2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 30.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 30.oktobrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Svinīgā pasākumā pasniegtas Aizkraukles novada gada balvas uzņēmējdarbībā 12 dažādās nominācijās, kā arī sveikti pieci Aizkraukles novada pašvaldības rīkotā biznesa ideju konkursa uzvarētāji. Jau otro gadu Aizkraukles novada uzņēmēju godināšana notiek svinīgā pasākumā. Uzņēmumus apbalvošanai izvirzīja Aizkraukles novada pašvaldības apvienības un izvērtēja domes apstiprināta vērtēšanas komisija. Šogad balvas saņēma Aizkraukles novada uzņēmēji, kuri mērķtiecīgi ar savu darbu un aktivitātēm stiprinājuši sava pagasta, pilsētas un novada izaugsmi. Ar apbalvoto uzņēmēju sarakstu var iepazīties Aizkraukles novada pašvaldības mājaslapā.

26. oktobra Preiļu novada domes sēdē deputāti lēma par apbalvojumu "Preiļu novada Goda pilsonis", Goda zīme “Par nopelniem Preiļu novada attīstībā” un Atzinības raksts piešķiršanu. Šogad apbalvojumu "Preiļu novada Goda pilsonis" piešķirs Eleonorai Bleivei – par mūža ieguldījumu jaunās paaudzes audzināšanā, audzēkņu matemātikas, fizikas izpratnes veicināšanā un sasniegumiem interešu izglītības jomā. Savukārt apbalvojumu Goda zīme “Par nopelniem Preiļu novada attīstībā” pasniegs četrām personām,bet  Atzinības rakstu - desmit laureātiem. Apbalvojumu pasniegšana notiks valsts svētku pasākumā 18. novembrī Preiļu novada Kultūras centrā. Plašāk arapbalvojumiem izvirzīto preilēniešu sarakstu var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē.

Pieaugot pašvaldības varas un resursu centralizācijai, Sēlijas kopienas pašas meklē iespējas uzlabot vietējās informācijas pieejamību. Pēdējo gadu laikā iedzīvotāji izveidojuši vairākas sociālo tīklu ziņu lapas, kurās apkopo lokālus jaunumus pagastā vai mazpilsētā. Pēc 2021. gadā īstenotās administratīvi teritoriālās reformas pašvaldības resursi tiek koncentrēti novada centrā, radot nomales efektu. Lielajos novados iedzīvotāji attālinās no lēmējvaras un pietiekoši nesaņem informāciju. Šāda situācija informatīvajā telpā uzliek arvien lielāku atbildību pašiem iedzīvotājiem. Tādēļ pēc iedzīvotāju iniciatīvas vietējās biedrības no Dvietes, Dignājas, Aknīstes, Asares, Gārsenes, Dunavas, Ērberģes un citām vietām izveidojušas lapas sociālajos tīklos, kurās informē par vietējām aktualitātēm. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā norisinājās biedrības “Latvijas lauku forums” atpazīstamības zīmes “Viedais ciems 2023” pasniegšanas ceremonija. “Viedie ciemi” ir kopienas lauku apvidos, kas pašas veido un pielieto jaunus risinājumus, lai nodrošinātu ciemu dzīvotspēju. Atbildot uz aktuālajiem izaicinājumiem, ciemi balstās vietējos resursos, izmanto savas stiprās puses un iespējas. Atpazīstamības zīmes saņemšanai šogad bija pieteikti 24 ciemi no visas Latvijas. No Līvānu novada bija pieteikti Rudzāti, kas arī ieguva atpazīstamības zīmi “Viedais ciems 2023”.

Salaspils kodolreaktora izpētes darbu kavēšanās dēļ tie atkal par desmit mēnešiem pagarināti, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Salaspils kodolreaktora izpētes darbi, kas nepieciešami, lai noteiktu radioaktīvo atkritumu apjomu, kas radīsies kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas darbu laikā, tiek kavēti, jo šo darbu izpildei piesaistītais apakšuzņēmējs ir Ukrainā reģistrēta sabiedrība, un Ukrainas teritorijā norisinās karadarbība. Kopumā līguma izpildes termiņš tiks pagarināts par 14 mēnešiem, jo jau pērn tas tika pagarināts par četriem mēnešiem. 

Un vēl

Valmieras kādā daudzdzīvokļu namā rīkota plaša dezinfekcija, jo pamanīts kukainis ar romantisku nosaukumu – sudrabainā zvīņene. Zinātnieki to dēvē pat par dzīvo fosiliju, jo uz mūsu planētas dzīvo miljoniem gadu, iemitinoties cilvēku mājokļos, bet tikt no viņiem vaļā nemaz nav tik viegli. Kukainis nepārnēsā slimības, taču ir nepatīkams – piemēram naktīs, ieslēdzot gaismu, tie skraida pa telpu. Sudrabainās zvīņenes tipiskā mājvieta ir virtuve, vannas istaba un tualete – vietās, kur ir paaugstināts mitrums.  Viens no galvenajiem risinājumiem, kā atturēt šī kukaiņa ienākšanu mājvietā, ir siltums un tīrība. Tikmēr Valmieras daudzdzīvokļu namā pēc dezinfekcijas kukainis vairs nav manīts.

Atstājiet komentāru