2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2024.gada 3.janvārī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2024.gada 3.janvārī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Pēc svētkiem ik gadu nemainīgs paliek jautājums - kur likt un ko darīt ar Ziemassvētku eglītēm? SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” informē, ka līdz 18. janvārim Preiļu iedzīvotāji savas eglītes var novietot atkritumu šķirošanas punktos blakus sadzīves atkritumu konteineriem. To izvešana būs bez maksas. Savākto eglīšu utilizācijai tiks nodrošināti videi draudzīgi risinājumi, piemēram, pārstrāde šķeldā kā kurināmajam, siltumenerģijas ražošanai katlumājās. Eglītes netiks izmestas un apglabātas atkritumu poligonos kā sadzīves atkritumi. Atgādina, ka sadzīves atkritumu konteineros eglītes izmest ir aizliegts!

28. decembra Preiļu novada domes sēdē tika apstiprināti ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifi Vārkavas, Upmalas, Rožkalnu pagastu pārvaldes teritorijās, kas stāsies spēkā no 1.februāra. Ūdensapgādes tarifs, ja dzīvoklī, mājā vai citā būvē ir uzstādīts ūdens skaitītājs, noteikts 1,38 eiro bez PVN par kubikmetru, bet kanalizācijas tarifs, ja dzīvoklī, mājā vai citā būvē ir uzstādīts ūdens skaitītājs, noteikts 1,37 eiro bez PVN par kubikmetru.

Turpinām aktualitātes

Preiļu novada pašvaldība ziņo, ka 24. decembrī tika saņemta informācija par to, ka Aglonas pagastā Krāslavas un Kalna ielas krustojumā jūtama dīzeļdegvielas smaka. Preiļu novada pašvaldības speciālistiem ierodoties apsekot teritoriju, tika konstatēts, ka virzienā no Kalna ielas notekūdeņu grāvī noplūdusi dīzeļdegviela. Izcelsmes avots – sarūsējusi dīzeļdegvielas tvertne, kas agrāk tikusi izmantota privātmājas apsildei un nav bijusi iztukšota. Lai degviela no lietus ūdens noteces grāvja nenonāktu netālu esošajā ezerā, operatīvi tika pieņemts lēmums izrakt bedri, kur notecēt atlikušajai dīzeļdegvielai, kas pēc tam tika izsūknēta. Par notikušo informācija nodota arī Valsts vides dienestam, Valsts policijai un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.

Attiecīgie speciālisti ziņo, ka iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam un vides piesārņojums no dīzeļdegvielas ir operatīvi norobežots. Taču, lai novērstu līdzīgus vides piesārņojuma riskus, Preiļu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus, kuri iepriekš apsildīja mājas ar dīzeļdegvielu un kuru īpašumos ir ieraktas dīzeļdegvielas tvertnes, tās apsekot. Gadījumos, ja īpašumā konstatēta tvertne ar degvielu, lūgums sazināties ar pagastu pārvaldniekiem vai Preiļu novada pašvaldības izpilddirektoru. Preiļu novada pašvaldība informē, ka šādu videi bīstamu vielu utilizēšana ir katra iedzīvotāja pienākums un aicina būt atbildīgiem!
    
2024. gadā Preiļu novada pašvaldība ir ieplānojusi veikt Preiļupes, Preiļupes attekas Saltupes gultnes un krastu tīrīšanu no mehāniskā piesārņojuma un tauvas joslas teritorijas sakopšanu.  Darbus plānots veikt Saltupes posmā no Daugavpils ielas caurtekas līdz Rietumu ielas caurtekai un Preiļupes posmā no vecajām dzirnavām līdz Rietumu ielas caurtekai. Attīrāmo posmu kopgarums apmēram 1 kilometrs. Paredzēts veikt upē iekritušo koku, zaru un antropogēnā pielūžņojuma izvākšanu no gultnes, krastiem, upes tauvas joslas teritorijas sakopšanu, veicot kritisko koku un krūmu izzāģēšanu, to retināšanu, kas uzlabos ūdens ekoloģisko un vides ainavisko kvalitāti. Gultnes padziļināšanas darbi nav paredzēti.

Un vēl

28. decembra Preiļu novada domes sēdē tika lemts uzsākt Preiļu novada izglītības attīstības stratēģijas 2024.-2030. gadam izstrādi, izveidojot darba grupu šādā sastāvā: Andrejs Zagorskis, Jolanta Gžibovska, Ineta Anspoka, Iveta Piziča un Aigars Zīmelis. Stratēģijas izstrādes mērķis ir apzināt faktisko situāciju pašvaldībā izglītības iestāžu tīkla kontekstā, paredzot tā pilnveidi un turpmāko attīstības prioritāšu un virzienu definēšanu atbilstoši nacionālajā līmenī paredzētajiem atbalsta mehānismiem. Tādējādi tiks sniegts atbalsts Preiļu novada izglītības iestādēm, veidojot atbalstošu, radošu, dinamisku, konkurētspējīgu, uz izcilību vērstu izglītības telpu, kurā atbalstīta ikviena izaugsme visa mūža garumā.

Atstājiet komentāru