2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 23.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 23.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada dome ir nolēmusi pārņemt īpašumā valstij piederošos nekustamos īpašumus, kuri veido daļu no ceļa Koknese - Vērene. Par daļēju šī ceļa posma pārņemšanu Aizkraukles dome lēma jau 2021.gada 16.decembrī, taču, gatavojot Ministru kabineta rīkojuma projektu, atklāts, ka nepieciešams precizēt ziņas par pārņemamajiem nekustamajiem īpašumiem. Dome lēma šo lūgumu atbalstīt un ziņas precizēja. Tagad Aizkraukles novada dome izskatījusi "Latvijas Valsts ceļi" vēstuli par valsts vietējā autoceļa Koknese - Vērene posma no 0 līdz 1,96.km nodošanu pašvaldībai. Kokneses apvienības pārvaldē vairākkārt vērsušies Aizkraukles novada iedzīvotāji un uzņēmēji ar lūgumu pašvaldībai sakārtot autoceļu, izbūvēt gājēju ietvi un apgaismojumu, lai uzlabotu satiksmes dalībnieku drošību. Līdz ar pieņemto lēmumu Aizkraukles dome meklēs risinājumus autoceļa sakārtošanai un satiksmes drošības uzlabošanai Kokneses pilsētā un apkārtnē.

Daugavpils pilsētas pašvaldība plāno iegūt īpašumā Ruģeļu ūdenskrātuvi un labiekārtot tai piegulošo teritoriju. Daugavpils pilsētas pašvaldības domes kārtējā sēdē pieņemts lēmums par zemes gabala Daugavpilī, pie Ruģeļu ūdenskrātuves, atsavināšanas procesa ierosināšanu. Patlaban Ruģeļu ūdenskrātuve un pie tās piegulošā teritorija ir sadalīta divās daļās: viena no tām pieder pašvaldībai, otra - juridiskai personai. Pašvaldībai ir vairākas ieceres attiecībā uz šīs daugavpiliešu vidū populārās atpūtas vietas attīstību, līdzīgi kā tas notiek pie Stropu ezera. Attīstības departamentā ir sagatavoti vairāki attiecīgi projekti, kas paredz ūdenskrātuvei piegulošās teritorijas sakārtošanu un attīstību.

Ar mērķi pulcēt kopā dažādu paaudžu iedzīvotājus neformālā vidē divi uzņēmēji no Rēzeknes novada Lendžu pagastā izveidojuši jaunu kultūrvietu Rēzeknē. Tai dots nosaukums "Rancāna pogolms", kur notiek diskusijas, koncerti, kā arī kino un spēļu vakari ģimenēm ar bērniem. No draudzības pusaudžu gados līdz uzņēmējdarbībai un kultūras pasākumu organizēšanai . Tā var raksturot divu jaunu puišu – Valtera Murāna un Oskara Maculeviča – veiksmes stāstu. Viņi abi jau vairākus gadus Rēzeknē nodrošina ēdināšanas pakalpojumus un, apvienojot spēkus, tagad izveidota arī jauna terase pasākumiem – "Rancāna pogolms".

Turpinām ziņas

Bērniem interese par lasīšanu jārada jau agrā vecumā - pirmskolas un sākumskolas posmā, uzskata reģionālo bibliotēku pārstāvji. Vairākās bibliotēkās norāda, ka cilvēki ir atsākuši apmeklēt bibliotēkas klātienē pēc pandēmijas ierobežojumu beigām. Jelgavas bērnu bibliotēkā "Zinītis" atzīmēja, ka reģistrēto bērnu un jauniešu skaits pieaudzis par 86%. "Lielu interesi" par bibliotēkas darbu izrāda arī jaunās ģimenes ar bērniem.  Vecāki uz bibliotēku sāk vest bērnus divus līdz trīs gadu vecumā, atzīmē Ventspils bibliotēkas Bērnu nodaļas vadītāja Inga Markule. Pēc viņas novērojumiem, grāmatas lasa lielākoties pirmsskolas un mazo klašu skolēni, kā arī interese par lasīšanu samazinās, sākoties skolēnu vasaras brīvlaikam.

Arī Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Solvita Erta novērojusi, ka visbiežāk bērni uz bibliotēku nāk ar ģimenēm, bet jau 1.klases laikā sāk nākt arī patstāvīgi. Esot arī iepazīšanās nodarbības ar izglītības iestādēm. Aptaujātās bibliotēkas bērnu intereses veicināšanai rīko dažādus pasākumus, piemēram, skaļās lasīšanas konkursus, kuros bērni "aktīvi iesaistās", kā arī pasākumus grāmatu popularizēšanai. Liela nozīme grāmatu izvēlē arī esot vienaudžu viedoklim. Preiļos gan bērni vairāk izvēloties pavadīt brīvo laiku pēc mācību stundām, tomēr, pēc Bērnu literatūras nodaļas vadītājas novērojumiem, tas nemaz neesot slikti, jo bērns atrodas vidē, kur grāmatas ir brīvi pieejamas. Grūtāk ir rast risinājumus, kā uzrunāt jauniešus. Erta novērojusi, ka jauniešiem nepatīk, ja viņiem uzspiež lasīt grāmatas, tāpēc bibliotēkām būtu jārada brīvāka vide, kā arī vairāk jārunā jauniešu valodā. Preiļu bibliotēkā izveidots ģimenes digitālo aktivitāšu centrs, kuru pērn apmeklēja 3 tūkstsoši 528 interesenti.

Izdevniecība "Latvijas Mediji" izsludinājusi grāmatu lasīšanas maratonu "Grāmatons" bērniem un jauniešiem. Izdevniecība aicina bērnus un jauniešus vecumā no trīs līdz 18 gadiem, kā arī viņu vecākus, citus ģimenes locekļus un draugus iesaistīties grāmatu lasīšanas maratonā "Grāmatons", lasot grāmatas latviešu valodā un pildot radošus uzdevumus. Konkursa dalībniekam ir jāaizpilda "Grāmatona" kartīte, kas darbojas pēc spēles "bingo" principa - lauciņš ir izpildīts, kad izlasīta tajā norādītā grāmata vai veikts radošais foto uzdevums. Par katru izlasīto grāmatu jāuzraksta pavisam īsa atsauksme. Lielā balva ir viedtālrunis "Samsung Galaxy A32", 16 "Latvijas Mediji" dāvanu kartes, sešas "Līvu akvaparks" ģimenes dāvanu kartes, 19 "Tīklu parks" / "Zeit" dāvanu kartes un četri ģimenes ielūgumi uz Leļļu teātri. Konkursa uzdevumu kartīti ar aizpildītiem lauciņiem, kā arī fotogrāfijas jāiesniedz līdz 15.augustam.

Un vēl

Īstenojot projektu "Dabas kapitāls mūsu ikdienā", Latvijas Dabas fonds veicinās izpratni par dabas kapitālu Latvijā. Lai veicinātu izpratni par dabas kapitāla jēdzienu un diskusiju ceļā meklētu veidus, kā to iekļaut cilvēku ikdienas apziņā un norisēs, Latvijas Dabas fonds ir sācis sadarbību ar trīs pašvaldībām - Cēsīm, Madonu un Kuldīgu, kur notiks lekcijas un diskusijas par dabas kapitālu, kā arī tiks izveidoti dabas kapitāla demonstrācijas objekti. Interaktīvs lekciju un diskusiju cikls "Cik maksā daba?" ar mērķi izprast dabas kapitāla un ekosistēmu pakalpojumu jēdzienus, kā arī izveidot Latvijā pirmos dabas kapitāla pastaigu maršrutus notiks 24.maijā Madonas Valsts ģimnāzijā un   Madonas novada bibliotēkā. Dalība lekcijās un diskusijās ir bezmaksas un iespējama ikvienam interesentam.

Atstājiet komentāru