2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 2.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 2.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 6.novembrī darba vizītē apmeklēs Madonas novadu. Paredzēts, ka Valsts prezidents apmeklēs Ērgļu vidusskolu un iepazīsies ar Madonas novada uzņēmējdarbību. Reģionālās  vizītes noslēgumā Rinkēvičam Madonas kultūras namā ir plānota tikšanās ar Madonas novada iedzīvotājiem.

Vakar Krustpils pilī, atzīmējot Zemgales tūrisma asociācijas 20.gadadienu, pirmo reizi reģiona vēsturē notika "Zemgales Tūrisma gada balvas" pasniegšanas ceremonija. Par ieguldījumu sava novada un Zemgales tūrisma iespēju popularizēšanā asociācija pasniedza Atzinības un Pateicības rakstus "Zemgales Zelta gaismas nesējs" Dobeles novada, Jelgavas, Bauskas novada, Aizkraukles novada un Jēkabpils novada tūrisma centriem, kā arī Zemgales Plānošanas reģionam.

Šī gada konkursā sešās nominācijās uz balvas saņemšanu tika virzīts 21 nominants. Balvas ieguvējs nominācijā "Zemgales Zelta spilvens" ir atpūtas komplekss "Rožmalas" Bauskas novadā. Balvas ieguvējs nominācijā "Zemgales Zelta rokas" ir Skrīveru mājas saldējums no Aizkraukles novada. Balvas ieguvējs nominācijā "Zemgales Zelta atspere" ir kuģītis "Vīgante" un "Sēlis" Aizkraukles novadā. Balvas ieguvējs nominācijā "Zemgales Zelta karote" ir krogs "Aveņi" Bauskas novadā. Balvas ieguvējs nominācijā "Zemgales Zelta grauds" ir Likteņdārzs Aizkraukles novadā. Balvas ieguvējs nominācijā "Zemgales Zelta dukāts" ir mini zooloģiskais dārzs "Karlīnas" Aizkraukles novadā. 

Novembrī zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies desmit komersantiem, bet četriem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifi samazināti, nedaudz atkal palielināsies. Tāpat arī vēl vienā apdzīvotā vietā, kur tarifs nebija pārskatīts vairākus gadus, spēkā stāsies augstāks tarifs. Zemāki tarifi no novembra ir Ogrē un "Doles", kur tarifs ir 69,14 eiro par megavatstundu. Vienlaikus no 3.novembra tarifs samazināsies Rūjienā un būs 89,40 eiro par megavatstundu. Savukārt tarifu pieaugums no novembra ir Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā, kur tarifs ir 71,11 eiro par megavatstundu. Regulators atzīmē, ka pašreizējā tendence ir, ka lielākajai daļai siltumapgādes komersantu tarifi samazinās kurināmā cenu izmaiņu dēļ. 

Turpinām ziņas

UNESCO Radošo pilsētu tīklā Tukums pārstāvēs literatūras jomu. Par šādu lēmumu, Pasaules pilsētu dienā, paziņojusi UNESCO starptautiskā komiteja. "Literatūrai ir neatsverama loma pilsētas vēsturē," pauž pašvaldībā, "Tukumā aizsākās latviešu oriģinālliteratūra, pirms 400 gadiem uzraktsīts pirmais literārais teksts latviešu valodā (Fīrekers), dzimis Dainu tēvs Krišjānis Barons un pasaku tēvs Anss Lerhis-Puškaitis. Īpaša Tukuma iezīme ir neskaitāmās pasakas, stāsti un leģendas. Bagātīgā literatūras vēsture kopš 1963.gada ļāvusi bez pārtraukuma darboties Tukuma literātu apvienībai." Pašvaldibā stāsta, ka Tukuma pilsēta uz šo nomināciju tiekusies ilgstoši. Šis mērķis arī iekļauts Tukuma novada kultūrvides attīstības plānā 2020.- 2025.gadam.

Novembrī Liepājā un decembra sākumā Cesvainē un Sēlpilī notiks dziesminiecei Austrai Pumpurei veltītu koncertu cikls. Koncertu ciklā gaidāmi gan Pumpures audzēkņu sadziedāšanās, gan autorkoncerti. Pumpure Latvijas mūzikā ir devusi savu ieguldījumu, gan popularizējot komponista Imanta Kalniņa dziesmas, gan latviešu tautasdziesmas, gan radot atbalstošu vidi latviešu dziesminiekiem, iedvesmojot viņus radīt savas autordziesmas, vērtē koncertu rīkotāji. Pirmie Pumpures audzēkņi un skatuves biedri bija Liepājas teātra jaunie aktieri, pēc tam pievienojās citi viņas talanta cienītāji, kuri vēlējās apgūt repertuāru un kuri ar laiku paši sāka radīt savas dziesmas - Ziedonis Stutiņš, Arnis Miltiņš, Agita Kaužēna, Uldis Ozols, Anta Eņģele un citi. "Tā radās Austrasbērnu kustība." Sēlpilī koncertu ciklā "Austrai 95" koncerts notiks 3.decembrī - Sēlpils tautas namā.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā, apmeklējot gan Sporta un atpūtas bāzi “Smeceres sils” un Madonas novada pašvaldību, gan tiekoties ar valdības pārstāvjiem Ekonomikas ministrijā, viesojas Starptautiskās Biatlona savienības vadība: prezidents Olle Dahlin un ģenerālsekretārs Max Cobb. Vizītes mērķis ir aktualizēt potenciālu un nepieciešamību biatlona bāzes “Smeceres sils” attīstībai, lai varētu nākotnē pretendēt uz augstākās raudzes biatlona sacensību organizēšanu Latvijā. Jau šobrīd “Smeceres sils” bāze atbilst Eiropas junioru līmeņa sacensībām, un šī gada sākumā pirmo reizi Latvijā norisinājās Eiropas junioru čempionāts biatlonā, bet investējot bāzē arī turpmāk, tai ir iespēja iegūt “A licenci”, kas ļautu organizēt arī Pasaules kausa posmu biatlonā.

Atstājiet komentāru