2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 9.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 9.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 17.00

Pļaviņās situācija ir mierīga un ūdens līmenis ir krities par aptuveni metru. Ūdens līmenis visaugstākais bija pagājušās nedēļas piektdienā, taču arī tad līdz kritiskajai robežai vēl bijuši aptuveni 10 metri. Tiek prognozēts, ka vižņi turpinās nākt un krāties, bet prognozēt situācijas turpmāko attīstību esot ļoti sarežģīti. Vakar Pļaviņās pulcējas civilās aizsardzības komisija. Iedzīvotājus pašvaldība sākusi apziņot jau pagājušajā nedēļā par to, ka jāgatavojas iespējamai plūdu situācijai un izsniegta informācija, kas jādara. Pašvaldība ir gatava palīdzēt iedzīvotājiem, ja tas būs nepieciešams, pauda pašvaldības pārstāve. Situācija tiekot nepārtraukti monitorēta sadarbībā ar Ugunsdzēsības un glābšanas un citiem dienestiem.

Uz Ventas rumbu pavērstā tiešsaistes kamera ne vienam vien vakar izraisīja izbrīnu, kur tad palicis Eiropā platākais ūdenskritums? Un patiesi, augstā ūdenslīmeņa un ledus vižņu sablīvējuma dēļ rumbu ir pārklājis ūdens. Parasti ūdenskrituma augstums ir 1,60 līdz 2,2 metri. Nereti pavasara palos ūdens līmenis ir sacenties ar rumbas augstumu, tomēr pilnīgi to paslēpt neizdodas bieži. Vecākie kuldīdznieki atceras, ka 1968. gadā ledus sablīvējumi bijuši tik lieli, ka tie aizpildījuši teju visas tilta velves. Tad arī no rumbas vairs nebijis ne miņas. Pie šādiem laikapstākļiem, kā patlaban, esot likumsakarīgi, ka Ventas rumbu ir pārklājis ūdens. Sals gluži vai par pasaku ledus pili ir pārvērtis arī netālu no rumbas esošo Alekšupītes ūdenskritumu, kas ir Latvijā augstākais. Jāteic, ka šādi skati parasti ir redzami neilgu laiku – vai nu ūdens atrod ceļu, kur izlauzties, vai arī atkāpjas sals.

Brīvdienās uz AS "Daugavpils siltumtīkli" pirmo siltumcentrāli, kas atrodas 18.novembra ielā, izsaukti ugunsdzēsēji un neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo no attāluma izskatījies, ka varētu būt noticis ugunsgrēks. Dienestus izsauca iedzīvotāji, kuri bija nobažījusies par to, ka no lielā 1.siltumcentrāles skursteņa plūst neierasti dūmi, kas sarkanā signālapgaismojuma gaismā salnajā dūmakā dažiem pilsētniekiem izskatījās nelāgi un radīja bažas par iespējamu negadījumu. Tomēr, lai arī dūmi šeit sen nebija redzēti, tie neliecināja ne par ko sliktu, skaidro pašvaldībā. Lielu salu dēļ praktiski visas pašvaldības uzņēmuma "Daugavpils siltumtīkli" siltumražošanas jaudas tiek izmantotas, un arī siltumcentrāles divu katlu vietā šobrīd strādā trīs. Dūmi no šī trešā katla arī nāk ārā pa lielo dūmeni, kas arī radīja satraukumu iedzīvotājos par iespējamu ugunsgrēku.

Turpinām ziņas

Aizkraukles pagastā zemnieku saimniecība “Dārznieki” svinīgi atklāja jaunuzcelto robotizētās slaukšanas fermu un sumināja Bērtulsonu ģimeni ar saimniecības 30 darba gadiem nozarē. Uz atklāšanu ieradās gan sadarbības partneri, gan kolēģi — piena ražotāji no Aizkraukles novada. Lielā ferma izmaksājusi ap 1,3 miljoniem eiro. Eiropas Savienības lauksaimniecības fonda finansējums lauku attīstībai ir 440 tūkstoši eiro un ap 900 tūkstoši eiro ir saimniecības ieguldījums. Šāds vērienīgs projekts uzlabos gan govju ikdienas apstākļus — viņas uzturēsies plašākās telpās, gan veterināros apstākļus. Jaunajā fermā vieta ir 189 govīm. Te ierīkoti divi slaukšanas roboti un viens dienā var izslaukt līdz 65 govīm.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 34 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 15 mežacūkām. Tajā skaitā saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta 20 mežacūkām Cēsu novada Mārsnēnu pagastā. Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts trim mežacūkām Madonas novadā, tajā skaitā divām mežacūkām Bērzaunes pagastā un vienai mežacūkai Aronas pagastā un vienai mežacūkai Jēkabpils novada Vīpes pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts 49 mežacūkām 11 novadu 12 pagastos.

Un vēl

Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī sekmīgi pabeidzis tūkstoš 460 kvadrātmetrus plašā vides izglītības centra "Botania" iekārtošanu un apmeklētājiem tas durvis vērs jau 1.februārī. Savukārt 10.janvārī paredzēta centra svinīgā atklāšana. Tā būs iespēja iepazīt savdabīgās arhitektūras ēkas divos stāvos izvietotās ekspozīcijas, interaktīvos stendus, virtuālās realitātes iekārtas un mācību klases, kurās iepazīt augu daudzveidību, to uzbūvi, kā arī vietu ekosistēmās. Līdz pirmo apmeklētāju uzņemšanai 1.februārī tiks intensīvi strādāts, lai izglītotu personālu un sagatavotu mācību nodarbību piedāvājumu skolotājiem un skolēnu grupām.

Atstājiet komentāru