2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 7.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 7.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Madonas novada pašvaldība pēc administratīvi teritoriālās reformas cenšas līdzsvaroti un vienmērīgi attīstīties visa novada robežās, veidojot pievilcīgu un kvalitatīvu dzīves vidi novada iedzīvotājiem, tā vakar darba vizītē Madonas novadā pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņš tikšanās laikā uzsvēra, ka tieši atbalsts labvēlīgas uzņēmējdarbības vides radīšanai un ārvalstu investīciju piesaiste, pieejami un kvalitatīvi pašvaldības pakalpojumi, kas vērsti uz visa novada attīstību, ir pamats, lai katrs Madonas novada iedzīvotājs vēlētos palikt un attīstīties savā dzimtajā pusē. 

Sestdien, 11.novembrī, Līvānos un ceturtdien, 23.novembrī Preiļos notiks radošo semināru cikla "Spāka lab" rudens sezonas pasākumi. Semināru cikla mērķis ir stiprināt Latgales kultūras dzīves organizētāju un nevalstisko organizāciju pārstāvju, kā arī jauniešu izaugsmi, sadarbības spējas un izpratni par mūsdienu kultūras procesiem. "Spāka lab" Līvānos jauniešus aicinās izzināt tradicionālo kultūru un latgaliešu repa mūziku, bet Preiļu semināra mērķis būs iemācīties izmantot katras vietas unikalitāti jaunu kultūras ideju radīšanā, kā arī vienoties, kā 2025.gadā varētu svinēt Latgali un tās vērtības - gan uz vietas Latgalē, gan ārpus tās. Abi semināri notiks klātienē un interesentiem būs pieejami bez maksas. Pasākumu rīkotāji gan lūdz ņem vērā, ka abos semināros vietu skaits ir ierobežots.

12.novembrī no pulksten trijiem dienā līdz sešiem vakarā , svinot Jersikai 820, Jersikas pilskalns mirdzēs visā tā krāšņumā! Līvānu novada pašvaldība aicina lāpu gaismās baudīt, izdzīvot un iejusties vairākus gadsimtus senās vēstures ainās - vēsturiskajās cīņās, seno latgaļu apģērbos un bruņojumā, kā arī dažādās sadzīves situācijās, kuras izspēlēs vēstures entuziasti no Krāslavas “Kroma kolna bruoliste”. Savukārt folkloras kopa “ABRA” izpildīs senās latviešu tautas instrumentālo mūziku, kas iespējami pietuvināta autentiskam skanējumam. Būs iespēja redzēt un dzirdēt, kā skan tādi senie instrumenti kā sietiņš (bubins), celma bungas, kokle, stabules, āžragi, taures, dūdas. Dalībnieku mūzikas instrumenti un tautas tērpi ir pašu gatavoti saskaņā ar muzeju un arheoloģisko izrakumu materiāliem. Visu svētku mēnesi bibliotēkā “Rīts” būs apskatāma Kārļa Bogdāna izstāde “Senās Jersikas rotas mūsdienu atdarinājumā”.

Turpinām ziņas

Šogad aprit 95 gadi kopš pilsētas tiesību piešķiršanas Viesītei. 10. novembrī muzejā “Paula Stradiņa skola” tiks prezentēts pētījums, kurā noskaidrots, kā Viesīte izauga par lielāku apdzīvotu vietu un kā mainījās tās nosaukumi. 1928. gada 7. februārī tika izdots Latvijas Republikas valdības rīkojums par pilsētas tiesību piešķiršanu Viesītes miestam. Viesīte kļuva par 45. Latvijas pilsētu ar tūkstoš 124 iedzīvotājiem. Taču vēl pirms tam Viesītes, agrāk Eķengrāves, pagastā tika dibināts Eķengrāves miests, kas bieži saukts arī par Āžiem. Pētījumā “Āžu miesta pilsētas tiesību piešķiršanas izpēte” apkopoti vēsturiski fakti un Valsts arhīva materiāli par tolaik 20. gadsimta 20. gados strauji plaukstošo Viesītes pilsētu. Pētījumā ietvertas tēmas par Viesītes pirmsākumiem, Eķengrāves miesta dibināšanu un atdalīšanos no Eķengrāves pagasta, par vietas nosaukumu maiņu, miesta pārdēvēšanu par Viesīti un pilsētas tiesību piešķiršanu.

Sagatavošanās Rudbāržu muižas renovācijas uzsākšanai un izpētes darbs prasījis ilgāku laiku, nekā sākotnēji bija cerēts, tāpēc mācības pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola ēkā varētu uzsākt 2026. gada septembrī. Pagaidām skola ar militāru ievirzi savu darbību turpina Kandavā, un šobrīd tajā mācās 94 audzēkņi. Rudbāržu muižas atjaunošanas un pārbūves process varētu sākties nākamgad, un tam paredzēti 13 miljoni eiro. Līdz pārbūves darbu uzsākšanai bijušās pamatskolas ēka tiek apkurināta, kā arī uzturēta tās apkārtne.

Un vēl

Reiz suitos austās un lietotās segas šobrīd glabājas dažādos muzejos un krātuvēs, liels skaits ir arī privātos pūros, un segas dažādām dzīves situācijām tiek lietotas joprojām. Lai visu šo bagāto mantojumu varētu iepazīt vienuviet, šobrīd notiek darbs pie apjomīga apkopojuma un metodiskā materiāla izveides grāmatā. Darbs līdz gatavam izdevumam ir ne mazāk laikietilpīgs. Aptuveni pusgada laikā ir apzinātas, izpētītas un apkopojumam safotografētas apmēram 200 segas no pieciem muzejiem, etniskās kultūras centra "Suiti" krātuves un privātiem pūriem. Grāmatā būs apkopoti arī stāsti par tekstīlijām. Grāmata par suitos lietotajām segām būs aptuveni 500 lapaspušu bieza un būs kā metodiskais materiāls audējām, kuras vēlēsies tādas darināt. Kad tā iznāks, vēl nav zināms, jo priekšā vēl daudz darba pie teksta un fotogrāfiju apstrādes un tehnisko zīmējumu veidošanas. Suitos jau ir tapuši plaši metodiskie materiāli par villdrānām un cimdiem.

Atstājiet komentāru