2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 31.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 31.oktobrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Neskatoties uz panākto uzlabojumu nākamā gada pašvaldību budžetā, vairāk nekā desmit pašvaldībām var nākties mēnesi slēgt pašvaldību iestādes, aģentūru LETA informēja biedrības "Reģionālo attīstības centru un novadu apvienība" izpilddirektors Vents Armands Krauklis. Viņš uzsver, ka apvienība nosūtījusi Ministru kabinetam un Saeimai vēstuli, aicinot nepieļaut šādu situāciju un palielināt īpašo valsts dotāciju tām pašvaldībām, kuru ienākumi uz vienu iedzīvotāju nesasniedz apjomu, kas segtu plānoto izdevumu pieaugumu 2024.gadā, kā arī visu deinstitucionalizācijas projektu izmaksas visām pašvaldībām segt 50% apmērā. 

Vents Krauklis norāda, ka apvienība aprēķinājusi, lai sabalansētu budžetu, vairāk nekā desmit pašvaldībās būtu jāslēdz visas iestādes un struktūrvienības, ieskaitot skolas un bērnudārzus, uz vairākām nedēļām vai pat mēnesi, sūtot darbiniekus bezalgas atvaļinājumā. Īpaši sarežģīta situācijas solās būt Kuldīgas, Dobeles, Valkas, Madonas, Talsu, Balvu, Gulbenes, Alūksnes, Preiļu, Augšdaugavas un Rēzeknes novadu pašvaldībās.

Sabiedriskā transporta padome nolēmusi tomēr nākamgad vēl neslēgt sešas vilciena pieturas – Cena, Kūdra, Dārziņi, Rumbula, Kaibala un Inčupe. Šāda iecere iepriekš izraisīja vietējo iedzīvotāju iebildumus. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā ne vien šo pieturas punktu nākotnes attīstības scenārijus, bet arī secinājumus no tikšanās reizēm ar iedzīvotājiem un apkaimju biedrībām.

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts desmit mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta septiņām mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta trim mežacūkām Jēkabpils novada Variešu pagastā, divām mežacūkām Madonas novada Ošupes pagastā, kā arī divām mežacūkām Valmieras novadā, tajā skaitā vienai mežacūkai Burtnieku pagastā un vienai mežacūkai Dikļu pagastā. Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts vienai mežacūkai Dobeles novada Auru pagastā, vienai mežacūkai Ludzas novada Pureņu pagastā un vienai mežacūkai Smiltenes novada Raunas pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 823 mežacūkām 24 novadu 139 pagastos.

SIA “Kokneses Komunālie pakalpojumi” turpinās sniegt komunālos pakalpojumus Koknesē pilsētā un pagastā un turpmāk tos nodrošinās arī Bebru un Iršu pagastā.  Līdz šim Bebru un Iršu pagastā pašvaldība apsaimniekoja un pārvaldīja pašvaldības daudzdzīvokļu mājas, tajā skaitā nodrošināja ūdensapgādes, kanalizācijas pakalpojumus un organizēja sadzīves atkritumu izvešanu, kā arī Iršu pagastā nodrošināja siltumapgādes pakalpojumus. Turpmāk šo darbu veikšanai, Aizkraukles novada pašvaldība noslēgusi līgumu ar  SIA “Kokneses Komunālie pakalpojumi”, kas būs spēkā līdz 2028. gada 26. septembrim. 

Un vēl

Aizkraukles novada pašvaldība aicina atsaukties īpašnieku, kurš būtu gatavs uzdāvināt Aizkrauklei Ziemassvētku egli novietošanai pilsētas centrālajā laukumā novada iedzīvotāju un viesu priekam Ziemassvētku gaidīšanas laikā un gadumijā. Pašvaldība aicina, ja kāda īpašumā ir skaista, simetriska un kupla egle, vismaz 10‒15 metru gara, kuru var atvēlēt svētku noskaņas radīšanai Aizkraukles pilsētas centrālajā laukumā, aicina zvanīt Aizkraukles pilsētas un pagasta pārvaldniekam Aigaram Zīmelim pa tālruni 29374819 vai rakstīt e-pastā: dome@aizkraukle.lv. Pašvaldības darbinieki egli nozāģēs un aizvedīs.



Atstājiet komentāru