2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 7.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 7.jūnijā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Šī gada februāra domes sēdē deputāti vienbalsīgi atbalstīja lēmumprojektu par dalību Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras programmas "Erasmus+" projektu konkursā, lai saņemtu dotāciju mobilās aplikācijas izveidei. Projekta ilgtermiņa mērķis vērsts uz Preiļu novada jauniešu iesaistīšanos pilsoniskajās aktivitātēs, digitālo prasmju pilnveidi, medijpratības veicināšanu un informācijas apmaiņu starp Preiļu novada jauniešiem un lēmumpieņēmējiem. Šo projektu izstrādā un īstenos Preiļu novada jauniešu grupa sadarbībā ar Preiļu novada pašvaldību un jauniešu centru "Četri". 2. jūnijā saņemts apstiprinājums projekta īstenošanai no Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras. Jau tuvākajā laikā tiks uzsākta projekta realizācija, kas ilgs līdz 2024. gada 31. maijam.

Līdz 30. jūnijam iedzīvotāji aicināti paust savu viedokli par Biogāzes stacijas izbūvi SIA "Agrofirma "Turība"" nekustamajā īpašumā Riebiņu pagastā. Plānotā biogāzes ražotnes izveide paredzēta pie SIA "Agrofirma "Turība"" esošās piena liellopu novietnes "Progress" lauksaimnieciskās darbības procesa modernizēšanai un atjaunojamo energoresursu efektīvai apsaimniekošanai – no piena liellopu kūtīm savāktos kūtsmēslus pārstrādāt biogāzē, tādējādi samazinot kūtsmēslu smaku izplatību un uzlabotu kūtsmēslu apsaimniekošanas sistēmu. Būvniecības ieceres materiāli apskatei un atsauksmju anketas pieejamas Riebiņu pagasta pārvaldē, Preiļu novada domes klientu apkalpošanas centrā un pašvaldības mājaslapā preili.lv. Prezentācijas pasākums plānots 27. jūnijā 16. Riebiņu Kultūras namā. 

Sākot no 8. jūnija turpmāk visas vasaras garumā uzņēmēji aicināti pieteikties uz divu stundu garu konsultāciju uzņēmuma attīstībai. Šī konsultācija būs iespēja ne tikai dziļāk izprast savus biznesa procesus, bet arī veidot vīziju, kā kļūt efektīvākam un konkurētspējīgākam nākotnē. Konsultācijas laikā būs iespēja uzzināt par uzņēmuma procesu shēmu un "vājo punktu" apzināšanos, biznesa kanvu, komunikācijas rīkiem. Plašāka informācija un pieteikšanās saite atrodama pašvaldības mājaslapā preili.lv. 

Turpinām aktualitātes

Lauku atbalsta dienests 24. maijā apstiprināja Preiļu novada pašvaldības iesniegto projekta iesniegumu "Sociālās aprūpes centru sniegto pakalpojumu pilnveidošana Preiļu novadā" Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai izsludinātajā atklātajā konkursā. Projekta mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu sociālās aprūpes un aizsardzības pakalpojumu attīstību Preiļu novadā, veicinot sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju veselības saglabāšanu, drošumspēju un sociālo aizsardzību, ka arī pilnveidot Preiļu novada sociālās aprūpes centru sniegto pakalpojumu pieejamību. Projekta īstenošanas rezultātā plānots iegādāties katram centram individuāli nepieciešamās sadzīves iekārtas un mēbeles. 

Biedrība "Preiļi izglītotai Latvijai", pamatskola "Preiļu Brīvā skola", "Izglītības kvartāls Latvijai" šī gada vasarā piedāvā 1.-6. klases skolēniem apgūt angļu valodu interesantā, radošā, izaicinošā, jautrā un attīstošā gaisotnē. Piecu dienu programmā paredzētas spēles, kas veicina valodas apguvi, sports un kustība, dabas pētīšana, pārgājieni mežā, mūzika, māksla un vēl un vēl. Centrālā aktivitāšu vieta būs "Preiļu Brīvās skolas" ēka 1. maija ielā 7, Preiļos. Plašāka informācija par cenām un programmu skatāma pašvaldības mājaslapā preili.lv. 

30. martā Preiļu novada pašvaldība apstiprināja saistošos noteikumus "Preiļu novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvās padomes nolikums". Tie paredz iedzīvotāju konsultatīvo padomju izveidošanu Preiļu pilsētā un 14 pagastos. Šobrīd aicinām visus, kam rūp Preiļu novada attīstība, līdzdalība un spēcīgu kopienu veidošanās, piedalīties sapulcēs, kas notiks gan pilsētā, gan visos pagastos no 4. līdz 26. jūlijam. Precīzs grafiks skatāms preili.lv. 

Un vēl

5. jūnijā Preiļu Galvenajā bibliotēkā notika informatīvais seminārs par līdzdalības budžetu, kas ir jauns pašvaldības rīks iedzīvotāju iesaistes veicināšanai. Līdzdalības budžeta projektu konkursā ideju iesniegšana sāksies 9. jūnijā un ilgs līdz 9. augustam. Interesentiem, kuri nevarēja piedalīties seminārā klātienē, ir iespēja noskatīties video ierakstu pašvaldības kontā vietnē youtube.com. Jautājumu gadījumos iedzīvotājus aicinām vērsties pie pašvaldības Vecākās ekspertes sadarbībai ar NVO Inetas Liepnieces, zvanot pa tālruni 26636243 vai rakstot uz e-pasta adresi ineta.liepniece@preili.lv.

Atstājiet komentāru