2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2023.gada 3.novembrī

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2023.gada 3.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krustpils Kultūras centrā vakar norisinājās Latvijas Bibliotekāru biedrības Sēlijas nodaļas darbības atjaunošanas sapulce. Pasākuma laikā tika ievēlēta Latvijas Bibliotekāru biedrības Sēlijas nodaļas valde. Par valdes priekšsēdētāju apstiprināta Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas direktores vietniece Renāte Lenša, tāpat valdē darbosies Rudīte Kļaviņa no Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas, Airita Volante no Sēlpils 1. bibliotēkas, Regīna Kviese no Aizkraukles bibliotēkas, Diāna Zana  no Neretas bibliotēkas, Ināra Valpētere no Ilūkstes bibliotēkas un Anžela Spiridonova no Tabores bibliotēkas. Pasākuma otrajā daļā notika Jēkabpils novada kultūrvēstures pētnieku Novadpētniecības konference.

Novembris - patriotisma mēnesis ir klāt, un līvānieši, var priecāties par novada kuplo amatiermākslas kolektīvu skaitu, kas šogad pilsētu pārstāvēja 27.tajos Vispārējos latviešu Dziesmu un 17.tajos Deju svētkos. Speciāli šiem svētkiem ir radīts unikāls un iespaidīgs vides objekts “Neapstājies griezies” – kustīgi 3D tautastērpi, kas griežas, reaģējot uz garāmgājēju kustībām. Tādēļ gandrīz visu NOVEMBRI pašvaldība aicina apskatīt vides objektu pie Līvānu novada kultūras centra un izjust lepnumu par savu tautu, savu pilsētu un savu kultūru! Vides objekts būs pieejams no svētdienas 5.novembra. 

Labklājības ministrija plāno piešķirt vienreizējo pabalstu 15 tūkstoši eiro Vidzemes slimnīcā piedzimušajiem trīnīšiem. Jau ziņots, ka Vidzemes slimnīcā šīs nedēļas sākumā sagaidīti šī gada pirmie trīnīši - trīs puikas. To vecāki ir Ilze un Braens no Balvu novada, kuru ģimenē jau aug piecgadīgā meitiņa Aleksa. Trīnīšus sauc Evans, Stefans un Neitans. Vienreizējais sociālais pabalsts ir paredzēts ģimenei, kurā ir piedzimuši trīnīši, lai tiktu sniegts materiālais atbalsts ģimenei, ņemot vērā, ka trīs bērnu vienlaicīga piedzimšana un kopšana prasa ievērojami lielākus papildus resursus. 

Turpinām ziņas

Zemnieki, kuri nodarbojas ar aitkopību Latvijā, neredz perspektīvu šai nozarei, jo peļņa ir maza un darbs jāiegulda liels. Šobrīd Latvijā ar šo rūpalu nodarbojas aptuveni 200 saimniecību, kurām lielākās problēmas sagādā tas, ka stereotipu dēļ šī gaļa nav iecienīta, trūkst cirpēju, kā arī vilna īsti Latvijā nav vajadzīga. Postu nodara arī vilki. Aitkopji grasās vērsties pie jaunā zemkopības ministra, lai risinātu kompensāciju jautājumu, lai ierunātos par to, ka arī vilnas pārstrāde rūpnieciskos apmēros Latvijā varētu būt izdevīga.

Kāds iedzīvotājs Daugavas peldvietā, Lucavsalas līcī, novērojis ko neparastu – Daugavas krastus klāj nevis dzeltenas lapas vai balts sniegs, bet gan koši zaļi zilaļģu izskalojumi. Valsts vides dienestā skaidro – šajā gadā vasara bija diezgan silta un gara, tāpēc zilaļģes ūdenstilpju krastos ir redzamas tikai tagad. Vides dienestā norāda, ka zilaļģes, sadaloties ūdenī, var izdalīt toksīnus, kas pēc saskarsmes var izraisīt alerģiskas ādas reakcijas. Tāpēc vietās, kur ūdens ir duļķains peldēties nav ieteicams.

Un vēl

Lielvārdē Daugavpils šosejas posmā no pilsētas robežas līdz Kaibalai ir pabeigti būvdarbi, noņemti satiksmes ierobežojumi un stājušās spēkā satiksmes organizācijas izmaiņas. Lielvārdē pārbūvēta Daugavpils šosejas ceļa sega un autobusa pieturvietas, izbūvēta gājēju un velosipēdistu infrastruktūra, apgaismojums un  drenāžas un lietus ūdens kanalizācijas sistēma. Atjaunots arī 1938. gadā uzbūvētais tilts pār Rumbiņu, saglabājot esošo tilta velvi un balstus. Lai uzlabotu satiksmes drošību, turpmāk Daugavpils šosejas krustojumos ar Rembates,  Slimnīcas un Skolas ielu satiksme tiks organizēta ar luksoforiem.

Atstājiet komentāru