2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 8.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 8.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Madonas novada un Varakļānu novada pašvaldību vadītāji ir gatavi novadu apvienošanai un dažas funkcijas jau patlaban īsteno kopīgi. Komentējot saskaņošanai nodoto likumprojektu par Varakļānu un Madonas novada apvienošanu, Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs aģentūrai LETA atzina - ja uzskata, ka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums nebija pilnībā īstenots, tad šis likumprojekts ir likumīgs veids, kā pabeigt administratīvi teritoriālo reformu. Justs prognozē, ka Varakļānu novada iedzīvotāji abu novadu apvienošanu sapratīs un pieņems, piebilstot, ka patlaban viņi gana labi dzīvojot arī atsevišķi savā novadā. Justs arī atgādina, ka 2021.gada rudenī lielākais vairums iedzīvotāju aptaujā norādīja, ka viņi atbalsta apvienošanos ar Madonas novadu. Likumprojekts nodots saskaņošanai, un šis process paredzēts līdz 18.janvārim.

Lai veicinātu jauniešu radošumu, sadarbības un plānošanas prasmes, kā arī iesaisti mūsdienu ilgtspējas izaicinājumu risināšanā, jau piekto gadu notiks biznesa plānošanas konkurss «Biznesa skices». Vēl līdz 22. janvārim skolēnu un studentu komandas no visas Latvijas aicinātas pieteikties konkursam, ko organizē «Swedbank» sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centru. Pērn no Zemgales konkursā «Biznesa skices» piedalījās 45 komandas. Konkursā “Biznesa skices” var pieteikties pamatskolu, vidusskolu skolēni un profesionālo vidējo izglītības iestāžu audzēkņi, kā arī augstskolu komandas. Konkurss “Biznesa skices” norisinās no 3. janvāra līdz 27. martam, kad tiks paziņoti uzvarētāji. Katrā vecuma grupā 1. vietas ieguvēji saņems tūkstoš 500 eiro, 2. vietas ieguvēji – 1000 eiro, bet komandas, kas iegūs 3. vietu, – 500 eiro pēc nodokļu nomaksas.  

Aizkraukles novada Interešu izglītības centra telpās notika rotājumu veidošanas radošā meistarklase “Ilgtspējīgie Ziemassvētki” zīmola “Design de DIURA” radītājas Līgas Diuras vadībā. Īstenojot Eiropas Solidaritātes projektu “Ko sēsi, to pļausi!”, viena no būtiskākajām tēmām, par ko tiek runāts, ir ilgtspējība. Iepriekšējos gados Aizkraukles novada Interešu izglītības centra rīkoto aktivitāšu piedāvājumā jaunieši bieži vien labprāt izvēlējās apmeklēt radošās meistarklases, no visdažādākajiem materiāliem veidot apsveikuma kartītes, svētku dekorus, taureņu pušķus un daudz dažādu citu lietu. Rakstot projekta pieteikumu, darba grupa diskutēja ne tikai par novada jauniešu un sabiedrības ikdienas paradumiem un to maiņu, bet arī svētku svinēšanas tradīcijām, tādējādi nonākot pie idejas par ilgtspējīgu Ziemassvētku aktualizēšanu, piedāvājot mezglošanas meistarklasi, no dabai draudzīgiem materiāliem pašiem izveidojot savus svētku dekorus. Radošā darbnīca pulcēja  20 dažādu paaudžu pārstāvjus. 

Turpinām ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests veicis izmaiņas Āfrikas cūku mēra otrās riska zonas sadalījumā Latvijā. Veiktās izmaiņas paredz, ka otrā riska zona papildināta ar Gulbenes, Jēkabpils, Rēzeknes, Varakļānu un Līvānu novadiem. Otrajā zonā iekļauta arī Madonas novada Barkavas, Bērzaunes, Ērgļu, Indrānu, Jumurdas, Kalsnavas, Lazdonas, Ļaudonas, Mārcienas, Mētrienas, Praulienas, Ošupes, Sausnējas un Vestienas pagasti, kā arī Liezēres pagasta daļu uz rietumiem no autoceļa P30, Aronas pagasta daļa uz rietumiem no autoceļa P30 un pilsētas - Lubāna un Madona.

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs Āfrikas cūku mēra riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar mēri slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī buferzona atrodas blakus Āfrikas cūku mēra skartajām teritorijām. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest. Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar Āfrikas cūku mēri slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest. Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar mēri slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus. Plašāka informācija, kā arī visu riska zonu karte atrodama Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapā.

Termometra stabiņam noslīdot zemāk par -20 grādiem, Pārtikas un veterinārais dienests aicina dzīvnieku īpašniekus būt vērīgiem un atbildīgiem, rūpējoties par saviem dzīvniekiem. Ja sunim vai kaķim lielākā spelgonī var ļaut nakšņot iekštelpās, tad lielos dzīvniekus istabā neievedīsi. Aglonas briežu dārzā divos aplokos aptuveni 8 hektāru platībā ganās vairāk nekā 30 dambrieži, Dāvida brieži un staltbrieži. Saimniece Inese Reine stāsta, ka aukstums šiem dzīvniekiem īpaši netraucē. To Ka dzīvnieki pielāgājušies aukstumam norāda arī mini zoodārzā "JuRita" saimnieks Juris Šadurskis Augšdaugavas novada Naujenes pagastā.  Kazas esot nedaudz jutīgākas, tāpēc tās jau -10 grādos tiek pārvietotas zem jumta, lai pasargātu no vēja un nokrišņiem. Tikmēr pārējie zoodārza "JuRita" iemītnieki aukstuma nebaidās. Galvenais nosacījums – dzīvniekiem jābūt labi paēdušiem un guļvietai jābūt sausumā.

Un vēl

Preiļu novada Bāriņtiesa no trešdienas, 10.janvāra atradīsies citās telpās - Kooperatīva ielā 6, Preiļos, 3. stāvā, ieeja no Lauku ielas puses, līdz ar to klientu apkalpošana līdzšinējā adresē Aglonas ielā 1A vairs nenotiks. Tāpat arī, saistībā ar telpu maiņu, šodien un rīt Preiļu novada Bāriņtiesa apmeklētājiem ir slēgta. Steidzamos gadījumos lūdz zvanīt – 653 22106. Tāpat arī Preiļu novada mājaslapā pieejama plašāka informācija, kur vērsties, ja nepieciešama bāriņtiesas palīdzība.


Atstājiet komentāru