2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 1.novembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 1.novembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” izceļ labākos piemērus un veidus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm, veicinot arī iedzīvotāju iesaisti sev svarīgu jautājumu risināšanā. Šī gada konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2023” ir iegājis izšķirošajā posmā un katrā no pieciem plānošanas reģioniem ir izvirzītas četras pašvaldības, kas turpina sacensties par ģimenei draudzīgākās pašvaldības statusu. Sacensību par “Ģimenei draudzīgākās pašvaldības 2023” statusu turpina arī Preiļu novada pašvaldība, kas izvirzīta no Latgales plānošanas reģiona kopā ar Daugavpils valstspilsētas, Līvānu un Ludzas novadu pašvaldībām. Preiļu novada pašvaldība atgādina, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs līdz 9. novembrim vietnē Vietagimenei.lv aicināts izvērtēt katras pašvaldības sniegto atbalstu un balsot par, viņuprāt, ģimenēm draudzīgāko pašvaldību 2023. gadā. Plašāka informācija – preili.lv.

26. oktobra Preiļu novada domes kārtējā sēdē deputāti lēma par apbalvojumu “Preiļu novada Goda pilsonis”, Goda zīme “Par nopelniem Preiļu novada attīstībā” un Atzinības raksts piešķiršanu. Šogad apbalvojumu “Preiļu novada Goda pilsonis” piešķirs Eleonorai Bleivei – par mūža ieguldījumu jaunās paaudzes audzināšanā, audzēkņu matemātikas, fizikas izpratnes veicināšanā un sasniegumiem interešu izglītības jomā. Apbalvojumu pasniegšana notiks Latvijas Republikas proklamēšanas dienas svinīgajā sarīkojumā 18. novembrī pulksten 19. Preiļu novada Kultūras centrā. Papildu informācija par visiem pašvaldības apbalvojumu ieguvējiem pieejama pašvaldības mājaslapā – preili.lv. 

Turpinām aktualitātes

Kopš februāra Preiļu novada Labklājības pārvalde piedalījās pilotprojektā “Ģimenes asistenta pakalpojuma aprobēšana”, kas tiek īstenots Labklājības ministrijas projektā “Profesionāla sociālā darba attīstība pašvaldībās”. Šogad divi Sociālā dienesta ģimenes asistenti apguva vispusīgu mācību programmu un sākot ar aprīli uzsāka praktisko darbu ar ģimenēm. Šobrīd, kad pakalpojumu Preiļu novadā saņem jau 12 ģimenes, var izdarīt pirmos secinājumus par paveikto. Laikā, kad darba ar riska ģimenēm ir ārkārtīgi daudz, sociālais darbinieks fiziski vairs nevar būt klātesošs visās ģimenēs, tāpēc, piemēram, aizvest pie ārsta, komunicēt ar izglītības iestādi var asistents. Tādejādi, kopā darbojoties, ir izdevies atgriezt bērnus divās ģimenēs, jo ģimenes asistenta pakalpojuma mērķis ir strādāt tā, lai bērni augtu bioloģiskajās ģimenēs.

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” kā daudzdzīvokļu māju pārvaldnieks sagatavojis daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas darbu tāmes un uzturēšanas darbu plānus 2024. gadam. Informācija izvietota uzņēmuma pārvaldībā esošo daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās uz ziņojumu dēļiem. Dzīvokļu īpašnieki aicināti iepazīties ar informāciju, apspriesties ar dzīvokļu īpašnieku kopību un līdz 10. decembrim pieņemt lēmumus par nākamajā plānošanas periodā veicamajiem darbiem.

Apsaimniekošanas maksā ietvertas normatīvajos aktos noteiktās obligātās pārvaldīšanas darbības. Lielākajam māju vairākumam apsaimniekošanas maksa mainīsies, tas ir skaidrojams ar minimālās algas palielinājumu 2024. gadā, kas ietekmēs koplietošanas teritorijas un telpu uzturēšanas izmaksas. Tāpat arī nākamajā gadā vairumam dzīvojamo māju pieaugs maksa par obligāti veicamajiem mājas remonta, atjaunošanas un pārbūves darbiem. 2023. gadā šī maksa lielākoties bija 0,07 eiro kvadrātmetrā, taču 2024. gadā vairākās mājās tā pieaugs līdz vidēji 0,20 eiro kvadrātmetrā. 

Dzīvokļu īpašnieku kopībai ir jāpieņem kopsapulces lēmums par dzīvojamās mājas uzturēšanas darbu plāna un aprēķināto pārvaldīšanas maksājumu apstiprināšanu vai noraidīšanu. Kopsapulces protokols kopā ar balsošanas veidlapu jāiesniedz SIA “PREIĻU SAIMNIEKS”, ievietojot dokumentus pastkastē, vai iesniedzot personīgi.

Un vēl

28. septembra Preiļu novada domes sēdē tika apstiprināta jaunā maksa par atkritumu apsaimniekošanu. No šodienas, 1. novembra nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa būs 26,95 eiro kubikmetrā bez PVN 21 %. Pakalpojuma maksas paaugstinājums pamatojams ar  ieņēmumu un izdevumu pozīciju aprēķinu atkritumu apsaimniekošanas daļā, kā arī bijušo Aglonas un Riebiņu novadu pievienošanu kopējai novada atkritumu apsaimniekošanas zonai. Maksa par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu daudzdzīvokļu mājās vienai deklarētai personai būs 3,37 eiro mēnesī bez PVN 21 %. Aprēķins attiecas uz visu Preiļu novada teritoriju. Papildu informācija pašvaldības mājaslapā preili.lv.

Atstājiet komentāru