības jomā. Plānots, ka Saeimā likumprojekts par Varakļānu un Madonas novada apvienošanu tiks iesniegts martā.

Madonas un Varakļānu novada pašvaldības policijas vajadzībām par 45 tūkstoši 600 eiro iegādāti divi operatīvie transportlīdzekļi. Operatīvā transportlīdzekļa "VW Transporter T6" izmaksas ir 12 tūkstoši 100 eiro. Transportlīdzeklis ražots 2018.gadā, ir ļoti labā tehniskajā stāvoklī un to iepriekš ekspluatēja Somijas policija. Operatīvā automašīna ir aprīkota ar piecām sēdvietām un divām papildvietām kravas nodalījumā aizturēto personu pārvadāšanai, kā arī uzstādītas bākugunis, skaņu speciālais signāls un krāsojums. Kopējās transportlīdzekļa un tā aprīkojuma iegādes un uzstādīšanas izmaksas ir 23 tūkstoši 600 eiro. Madonas novada pašvaldība ir iegādājusies arī otru operatīvo transportlīdzekli "VW Transport T6", kas ražots 2017.gadā, kas arī iepriekš kalpoja Somijas policijai. Patlaban transportlīdzeklī tiek uzstādīts aprīkojums un jau drīzumā tas tiks nodots pašvaldības policijas rīcībā. Kopējās transportlīdzekļa un tā aprīkojuma iegādes un uzstādīšanas izmaksas ir 22 tūkstoši eiro.

Daugavpils pilsētas šī gada budžetā tiek plānots gan ieņēmumu, gan izdevumu pieaugums, tomēr tiks veikti arī taupības pasākumi, liecina Daugavpils pilsētas apvienotajā komiteju sēdē izskatītais pašvaldības 2024.gada budžeta projekts. Šī gada Daugavpils pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 138,38 miljoni eiro, bet izdevumi - 149,7 miljoni eiro, starpību sedzot no budžeta līdzekļu atlikuma gada sākumā, kas bija aptuveni 10,5 miljoni eiro. Pašvaldība lēš, ka budžeta izdevumi būs par 16,2 miljoniem eiro lielāki nekā pērn. Pašvaldība uzsver, ka budžeta projekts ticis izstrādāts bez deficīta un papildu aizdevuma no Valsts kases. 

Naktī uz sestdienu ugunsgrēkā Preiļu novadā bojā gājis cilvēks. Naktī pēc pulksten .4.30 ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Preiļu novadu, kur vienstāva dzīvojamās mājas istabā bija degusi grīda viena kvadrātmetra platībā. Ugunsgrēks likvidēts pirms ugunsdzēsēju ierašanās, tomēr ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada pašvaldība izsludinājusi pieteikumu pieņemšanu nevalstisko organizāciju projektu konkursam. Pirmajā kārtā pieteikumus var iesniegt līdz 1. martam. Katra biedrība var iesniegt vienu projektu gadā, saņemot finansiālu atbalstu līdz 800 eiro. Kopējais konkursā pieejamais līdzfinansējums šogad ir 14 tūkstoši 500 eiro. Šogad atšķirībā no iepriekšējā gada atbalstīs tikai biedrības, domubiedru grupas finansējumam pretendēt nevar. Projektu konkurss tiks izsludināts divas reizes gadā. Pirmajā kārtā var iesniegt projektus, kuri paredz sabiedriski nozīmīgu pasākumu organizēšanu, piedāvā brīvā laika pavadīšanas dažādošanas un kvalitātes uzlabošanas iespējas, īsteno neformālas izglītības programmas dažādām iedzīvotāju sociālajām grupām, veicina jauniešu profesionālo orientāciju un karjeras izvēles iespējas, drošas un sakārtotas vides veidošanos novada administratīvajā teritorijā un popularizē zaļo domāšanu.

Ar daudzveidīgiem pasākumiem Bauskas novadā iecerēts atzīmēt novadnieka Viļa Plūdoņa 150 gadu jubileju. Bauskas muzeja direktors Aigars Urtāns informē, ka jau 8. martā Bauskas rātsnamā norisināsies populārzinātniska konference «Vilim Plūdonim – 150», kuras laikā būs iespēja klausīties vēsturiskus lasījumus un muzikāli tematiskus priekšnesumus par Vili Plūdoni kā personību, kā arī uzzināt vairāk par viņa kultūrvēsturisko un daiļliteratūras mantojumu. Savukārt 9. martā, kas ir dižgara dzimšanas dienas datums, pulksten 10 tiks aizvadīts piemiņas brīdis Viļa Plūdoņa atdusas vietā kapos, kas atrodas netālu no «Lejenieku» muzeja, pēc kura notiks «Lejenieku» mājas jaunās interjera ekspozīcijas svinīga atklāšana. Pēc jubilejas sarīkojuma 9. martā muzejs durvis apmeklētājiem atkārtoti vērs, vien sākoties tūrisma sezonai – no 1. maija.

Un vēl

Vairāk nekā 100 tautasdziesmu Baltinavas izloksnē pirmo reizi apkopotas dziesmu krājumā "Dzīšmu skreine". Galvenokārt tās ir dziesmas, kuras 45 gadu darbības laikā dziedājušas Baltinavas etnogrāfiskā ansambļa sievietes. Lipīgas melodijas un teksti ar bagātīgām dzīves gudrībām – tā savas dziedātās dziesmas raksturo Baltinavas etnogrāfiskais ansamblis, kurš krājumā apkopojis apkaimes teicēju saglabātas un tautā iemīļotas dziesmas. Dziesmas ievāktas no vairākām teicējām. Izveidotā krājuma mērķis ir saglabāt latgalisko dzīvesziņu un tikumus. Dzimtās saknes īpaši stiprina Baltinavas etnogrāfiskais ansamblis, kuram pērn apritēja 45 gadi un tas ir viens no vecākajiem zināmajiem tradīciju kopējiem Ziemeļlatgalē.

Atstājiet komentāru