2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2024.gada 7.februārī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2024.gada 7.februārī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Lai noskaidrotu Preiļu novada iedzīvotāju viedokli par apmierinātību ar pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem, veiktajiem darbiem, realizētajiem projektiem, informācijas pieejamību un citiem iedzīvotājiem aktuāliem jautājumiem, sekmētu sadarbību ar pašvaldību un veicinātu iedzīvotāju līdzdalību novada attīstībā, Preiļu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus piedalīties aptaujā un aizpildīt anketu februāra laikā. Aptauja ir anonīma, un rezultāti tiks izmantoti tikai apkopotā veidā. Aptaujas rezultāti tiks publicēti pašvaldības komunikācijas kanālos. Aptaujas anketa pieejama elektroniskā formātā preili.lv, kā arī drukātā formātā kādā no pagastu pārvaldēm, bibliotēkās vai klientu apkalpošanas centros.

Šobrīd norit darbs pie Preiļu novada izglītības ekosistēmas attīstības stratēģijas 2024.-2030. gadam izstrādes. Tā ietvaros tiek veikts izglītības pakalpojumu izvērtējums. Preiļu novada pašvaldība aicina 4.-12. klašu skolēnus, vecākus, kuru bērni mācās Preiļu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārizglītojošās skolās, vispārējās izglītības pedagogus, atbalsta speciālistus un izglītības iestāžu administrāciju līdz 11. februārim aizpildīt aptaujas anketas par izglītības pakalpojumiem Preiļu novadā. Aptaujas anketas tiek izplatītas ar Latvijas elektroniskās skolvadības sistēmas E-klase palīdzību.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītāju Andreju Zagorski – tālrunis - 29297976; e-pasta adrese - andrejs.zagorskis@preili.lv vai Stratēģijas izstrādes projekta vadītāju Ievu Šternu  - tālrunis 29142642; e-pasta adrese ieva.sterna@dynamicuniversity.eu.

Izmaiņas Ministru kabineta noteikumos par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos nosaka no 2024. gada 1. janvāra visiem iekšējo ūdeņu zvejniekiem obligātu nozvejas datu reģistrēšanu valsts informācijas sistēmā “Latvijas Zivsaimniecības integrētā kontroles un informācijas sistēma”. Šāda prasība ieviesta, lai zvejniekiem un kontroles iestādēm tiktu samazināts papīra zvejas žurnālu aprites slogs, bet pašvaldībām un valsts iestādēm būtu vieglāk uzraudzīt nozvejas limitu izmantošanu attiecīgos ūdeņos. Zemkopības ministrija sadarbībā ar SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” šī  gada sākumā organizē mācības iekšējo ūdeņu zvejniekiem par nozvejas datu ievadīšanu sistēmā Iekšējo ūdeņu zvejas žurnālā, lai palīdzētu zvejniekiem apgūt nepieciešamās prasmes darbam ar sistēmu un nodrošinātu sekmīgāku jaunās prasības ieviešanu praksē.

Mācību seminārs Preiļu novada pašvaldības iekšējo ūdeņu zvejniekiem notiks 8. februārī pulksten 17.30 Preiļu novada pašvaldības aktu zālē, 219. kabinetā, 2. stāvā, Raiņa bulvārī 28, Preiļos. 

Turpinām ziņas

30. janvāra Preiļu novada domes kārtējā sēdē deputāti lēma no 1. aprīļa reorganizēt Preiļu novada Labklājības pārvaldes sociālās aprūpes centru “Preiļi”, deleģējot SIA “Preiļu slimnīca” no pašvaldības autonomās funkcijas izrietošu pārvaldes uzdevumu – nodrošināt ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanu personām ar trešo un ceturto aprūpes līmeni, kuras šādu pakalpojumu saņem kādā no Labklājības pārvaldes Sociālā aprūpes centra struktūrvienībām, primāri to nodrošinot centra “ Preiļi” pakalpojuma saņēmējiem.

Preiļu novada Labklājības pārvaldes pakļautībā šobrīd darbojas četri sociālās aprūpes centri: “Preiļi”, “Rušona”, “Aglona” un “Vārkava”. Izvērtējot četros sociālās aprūpes centros sniedzamo pakalpojumu apjomu, konstatēts, ka tas būtiski neatšķiras. Centra “Preiļi” klientiem ir iespēja saņemt pilnvērtīgāku medicīnisko pakalpojumu, ņemot vērā tā atrašanās vietu SIA “Preiļu slimnīca” telpās. Tie klienti, kuriem nav nepieciešama pastāvīga medicīniskā aprūpe, tiks pārvietoti uz citiem aprūpes centriem novadā. Reorganizācijas rezultātā ilgstoša sociālās aprūpes pakalpojuma sniegšanas vieta Preiļos tiks slēgta, ļaujot ietaupīt ēkas uzturēšanas izmaksas, finansējumu telpu remontam un pārbūvei, telpu nomas maksu, komunālo pakalpojumu maksu.

Reorganizācija daļēji ļaus apvienot personāla resursus un sekmēt profesionālu speciālistu piesaisti pakalpojumu sniegšanā, radīs iespēju efektīvāk nodrošināt ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Reorganizācijas mērķis ir ietaupīt arī administratīvos izdevumus. Tā neparedz samazināt sniegto pakalpojumu apjomu un kvalitāti. 

Latvija, kā Eiropas Savienības dalībvalsts, ratificējusi ANO konvenciju “Par konvenciju par personām ar invaliditāti tiesībām” un uzņēmusies atbildību rūpēties par fiziskās un informācijas vides pieejamību personām ar invaliditāti. Preiļu novada pašvaldība Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai ir iesniegusi projektu “Atbalsta pasākumu cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšana Preiļu novadā”. Investīciju projekta mērķis ir nodrošināt atbalstu mājokļu pielāgošanai trīs Preiļu novadā dzīvojošām personām ar invaliditāti, kurām ir kustību traucējumi, tādējādi sekmējot viņu dzīves kvalitātes uzlabošanu, cilvēktiesību ievērošanu, uzlabojot nodarbinātības iespējas un pieejamību pakalpojumiem.

Un vēl

1.februārī Preiļus apmeklēja konkursa “Latvijas Būvniecības gada balva 2023” žūrijas komisija. Konkursā ik gadu tiek vērtēti vairāk kā 100 objekti visā Latvijā, aptverot arhitektūras, restaurācijas, teritorijas labiekārtojuma un inženierbūvju projektus. Preiļu novada pašvaldība piedalās konkursā, izvirzot vērtēšanai Preiļu bērnudārza “Pasaciņa” rekonstruēto rotaļu laukumu, Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas pārbūves projektu un Preiļu pils fasādes atjaunošanas darbus. Konkursu organizē biedrība “Building Design and construction council”.

Atstājiet komentāru