2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2023.gada 9.novembrī

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2023.gada 9.novembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pieminot Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus, Lāčplēša dienā Aizkraukles novadā notiks vairāki tradicionālie pasākumi. Bez ierastajiem lāpu gājieniem un piemiņas brīžiem, patriotisma svētkos notiks tradicionālais lāpu skrējiens un karogu brauciens.

11. novembrī pulksten 9 Seces pagasta Stalānu kapos sāksies ikgadējais Jaunjelgavas apvienības lāpu skrējiens. Visas dienas garumā tiks veikti 84 kilometri, skrējējiem varonīgi nesot lāpu un Latvijas valsts karogu cauri visai apvienībai. Pulksten 17 skrējiens noslēgsies Jaunjelgavas kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa. Skriet gribētājiem jāpiesakās pie Jaunjelgavas un Daudzeses sporta dzīves organizatores Anitas Censones - tālrunis 26550380.

Koknesē pēc pāris gadu klusuma šogad atgriežas lāpu gājiena tradīcija ar jaunu galamērķi. 11. novembrī pulksten 16 pie Kokneses vidusskolas notiks stāšanās gājienam, kas vedīs pie stēlas “Lāčplēšiem” pie luterāņu baznīcas.

Savukārt 18. novembrī Neretā notiks tradicionālais karogu brauciens “Ar karogu sirdī”. Pulksten 12 starts tiks dots Mazzalves pagasta Krastos, izbraucot visu Neretas apvienību, dalībnieki finišēs pie Neretas kultūras centra. Tradicionālais karogu brauciens notiks arī Skrīveros. Pulcēšanās pulksten 16 laukumā pie “Klidziņas”. 

Turpinām ziņas

Preiļu pilsētā par godu Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai ir izvietots svētku noformējums SAULES ZĪMĒ! Jau izsenis latviskā tautas dzīves ziņa ir veidojusies ap saules cikliskumu, radot darba tikumu, tradīcijas un izpratni par norisēm dabā – kad zeme arama, kad labība sējama un koks griežams. Šis mūžīgais saules ritums dzīvo mūsos jau paaudžu paaudzēs - Saule, Pērkons, Daugava, Dievs, Māra. Noformējums tapis sadarbībā ar SIA "PREIĻU SAIMNIEKS" UN SIA "REVISOR", pilsētas centru rota trīs vides objekti – SAULES ZĪMES. 

Ikšķiles tautas namā 8. novembrī tika atklāta pavārgrāmata “No SENIORU virtuves”, kurā apkopotas biedrības “Ikšķiles Senioru skola”, kā arī dažas Lielvārdes pensionāru biedrības pārstāvju iecienītākās receptes, kas ir iegūtas dzīves laikā. Grāmata tapusi pašvaldības projektu konkursa “R.A.D.I. – Ogres novadam” ietvaros. Tajā  apkopotas dažādas uzkodu, zupu, otro ēdienu, desertu un konservu receptes, kā arī pievienoti senioru padomi, lai ēdiens izdotos vēl garšīgāks. Grāmatas būs pieejamas novada bibliotēkās, kā arī e-grāmatas formātā.

Un vēl

Jau mēneša beigās, sākot ar 25. novembri, Lietuvas Pakrojas muižā sāksies Baltijā lielākais ziemas festivāls “Ziemassvētku kosmosa stacija”. 15 hektārus lielā muižas teritorija pārvērtīsies par kosmosa staciju un iepriecinās viesus ar unikālām gaismas laternu kompozīcijām, iespaidīgiem lāzeru un uguns šoviem, daudzveidīgām svētku programmām visai ģimenei,  rosīgiem Ziemassvētku tirdziņiem, tikšanām ar Salaveci un daudz ko citu. Šogad organizatori cita starpā ir sagatavojuši īpaši bērniem paredzētu dienas programmu, kura būs pieejama arī latviešu valodā. Pakrojas muiža aicina skolēnus no Latvijas piedalīties programmā “Mazo astronautu Ziemassvētku lidojums” un doties aizraujošā kosmosa ceļojumā.

Atstājiet komentāru