2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 2.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 2.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

1.janvārī darbu sāka apvienotā Madonas un Varakļānu novadu pašvaldības policija. Reorganizējot Madonas novada pašvaldības policiju, tiek izveidota Madonas un Varakļānu novada pašvaldību kopīga iestāde. No janvāra mainīts iestādes nosaukums uz "Madonas novada un Varakļānu novada pašvaldības policija", nosakot, ka kopīgas iestādes dibinātāji ir abu novadu pašvaldības. Kopīgā iestāde nodrošinās sabiedriskās kārtības un drošības funkcijas Madonas un Varakļānu novada teritorijās.

Madonas novada pašvaldība sagatavos un iesniegs projektu "Mīlestības gravas labiekārtošana Madonas pilsētā", izmantojot Kohēzijas politikas fonda vadības informācijas sistēmu 2021.-2027.gadam. Domes sēdē apstiprinātas projekta kopējās izmaksas 1 miljon 406 tūkstoši 987 eiro. Projektā plānots sakārtot ūdenstilpnes krastus, atjaunot esošos un veidot jaunus gājēju/veloceliņus, paplašināt vides objektu "Lazdu laipa" un līdzīgā veidā veidot atpūtas maršrutu pa koka laipu sistēmu, šķērsojot Madonas upīti ar vieglas konstrukcijas gājēju tiltiņiem līdz pat strūklakai. Plānots veidot jaunas atpūtas un skatu platformu vietas, kā arī izbūvēt viedo apgaismojuma sistēmu, video novērošanu un akustisko sistēmu strūklakas zonā,  āra lasītavu un vietu zaļajai klasei.

Pagājušajā gadā Latvijā likvidētas 28 izglītības iestādes, bet 24 - reorganizētas, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas informācija. 21 izglītības iestāde, lielākoties bērnudārzi, pievienota citai izglītības iestādei. Savukārt izglītības pakāpi mainījušas 18 izglītības iestādes. Tās galvenokārt pārveidotas no vidusskolām par pamatskolām. Visvairāk lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju vai slēgšanu pieņēmušas Madonas, Cēsu un Rēzeknes novada pašvaldības - katrā no pašvaldībām pieņemti pieci lēmumi. Četrus lēmumus pieņēmušas Daugavpils, Valmieras novada un Smiltenes novada pašvaldības, trīs - Preiļu novada un Ludzas novada pašvaldības. Pērn dibināta arī viena jauna izglītības iestāde - pirmsskolas izglītības iestāde "Liedags" Liepājas pašvaldībā.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada centrālā bibliotēka gada nogalē lasītājiem sagādājusi patīkamus pārsteigumus ‒ iespēju bez maksas izmantot bibliomātu, EBSCO eBooks datubāzi un klusuma kabīni. Aizkraukles bibliotēkā iegādāts krāsainais kopētājs un visās novada bibliotēkās no janvāra norēķināšanās par kopēšanas un citiem pakalpojumiem notiks pēc vienota cenrāža. Bibliomāts ir pašapkalpošanās iekārta bibliotēkā pasūtīto izdevumu saņemšanai un nodošanai 24 stundas diennaktī. Bibliotēkā reģistrētie lasītāji var saņemt nepieciešamās grāmatas viņiem ērtā laikā, tajā skaitā agri no rīta, vēlu vakarā vai brīvdienās. Izdevumu saņemšanu Aizkraukles bibliomātā var pieteikt, sazinoties ar Aizkraukles bibliotēku.

Talsu Galvenā bibliotēka aicina lasītājus, autorus, izdevējus un ikvienu interesentu līdz 24.janvārim nominēt daiļdarbus rakstnieka Aleksandra Pelēča prēmijai. Atzīmējot Pelēča dzimšanas dienu, aprīlī tiks piešķirta kārtējā Pelēča literārā prēmija kādai Talsu pusei veltītai grāmatai. Patlaban tiek apzināti šogad izdoti darbi, kas ir cieši saistīti ar Talsu novada kultūrvēsturisko dzīvi. Pēc iesniegšanas termiņa beigām, 25.janvārī, bibliotēkas darbinieki izvērtēs ieteikumu atbilstību nolikumam un izvirzīs Pelēča literārās prēmijas pretendentus. Balsojums par Lasītāju simpātiju balvas ieguvēju notiks no 1.februāra līdz 7.aprīlim, kad ikviens varēs nobalsot par sev tīkamāko grāmatu bibliotēkā vai tīmeklī. 

Un vēl

Svētupes krastos uzstādītas videonovērošanas sistēmas, lai uzraudzītu lašveidīgo zivju nārsta vietas. Videonovērošanas sistēmas Svētupes krastos uzstāda Limbažu novada pašvaldība, īstenojot Zivju fonda atbalstīto projektu "Zivju resursu aizsardzība Svētupē". Projekta kopējās izmaksas 6 tūkstoši 699 eiro. Uzstādītās videonovērošanas sistēmas uzraudzīs biedrība "Svētupes aizsardzības biedrība", kura organizē licencēto makšķerēšanu Svētupē, un Limbažu novada pašvaldības policija.

Atstājiet komentāru