2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 5.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 5.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai veicinātu kultūras, tūrisma un kopienu pasākumu apmeklētību, elektroniski izveidots Sēlijas pasākumu kalendārs. Vienlaikus šī ir iespēja pasākumu rīkotājiem saskaņot datumus ar cerību, ka Sēlijas sabiedrībai nozīmīgi notikumi nepārklāsies. Kalendāru brīvprātīgi apņēmusies veidot biedrības “Augšzemnieki” aktīviste, Dvietes kopienas pārstāve Gunta Kivliša. Kalendāra galvenais mērķis ir uzzināt, kādi pasākumi Sēlijā jau ieplānoti, lai citu pasākumu rīkotāji var rēķināties ar kaimiņos notiekošo. Jo agrāk ir zināms pasākuma datums, jo laicīgāk būtu vērts to publicēt kalendārā. Šobrīd kalendārā jau ievietoti vairāk nekā 70 pasākumi. Drīzumā kalendāru paredzēts ievietot arī Sēlijas kopienu un tūrisma portālā selija.com.

24. februārī pulksten 13 Jaunjelgavas kultūras centrā notiks atbalsta pasākums Ukrainai “Par brīvu Ukrainu, mēs brīvā Latvijā”, kurā kopā ar biedrību “SOS palīdzība Ukrainas armijai” vāks ziedojumus taktiskajiem žņaugiem, kas spēj glābt karavīru dzīvības. Tas uzlikts pirmajās minūtēs pēc ievainojuma gūšanas, aptur asiņošanu un rezultātā izglābj dzīvību. Pasākumā piedalīsies Jaunjelgavas apvienības apvienotais kopkoris, muzikālā apvienība “Tikai tā”, vokālā grupa “Fridrihštate”. Īpašie muzikālie viesi būs Jānis un Monta Čubari. Tāpat pasākumā piedalīsies Zemessardzes 55. kājnieku bataljona zemessargi. Pasākuma dienā Jaunjelgavas tūrisma informācijas punktā notiks radošās nodarbības, kurās varēs izgatavot piespraudes un citus aksesuārus ar Ukrainas simboliku. Pasākuma apmeklētāji aicināti atnest atbalsta kasti Ukrainā karojošajiem. Biedrība “SOS palīdzība Ukrainas armijai” tās nogādās Ukrainā. Kastē var likt zeķes, cimdus, saldumus, riekstus — visu, kas emocionāli vai fiziski sasildīs un iepriecinās.

Lai īstenotu neformālās izglītības pasākumus, tajā skaitā latviešu valodas apguvi, bērniem un jauniešiem no Ukrainas, varētu piešķirt 780 tūkstoši eiro, liecina rīkojuma projekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija nodevusi saskaņošanai. Plānots, ka atbalsta programmas saturu veidos dažādi neformālās izglītības pasākumi, ietverot daudzveidīgas aktivitātes, piemēram, ukraiņu valodas, tradīciju un kultūras vērtību saglabāšanai un praktizēšanai, latviešu valodas prasmju apgūšanai un nostiprināšanai, Latvijas dabas un kultūrtelpas iepazīšanai. Atbalsts plānots ap 2 tūkstoši 600 dalībniekiem. Ņemot vērā katrā pašvaldībā dzīvojošo Ukrainas bērnu un jauniešu skaitu, finanšu aprēķins veidots tā, lai iesaistītu aptuveni vienu trešdaļu no viņiem. Ja pašvaldībā ir neliels Ukrainas bēgļu bērnu skaits, tiks pieļauta blakus esošo pašvaldību sadarbība, lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu. Deviņās pašvaldībās - Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Krāslavas, Līvānu, Madonas, Preiļu, Varakļānu, Ventspils novadu - reģistrēto Ukrainas bērnu skaits nepārsniedz 20 bērnus, tāpēc finansējums tiks aprēķināts visiem bērniem.

Turpinām ziņas

19. martā pirmizrādi piedzīvos režisoru Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas dokumentālā filma “Patrīcija”. Filma vēsta par visu laiku labāko Latvijas slēpotāju, aizkrauklieti  Patrīciju Eiduku un viņas ģimeni – tēvu, kurš no mazotnes gatavoja meitu olimpiskajām spēlēm, brāļiem, kuri kļuva par viņas spēcīgo atbalstu–, par dzīves pārbaudījumiem, sporta aizkulisēm un jaunas sievietes gribasspēku. Filma  “Patrīcija” nominēta Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” kategorijā “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”, kā arī kategorijā “Labākais montāžas režisors”.

Biedrība "Atvērtās krātuves" izdevusi latgaliešu dzejnieces Ingridas Tāraudas bilingvālu dzejoļu krājumu "Drupanenis". Krājums ir arī Latgalei veltīts suvenīrizdevums, ko veido spirālveida iesējumā apvienotas 48 pastkartes, kurām vienā pusē ir dzejolis latgaliski un neliela dekoratīva ilustrācija, savukārt otrā pusē - dzejoļa tulkojums latviski, zīmēta Latgales karte ar nozīmīgākajām reģiona pilsētām, vietu pastmarkai un līnijām tekstam. "Drupanenis" sarakstīti haiku formā. Autore, izmantojot šo lakonisko dzejas formu, runā par cilvēcisko attiecību un savas patības meklējumiem. Tārauda patlaban dzīvojot Īrijā, uzturējusi piesaisti latgaliskajai kultūrtelpai un rūpējusies par latviešu un latgaliešu rakstu valodas un kultūras tradīciju saglabāšanu arī diasporā. Tārauda šobrīd vada pašas izveidoto Diasporas latviešu valodas un kultūras pamatskolu "Kāpnītes".

Un vēl

Līdz 1. martam nevalstiskās organizācijas aicinātas iesniegt pieteikumu Aizkraukles novada pašvaldības rīkotajam NVO projektu konkursam. Katra NVO var iesniegt vienu projektu gadā, saņemot finansiālu atbalstu līdz 800 eiro. Kopējais konkursā pieejamais līdzfinansējums 2024. gadā ir 14 tūkstoši 500 eiro. Projektu konkurss tiek izsludināts divreiz kalendārajā gadā. Šī gada pirmajā projektu konkursā NVO aicinātas iesniegt projektus, kuri paredz sabiedriski nozīmīgu pasākumu organizēšanu, piedāvā brīvā laika pavadīšanas dažādošanas un kvalitātes uzlabošanas iespējas, īsteno neformālas izglītības programmas dažādām iedzīvotāju sociālajām grupām. Plašāka informācija par projektu iesniegšanas kārtību un finansējuma piešķiršanas nosacījumiem pieejama pašvaldības mājaslapā aizkraukle.lv.

Atstājiet komentāru