2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien Viesītē, muzejā "Paula Stradiņa skola", tiks prezentēts pētījums, kurā noskaidrots, kā Viesīte izauga par pilsētu. Šogad aprit 95 gadi kopš pilsētas tiesību piešķiršanas Viesītei. Zinātnisko pētījumu "Āžu miesta pilsētas tiesību piešķiršanas izpēte" veica kultūras un sociālā antropoloģe, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes lektore Māra Neikena. Vēsturiskā izpēte vizuāli papildināta ar arhīva dokumentiem un vēsturiskām Viesītes fotogrāfijām. Visi pētnieces sagatavotie materiāli tiks nodoti tālākai padziļinātai izpētei, savukārt ar pētījumu ikviens varēs iepazīties Viesītes muzeja "Sēlija" mājaslapā.

Rīt, 11.novembrī, Madonas novada Lubānas vidusskolas zālē notiks grāmatas  “Lubāna. Vēlreiz pa simtam” svinīga atvēršana. Paredzēta tlikšanās ar grāmatas autoriem, tās fragmentu lasījumi. Solistes Daigas Bērziņas uzstāšanās. Pēc pasākuma - Lāpu gājiens no Lubānas vidusskolas uz Svētās uguns altāri Lubānas vecajos kapos.

Jau ziņots, ka 2018. gadā lubānieši, svinot Latvijas simtgadi, uzdāvināja sev svētkos novadpētnieciska satura veidotu grāmatu “Simts stāstu par Lubānu”. 2020. gadā lasītāju rokās nonāca otrā grāmata “Lubāna. Nākamie simts”. Savukārt šogad lasītājus sagaida trešā grāmata ar nosaukumu “Lubāna. Vēlreiz pa simtam”. Tās mērķis ir celt Madonas novada, Lubānas apkārtnes iedzīvotāju pašapziņu, lepnumu par dzimtas vietas skaistumu, par Lubānas novada ievērojamiem, stipriem cilvēkiem un  saglabāt vēsturiskās liecības nākamajām paaudzēm.

Pirmdien, 13. novembrī pulksten 18. Preiļu novada Kultūras centra notiks īpaši aizsargājamās dabas un Natura 2000 teritorijas, dabas parka “Cirīša ezers” dabas aizsardzības plāna izstrādes uzsākšanas sanāksme. Plānu izstrādā Daugavpils Universitāte. Izteikt viedokli un sniegt priekšlikumus par turpmāko dabas lieguma attīstības vīziju aicinaa piedaloties sanāksmē vai rakstiski līdz 20. novembrim, adresējot tos plāna izstrādes vadītājai Kristīnei Vilciņai: kivi@tvnet.lv, vai zvanot - 26554868.

Turpinām ziņas

Ogres Vēstures un mākslas muzejā šodien atklās divas izstādes un instalāciju par Lāčplēša un varonības tēmu. Izstādes būs apskatāmas līdz 3.decembrim. Izstādē "Lāčplēša ordenis. Ogres novada varoņu stāsti." būs apskatāmi ar Lāčplēša Kara ordeni un Ogres novadniekiem - Pirmā Pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara dalībniekiem - saistīti vēsturiski priekšmeti no privātām kolekcijām. Otra izstāde veltīta pēc Ogres novada pašvaldības iniciatīvas atjaunotajai rokoperai "Lāčplēsis", kuras uzvedums norisinājās 28.jūlijā Lielvārdes parkā un 14.oktobrī "Arēnā Rīga", un tajā būs izstādīti mākslinieces Annas Mūnas jeb Danas Dombrovskas radītie kostīmi un tērpu skices.

Akcijā "Labo darbu nedēļa 2023" iesaistījušies vairāk nekā 20 tūkstoši iedzīvotāju, paveicot gandrīz 500 labus darbus. Šogad grūti izcelt vienu aktīvāko novadu vai reģionu, tomēr lielāka aktivitāte bijusi Rīgā un Pierīgā, Kurzemē - Grobiņā un Liepājā, kā arī Kuldīgā, Latgalē - Rēzeknes un Preiļu novados, savukārt, Zemgalē - Jelgavas novadā, bet Vidzemē atkal čaklākais bijis Gulbenes novads. Savukārt Aizkraukles Profesionālās vidusskolas audzēkņi, kuri apgūst automehāniķa profesiju, divas dienas novada senioriem piedāvāja iespēju doties pie viņiem uz servisa darbnīcu un bez maksas automašīnai nomainīt vasaras riepas pret ziemas. Šo pakalpojumu izmantoja 11 seniori.

Un vēl

Svētku laikā Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē sarūpējis īpašus pārsteigumus un papildu iespējas interesantai atpūtai dabā. Rudens – ziemas sezonā, iestājoties krēslai, parkā spoži spīd, zib, un spulgo gaismas – krāšņi tiek izgaismotas būves, tilti, meža takas un staltās priedes. Par godu dabas parka 65 gadu pastāvēšanai apmeklētājus priecēs jaunums – pilnībā izgaismots Rūķīšu mežs. Izgaismotās pastaigu takas veido gaismas ceļu virzienā uz Rūķu sētu, cauri Rūķu ciematam uz skatu torni un Rūķu pilsētu Čiekuri. Gaismām rotātie meža celiņi stiepjas 2.5 kilometru garumā. Svētku apgaismojumu iespējams baudīt sākot no pulksten 16 līdz 20.

Atstājiet komentāru