2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 29.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 29.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Īsi pirms Ziemassvētkiem uz valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem uzstādītas pirmās ceļazīmes ar latviešu vēsturisko zemju nosaukumiem. Zīmes ar uzrakstu “Sēlija” uzstādītas piecās vietās. Ceļazīmes, kas norāda vēsturisko zemju robežas, izgatavotas uz brūna fona. Šādas zīmes jau iepriekš izmantotas tūrisma objektu un kultūrvēsturiski nozīmīgu vietu norādēs. Informatīvās zīmes uzstādītas ceļa labajā pusē braukšanas virzienā, vēstot par iebraukšanu kādā no vēsturiskajām zemēm. Pirmās Sēlijas robežzīmes uzstādītas pie tiltiem pār Daugavu, iebraucot Sēlijā no Latgales puses. Tās redzamas Krāslavā un Jēkabpilī,, kā arī uz Daugavpils apvedceļa Sventes pagastā. Uz Sēlijas un Zemgales robežas zīmes uzstādītas uz reģionālajiem autoceļiem Jaunjelgavā un Mazzalves pagasta Krastos.

Par pašvaldību darbu atbildīgā ministrija nākamā gada sākumā Saeimā iesniegs ieceri Varakļānu novadu līdz ar pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā pievienot Madonas novadam. Citu novadu robežas tuvākajā laikā ministrija neplāno pārzīmēt.  

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” informē par plānotajām izmaiņām sadzīves, lielgabarīta un bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksā Pļaviņu pilsētā, Aiviekstes, Klintaines un Vietalvas pagastā, kas stāsies spēkā no 2024. gada 1. janvāra. Dabas resursu nodokļa likums paredz, ka ik gadu tiek pakāpeniski palielināta dabas resursu nodokļa likme. Tās paaugstināšanās ietekmē maksu par sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā, kas no  1. janvāra sadzīves atkritumu poligonā “Dziļā vāda” noteikta 102,62 EUR/par tonnu bez PVN, šogad šī maksa ir -  94,37 eiro par tonnu, savukārt liela izmēra atkritumiem ‒ 152,12 eiro par tonnu bez PVN, šogad - 137,12 eiro par tonnu.  

Turpinām ziņas

24. decembrī tika saņemta informācija par to, ka Aglonas pagastā Krāslavas un Kalna ielas krustojumā jūtama dīzeļdegvielas smaka. Preiļu novada pašvaldības speciālistiem ierodoties apsekot teritoriju, tika konstatēts, ka virzienā no Kalna ielas notekūdeņu grāvī noplūdusi dīzeļdegviela. Izcelsmes avots – sarūsējusi dīzeļdegvielas tvertne, kas agrāk tikusi izmantota privātmājas apsildei un nav bijusi iztukšota. Lai degviela no lietus ūdens noteces grāvja nenonāktu netālu esošajā ezerā, operatīvi tika pieņemts lēmums izrakt bedri, kur notecēt atlikušajai dīzeļdegvielai, kas pēc tam tika izsūknēta. Par notikušo informācija nodota arī Valsts vides dienestam, Valsts policijai un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.

Atbildīgie speciālisti ziņo, ka iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam un vides piesārņojums no dīzeļdegvielas ir operatīvi norobežots. Taču, lai novērstu līdzīgus vides piesārņojuma riskus, aicina Preiļu novada iedzīvotājus, kuri iepriekš apsildīja mājas ar dīzeļdegvielu un kuru īpašumos ir ieraktas dīzeļdegvielas tvertnes, tās apsekot. Gadījumos, ja īpašumā konstatēta tvertne ar degvielu, aicinām sazināties ar pagastu pārvaldniekiem vai Preiļu novada pašvaldības izpilddirektoru. 

Ogres novada dome ir nolēmusi līdz 2024.gada 1.februārim pārveidot savulaik kā amatierteātri dibināto Ogres kolektīvu par pašvaldības iestādi. Ogres teātris esot sācis darbību jau 1928.gadā kā amatierteātris. Izvērtējot teātra sniegumu, pašvaldība 2020.gadā to nominēja par profesionālo teātri, nosakot jaunus uzdevumus un funkcijas tā profesionālajai darbībai. Līdz šim tas darbojies Ogres novada Kultūras centra padotībā, bet turpmāk kļūs par Ogres novada pašvaldības iestādi "Ogres teātris". 

Un vēl

Aizkraukles novada dome nolēma turpināt darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības aģentūras “Kokneses Sporta centrs” direktoru Dāvi Kalniņu, ieceļot viņu aģentūras direktora amatā uz pieciem gadiem ‒ no 2024. gada 1. janvāra līdz 2029. gada 31. decembrim. Dāvis Kalniņš aģentūru “Kokneses Sporta centrs” vada jau 10 gadu. Tā kā šī gada 30. decembrī beidzas viņa pilnvaru termiņš, saskaņā ar Publisko aģentūru likumu aģentūras direktora amatam tika izsludināts atklāts konkurss un ar novada domes lēmumu tika izveidota konkursa atlases un vērtēšanas komisija. Konkursā startēja arī Dāvis Kalniņš, kurš izrādījās spēcīgākais no pretendentiem.

Atstājiet komentāru