2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 4.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 4.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pagājušā gada pēdējā sēdē Preiļu novada dome par Saunas pagasta pārvaldes vadītāju uz noteiktu laiku apstiprināja Sanitu Anspoku.  Viņas līdzšinējā pieredze ir bijusi saistīta ar Informācijas tehnoloģiju jomu, pedagoģiju un projektu koordinēšanu. Pēdējo gadu laikā nodarbojas ar augkopību savā bioloģiskajā saimniecībā. Sanita Anspoka ir arī Saunas pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes locekle un aktīvi iesaistās Saunas pagasta padomes aktivitātēs un pasākumos. Savus amata pienākumus Sanita Anspoka sāka pildīt no šī gada.

Pagājušā gada 19. decembrī Ministru kabineta sēdē viens no apspriežamajiem punktiem bija rīkojuma projekts “Par nekustamā īpašuma “Fjordi” Daudzeses pagastā, Aizkraukles novadā, atsavināšanu militārā poligona “Sēlija” izveidei”. Tajā teikts, ka Aizsardzības ministrija iegādāsies nekustamo īpašumu “Fjordi” – zemes vienību 29,1 ha platībā – Daudzeses pagastā atbilstoši noteiktajam atlīdzības apmēram 109 tūkstoši 559 eiro, tai skaitā tirgus vērtība ir 68 tūkstoši 713 eiro un atlīdzība par zaudējumiem - 40 tūkstoši 846 eiro.

Salaspils novada dome pieņēmusi lēmumu pārdēvēt Maskavas ielu par Ķesterciema ielu. Maskavas iela Salaspilī izveidota 1971.gadā, uz vēsturiskā privātmāju Ķesterciema robežas, būvējot daudzdzīvokļu namus Rīgas HES celtnieku izmitināšanai.Padomju okupācijas režīma laikā visā PSRS teritorijā, tajā skaitā Latvijā, ielu nosaukumi apdzīvotās vietās tika piešķirti atbilstoši tā laika ideoloģiskajām prasībām. Atsakoties no nosaukumiem, kas saistīti ar padomju okupācijas režīmu, kā arī "stiprinot un atbalstot Latvijas valsts nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā", Salaspils novada dome nolēmusi mainīt Maskavas ielas nosaukumu uz tādu nosaukumu, kas iekļaujas latviskā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību, kā arī atbilst latviešu valodas un Latvijas vēstures tradīcijām.

Turpinām ziņas

Lai atzīmētu Zvaigznes dienu un atgādinātu par Ogrē uzstādītās Betlēmes zvaigznes kultūrvēsturisko nozīmi, sestdien, 6.janvārī, jau otro gadu notiks īpašs svētku gājiens "Gudrie meklē Ķēniņu", kurš noslēgsies ar koncertu "Satiec Ķēniņu" Ogres Mūzikas un mākslas skolā. Svinīgais gājiens trīs austrumu gudro un poniju pavadībā tiks atklāts ar ievadvārdiem Ogres Sv. Meinarda Romas katoļu baznīcā, pēc kuriem gājiens virzīsies uz nākošo pieturvietu Ogres centra skvērā. Gājiens noslēgsies pie Betlēmes ainas iepretim novada domei. Katrā no trim stacijām skanēs dziesmas un stāsti par Zvaigznes dienas notikumiem, savukārt pie Bētlemes ainas varēs sasildīties, iedzerot karstu tēju vai kafiju, satikt īstas aitiņas un ganus, kā arī nofotografēties ar ponijiem. Savukārt Ogres Mūzikas un mākslas skolā notiks garīgās mūzikas koncerts "Satiec Ķēniņu".

Martā 12 Latvijas fizikas skolotāji dosies uz Šveici, lai piedalītos Eiropas Kodolpētniecības centra Baltijas valstu fizikas skolotāju programmā un papildinātu zināšanas. Centrs piedāvā unikālas izglītības programmas pedagogiem – īpaši fizikas skolotājiem sagatavotas lekcijas un prezentācijas, piemēram, par elektromagnētismu, daļiņu fiziku, kosmoloģijas elementiem. Tiek nodrošināta arī iespēja strādāt laboratorijās. Uz Šveici dosies arī skolotāja no Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas. Programmas dalībnieki saņems Eiropas Kodolpētniecības centra apliecību par programmas apguvi.

Un vēl

Latvijas Dabas fonds devis vārdus Ķemeru jūras ērgļu tiešraidē vērojamajiem putniem - par godu atrašanās vietai tiem izvēlēti ar purviem saistīti vārdi - Rasene un Akacis. Rasene ir purvos sastopams kukaiņēdājs augs, bet akacis ir dziļa ūdens bedre purvā, kas vēl nav pāraugusi. Jau ziņots, ka pagājušā gada beigās Dabas fonds putnu tiešraižu vērotājiem nodrošināja jaunu tiešraidi no jūras ērgļu ligzdas Ķemeru Nacionālajā parkā, kurā patlaban mājo divi pieauguši putni.

Atstājiet komentāru