2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 6.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 6.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krustpils pagastā par godu vēsturiskiem notikumiem dižkoks pārdēvēts par Trešā bruņotā vilciena ozolu. Lai godinātu vēsturiskus notikumus, novadpētniece Sarmīte Ozoliņa rosinājusi pārdēvēt Krustpils pagastā Urķērnieku māju tuvumā augošo parasto ozolu. Līdz ar vēsturnieka Jāņa Tomaševska skaidrojumu ozolam ar 4,24 metru lielu apkārtmēru ir dots vārds Trešā bruņotā vilciena ozols. Trešais bruņotais vilciens tika uzbūvēts 1919.gada oktobrī Zīlānu stacijas depo darbnīcā. Vilciens sastāvēja no bruņulokomotīves, trim ar pretložu bruņām klātiem vagoniem, uz tā bija izvietots 77 milimetru lielgabals, 105 milimetru haubice, seši vai septiņi ložmetēji. Vilcienam bija nozīmīga loma Rēzeknes atbrīvošanā, jo tas cīnījās pret diviem Sarkanās armijas bruņu vilcieniem. Savukārt Bermontiādes laikā tas piedalījās uzbrukumā Olaines aizsardzības līnijā. 

Jau ziņots, ka Jēkabpils novadā ir reģistrēti 534 dižkoki. Patlaban visvairāk ir apzināti parastie ozoli - 208, parastā priede - 104 un parastā liepa - 49.

No amata atkāpjoties abiem bijušās mēres Evas Kārkliņas vietniekiem, izjukusi līdzšinējā Talsu novada domes koalīcija. Pēc tam, kad 11 deputāti nobalsoja par Kārliņas atbrīvošanu no amata, domes priekšsēdētājas vietnieks tautsaimniecības jautājumos Lauris Pīlēģis un vietnieks administratīvajos jautājumos Aldis Pinkens paziņoja par atkāpšanos no amata, dodot iespēju iesnieguma autoriem par Kārkliņas atkāpšanos no amata, veidot savu komandu un turpmāk vadīt domi. 

Vakar 100 gadu slieksni sasniegusi liepājniece Tamāra Vernovska, kura apaļo jubileju radu pulkā atzīmēja jau sestdien. Vernovska visu mūžu pavadījusi Liepājā, kur dzīvojusi septiņās dažādās vietās, mācījusies trīs skolās, jau bērnībā brīvi runājusi trīs valodās, divas reizes kara laikā nokļuvusi cietumā abās frontes pusēs. Pēckara gados lielāko mūža daļu nostrādājusi par laboranti "Dzirnavās". Pēdējos mūža gadus strādājusi Grobiņā, Starpkolhozu savienībā. Kā atzīst jubilāre, noderīgākā mācība dzīvē bijusi Liepājas meiteņu mājturības skolā, kur apgūtas visas sievietei un sievai dzīvē nepieciešamās prasmes, tajā skaitā rokdarbi, bērnu kopšana un ēst gatavošana, kas viņai īpaši patīkot. Vernovskai ir divi bērni, četri mazbērni un septiņi mazmazbērni. Viens no mazbērniem, pazīstamais futbolists Māris Verpakovskis par vecmāmiņu teic, ka omas pašas dzīve bijusi tikpat sprogaina kā viņas melnie mati, kurus viņa mantojusi no Sibīrijas senčiem.

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 18 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 14 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī piecām mežacūkām Jēkabpils novadā, tajā skaitā četrām mežacūkām Viesītes pagastā un vienai mežacūkai Sēlpils pagastā.
Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts divām mežacūkām Aizkraukles novada Staburaga pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts 103 mežacūkām 18 novadu 37 pagastos.

Madonas novada Mētrienas pagastā uz lauka starp Palejām un Ķimstniekiem vakar novērota dzērve. Portālā "Dabasdati.lv" šo novērojumu reģistrējusi Ausma Piroga. Novērojumam pievienota arī fotogrāfija, kurā redzama viena dzērve. Netālu no novērojuma vietas atrodas Ozolsalas purvs. Savukārt pagājušajā sestdienā Kurzemē, netālu no Liepājas ezera, Edgars Smislovs novērojis 2 tūkstoši 700 sējas zosis, liecina ieraksts vietnē "Dabasdati.lv". Šie ir ļoti agri novērojumi, jo tradicionāli Latvijā gājputni sāk atgriezties marta beigās, aprīļa sākumā.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina, par paaugstinātu ūdenslīmeni Lielupē. Dienestā skaidro, ka Lielupes augštecē uzlūzt un iet ledus. Lielupē paaugstināsies ūdenslīmenis, applūdīs plašākas teritorijas. Glābšanas dienests aicina iedzīvotājus, pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, būt piesardzīgiem. Brīdinājums par iespējamiem plūdu draudiem Lielupē ir spēkā līdz trešdienas, 7.februāra, pulksten diviem dienā.

Atstājiet komentāru