2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 5.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 5.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavojusi likumprojektu par Varakļānu un Madonas novada apvienošanu. Likumprojekts nodots saskaņošanai, un šis process paredzēts līdz 18.janvārim. Kā norādīts likumprojekta anotācijā, Varakļānu novads tā esošajā administratīvajā teritorijā neatbilst administratīvi teritoriālās reformas mērķim un kritērijiem par novadu izveidošanu. Varakļānu novadā nav attīstības centra, kā arī iedzīvotāju skaita ziņā tas ir vismazākais novads. Pēc Fizisko personu reģistra datiem 2023.gada 1.janvārī šajā novadā dzīvoja 3 tūkstoši 138 iedzīvotāji. Likumprojekta anotācijā ir atsauce arī uz Varakļānu novada pašvaldības organizēto publisko apspriešanu. Aptaujas rezultāti uzrāda, ka aptuveni 74% Varakļānu novada iedzīvotāju pauduši vēlmi saglabāt Varakļānu novadu, savukārt ja tas nav iespējams, tad aptuveni 94% atbalsta sadarbības turpināšanai ar Madonu kā administratīvo centru, bet reformas gaitā, apvienošanās nepieciešamības gadījumā, atbalsta Varakļānu iekļaušanu Madonas novadā. 

Garkalnes iedzīvotāji pārpludinājuši vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministres Ingas Bērziņas e-pastu ar aicinājumiem atcelt Ropažu novada domes lēmumu par Garkalnes pagasta sadalīšanu un tā vietā ļaut visai Garkalnei pievienoties Ādažiem. Vakar ministre devās uz šo Pierīgas novadu, lai klātienē tiktos ar pašvaldības pārstāvjiem un Garkalnes aktīvistiem. Viņa gan nesola iejaukties Ropažu domes lēmumos. Ministres ieskatā, Ropažu pašvaldības lēmums par Garkalnes pagasta sadalīšanu bijis likumīgs, tādēļ viņa neplāno to atcelt.

Augšdaugavas novada vecākais iedzīvotājs sasniedzis 110 gadu vecumu, bet pavisam simt gadu vecumu novadā pārsnieguši astoņi iedzīvotāji. Augšdaugavas novadā uz šī gada 1.janvāri pēc Iedzīvotāju reģistra datiem dzīvesvietu deklarējušas 26 tūkstoši 814 personas, kas ir par 746 iedzīvotājiem mazāk nekā gadu iepriekš. 2023.gadā novadā dzimuši 97 bērni, bet miruši 525 novada iedzīvotāji. Augšdaugavas novada dzimtsarakstu nodaļā 2023.gadā reģistrētas 195 laulības. 

Turpinām ziņas

Augšdaugavas novadā apvienotas vairākas iestādes un izveidota pašvaldības policija, liecina pašvaldības nolikuma grozījumu publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".  Ar nolikuma grozījumiem novadā tiek izveidota pašvaldības policija. Savukārt Augšdaugavas novada Kultūras pārvaldei tiek pievienota Ilūkstes pilsētas centrālā bibliotēka un pašvaldības iestāde "Taka" un tai tiek mainīts nosaukums uz "Augšdaugavas novada Kultūras un tūrisma pārvalde". Bet Višķu sociālās aprūpes centrs un Sociālā atbalsta un aprūpes centrs "Avots" tiek pievienotas Augšdaugavas novada Sociālajam dienestam.

No piektdienas, 12.janvāra, līdz līdz svētdienai, 14.janvārim, jau 15.reizi Daugavpilī norisināsies Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls "Sudraba zvani", kura laikā notiks gan dažādi koncerti, gan arī galvenā aktivitāte - konkurss un sacensība par Grand Prix balvas iegūšanu. Festivāla atklāšana notiks 12.janvārī Svētā Pētera Romas katoļu baznīcā. Svētbrīža laikā, kā jau ierasts, notiks aizlūgšana un tiks iedegta festivāla gaisma, kas turpmākās dienas līdz pat festivāla noslēgumam dalībniekus un apmeklētājus sagaidīs Vienības nama koncertzālē. Turpinājumā Vienības nama koncertzālē notiks festivāla atklāšanas koncerts. Sestdiena, 13.janvāris, festivālā būs konkursa diena, kad Vienības nama koncertzālē kori un ansambļi sacentīsies dažādās kategorijās. Savukārt konkursa fināls un "Grand Prix" balvas izcīņa notiks svētdien, 14.janvārī.

Un vēl

Jelgavas novada Vilces pagastā konstatēti vilku uzbrukumi mājdzīvniekiem. Informācija par vilku uzbrukumiem Vilces pagastā saņemta 2.janvārī. Vairākās viensētās saplosīti suņi. Šobrīd ir informācija par četriem gadījumiem. Par vilku klātbūtni liecina sniegā atstātās pēdas. Par minēto faktu informēts Valsts meža dienests, kas izvērtēs gadījumus, lai rastu risinājumu un nepieļautu turpmākus uzbrukumus. Vilks Latvijā ir medījama suga, taču to drīkst medīt stingri noteiktos apjomos un šīs sezonas limits jau ir izsmelts. Pašvaldība, atsaucoties uz sarunu ar Vilces puses medniekiem, pauž viedokli, ka vienīgais risinājums, lai vilku uzbrukumu gadījumi suņiem un citiem dzīvniekiem neatkārtotos, esot - palielināt pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu.

Atstājiet komentāru